AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Buffé till fest som studentfest, födelsedagsfest eller annat kalas med många gäster. Goda och enkla tips...
Sök
Android

Kokt lutfisk lutfiskrecept

Kokt lutfisk lutfiskrecept Kokt lutfisk. Lutfiskrecept till lutfisk kokt i ugn, gryta och mikro.
Tillbehör till klassisk lutfisk är kokt potatis, vit sås (Bechamelsås), svart- eller kryddpeppar och/eller grov senap, gröna ärter eller broccoli. Stekt fläsk i bitar samt fläskflott är också vanligt till lutfisk.
Räkna med 400-600 gram okokt lutfisk per person.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.7 av 5 (Antal röster: 13)
4-6 port lutfisk

Ingredienser:

  • 2 kg lutfisk, skinnfri och urvattnad
  • 2 msk salt
  • 3 liter vatten
  • # Tillbehören att servera till lutfisk: kokt potatis. Vit grundsås (bechamelsås), gröna ärter, grov senap, salt, grovt krossad kryddpeppar eller grovt krossad svartpeppar.
  • # Bechamelsås eller vit sås
  • 100 gram smör
  • 1 dl mjöl
  • 1 l standard mjölk
  • 0,5 tsk riven muskot (valfritt)
  • salt och vitpeppar

Tillagning:

  1. # Ugnskokt lutfisk: Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela fisken i 5-8 cm stora bitar.
  3. Ställ lutfisken på högkant i en ugnsform med hög kant minst 5 cm. Har lutfisken skinn ställer du med skinnet nedåt.
  4. Strö över salt - 1 msk per kilo. Det ska vara rejält salt. Täck lutfisken med aluminiumfolie.
  5. Baka lutfisken i ca 45 minuter. Kontrollera gärna med stektermometer så att lutfisken är 65 grader.
  6. Häll av vattnet som bildats. Låt det inte lutfisken gå förlänge då smälter lutfisken bort.
  7. # Lutfisk kokt i mikro: Skär lutfisken i 5-8 cm stora bitar.
  8. Lägg lutfiskbitarna i en rymlig form eller kärl (om lutfisken har skinn ska skinnet vara nedåt).
  9. Salta 1 msk per kilo lutfisk.
  10. Täck lutfisken med plastfolie eller lock.
  11. Kör på full effekt (700W) i 30 minuter för två kilo och 15 minuter för ett kilo. Har du mer så får du köra den längre tills innertemperaturen på lutfisken är 65 grader (kontrollera med stektermometer). Vrid formen om inte ugnen gör det. Låt stå 5 minuter så att värmen sprids.
  12. # Luftisk kokt i gryta: Skär lutfisken i bitar ca 5-8 cm stora. Placera lutfisken på högkant (har lutfisken skinn ska det vara nedåt) i en stor kastrull eller panna med höga kanter och lock.
  13. Salta 1 msk per kilo lutfisk. Alltså 2 msk till 2 kilo lutfisk.
  14. Fyll på med 5 dl vatten. Sätt på lock.
  15. Koka upp och sänk värmen så att lutfisken sjuder försiktigt i ca 25 minuter. Kontrollera med en stektermometer att lutfiskens innertemperatur är 65 grader.
  16. Häll av vattnet och servera tillbehör.
  17. # Bechamelsås vit sås: Fräs mjölet i smöret någon minut och rör ut det väl.
  18. Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning.
  19. Låt bechamelsåsen koka under omrörning i minst fem minuter