AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Snabba rätter och kakbak passar väl på sportlovet. Du måste ha energi för att orka sporta hela...
Sök
Android

Kokt lutfisk lutfiskrecept

Kokt lutfisk lutfiskrecept Kokt lutfisk. Lutfiskrecept till lutfisk kokt i ugn, gryta och mikro.
Tillbehör till klassisk lutfisk är kokt potatis, vit sås (Bechamelsås), svart- eller kryddpeppar och/eller grov senap, gröna ärter eller broccoli. Stekt fläsk i bitar samt fläskflott är också vanligt till lutfisk.
Räkna med 400-600 gram okokt lutfisk per person.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 12)
4-6 port lutfisk

Ingredienser:

  • 2 kg lutfisk, skinnfri och urvattnad
  • 2 msk salt
  • 3 liter vatten
  • # Tillbehören att servera till lutfisk: kokt potatis. Vit grundsås (bechamelsås), gröna ärter, grov senap, salt, grovt krossad kryddpeppar eller grovt krossad svartpeppar.
  • # Bechamelsås eller vit sås
  • 100 gram smör
  • 1 dl mjöl
  • 1 l standard mjölk
  • 0,5 tsk riven muskot (valfritt)
  • salt och vitpeppar

Tillagning:

  1. # Ugnskokt lutfisk: Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela fisken i 5-8 cm stora bitar.
  3. Ställ lutfisken på högkant i en ugnsform med hög kant minst 5 cm. Har lutfisken skinn ställer du med skinnet nedåt.
  4. Strö över salt - 1 msk per kilo. Det ska vara rejält salt. Täck lutfisken med aluminiumfolie.
  5. Baka lutfisken i ca 45 minuter. Kontrollera gärna med stektermometer så att lutfisken är 65 grader.
  6. Häll av vattnet som bildats. Låt det inte lutfisken gå förlänge då smälter lutfisken bort.
  7. # Lutfisk kokt i mikro: Skär lutfisken i 5-8 cm stora bitar.
  8. Lägg lutfiskbitarna i en rymlig form eller kärl (om lutfisken har skinn ska skinnet vara nedåt).
  9. Salta 1 msk per kilo lutfisk.
  10. Täck lutfisken med plastfolie eller lock.
  11. Kör på full effekt (700W) i 30 minuter för två kilo och 15 minuter för ett kilo. Har du mer så får du köra den längre tills innertemperaturen på lutfisken är 65 grader (kontrollera med stektermometer). Vrid formen om inte ugnen gör det. Låt stå 5 minuter så att värmen sprids.
  12. # Luftisk kokt i gryta: Skär lutfisken i bitar ca 5-8 cm stora. Placera lutfisken på högkant (har lutfisken skinn ska det vara nedåt) i en stor kastrull eller panna med höga kanter och lock.
  13. Salta 1 msk per kilo lutfisk. Alltså 2 msk till 2 kilo lutfisk.
  14. Fyll på med 5 dl vatten. Sätt på lock.
  15. Koka upp och sänk värmen så att lutfisken sjuder försiktigt i ca 25 minuter. Kontrollera med en stektermometer att lutfiskens innertemperatur är 65 grader.
  16. Häll av vattnet och servera tillbehör.
  17. # Bechamelsås vit sås: Fräs mjölet i smöret någon minut och rör ut det väl.
  18. Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning.
  19. Låt bechamelsåsen koka under omrörning i minst fem minuter på låg värme.
  20. Smaksätt såsen med salt och vitpeppar samt ev. lite muskot.


 

Fler recept ur samma kategori som Kokt lutfisk lutfiskrecept:

Kalvlever med kapris och bacon
Kalvlever med kapris och bacon är en variant av kalvlever Anglais. Till stekt kalvlever kan du förslagsvis servera kapris, smörstekta äppelskivor med rödlök samt kokt potatis eller potatismos. Lättvispad grädde smaksatt med dijonsenap är också gott till kalvlever.
Oxfilepizza
Oxfilépizza. Pizza med oxfilé, cocktailtomat och skivad rödlök. Kan serveras med kall vitlökssås eller bearnaisesås om man önskar.
Hemgjord pizzasallad (sök här på receptfavoriter) är gott till eller en grönsallad med blandad sallad, tärnad tomat eller delade cocktailtomater samt strimlad röd paprika i lite olivolja samt vinäger är gott till pizzan.
Ugnsbakad hel fisk
Ugnsbakad hel fisk som röding, öring, harr, regnbågslax eller annan mindre hel fisk.
En hel fisk ca 500 gram räcker till två stora portioner eller 3 normala portioner.
Gott till ugnstekt fisk är kokt potatis eller pressad potatis. Sås som vitvinssås, kall örtsås eller gräddfil är gott till. Någon grön grönsak som kokt sparris, broccoli eller ärtor passar också till fisken. Några klyftor citron passar också till.
Vintips är blir ett vitt vin som ex. Riesling.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Grillad lax med vitvinssås och pressad potatis
Grillad lax med vitvinssås och pressad potatis. I vitvinssåsen kan du ha andra örter också som hackad persilja eller dragon. Istället för buljongtärning och vatten så blir såsen såklart god med riktig fiskbuljong i motsvarande mängd som vattnet. Istället för vitvinsvinäger och vermouth kan du ta ett neutralt vitvin (utan ekfatskaraktär).
Laxen kan serveras som på bilden med pressad potatis samt sallad som riven gurka, tärnad tomat, riven morot, kokta kalla bönor och grönsallad (vinäger, olivolja).
Alternativa tillbehör är kokt potatis, råris, basmatiris eller pasta typ tagliatelle.
Laxgryta med saffran
Laxgryta med smak av saffran. En god fiskgryta eller matig laxsoppa som är enkel att laga med tomat, saffran, grädde, grönsaker som potatis, fänkål, kål, morot, purjolök och paprika. Det här receptet är för åtta portioner vilket är lika bra att laga en stor gryta på en gång. Överbliven gryta blir bara godare dagen efter. Förvara i kylen.
Köp kravmärkt lax.
Foliepaket med sill, tomat och purjolök
Foliepaket med sill, tomat, purjolök, kokt potatis, grädde och dill.
Sillpaketen kan lagas på utegrill, i ugn eller i glöden efter öppen eld.
Enkelt och gott. Sillpaket går snabbare att laga om du redan har färdig kokt potatis. En god resträtt om du har kokt potatis över.
Istället för grädde kan man ta crème fraiche. Sojagrädde blir också gott.
Sillpaket är gott med citronklyfta, öl och nubbe samt knäckebröd, smör och ost.
Se alla recept ur kategorin Fiskrecept
Revbensspjäll till jul
Revbensspjäll till jul ugnsstekta med ingefära och sirap. Tjocka revbensspjäll med mörk färg av soja och balsamvinäger.
Kokspadet från revbenen kan du koka ärtsoppa eller kålsoppa på.
Konfektmarmelad
Konfektmarmelad till julkonfekt eller fruktgodis. Konfektmarmelad kan du laga med valfri saft och smak som björnbärssaft, jordgubbssaft, hallonsaft eller fläderblomssaft, vinbärssaft. Helst ekologisk.
Den långa tillagningstiden beror på att konfektmarmeladen ska stelna och sedan torka något.
Frostade frukter
Frostade frukter. Att frosta frukter går ut på att få dem att se ut som om de har frost - fast att det egentligen är socker och äggvita.
Välj frukter som man inte behöver skala för att äta ex äpplen och päron och undvik ex. clementiner.
Självklart kan man äta den frostade frukten också. Men ligger de för länge gör de kanske mest glädje som prydnad.
Se alla recept ur kategorin Julmat
Couscoussallad
Couscoussallad är gott som tillbehör till buffé, grillade rätter, grillad halloumi och grillad lax. En sallad med kokt couscous och grönsaker, bönor, morötter, valnötter, smågurkor, vitlök, kryddor och selleri. Istället för saffran kan du ta gurkmeja som också ger fin gul färg och god smak.
Receptet kan halveras till 4-5 portioner.
Ratatouille fransk grönsaksröra
Ratatouille är en klassisk fransk grönsaksröra av paprika, lök, aubergine, zucchini, tomat och vitlök.
Ratatouille är gott till det mesta men speciellt till grillat, på buffé eller till fisk eller kyckling.
Groddar grodda groddskola
Odla egna groddar. Hur du groddar groddar. En liten groddskola. Att grodda är billigt, gott och enkelt. Groddarna blir mycket nyttiga.
Du kan grodda många olika slags frön och bönor. Godast är mungbönor (stora groddar), alfalfafrö (små groddar), gröna linser (medelstora groddar), kikärter (stora groddar) och sojabönor (stora groddar).
Groddar är gott i grytor, sallader, att woka, på mackan och allt möjligt.
På bilden groddade gröna linser.
Se alla recept ur kategorin Fettsnål mat

Gilla oss på Facebook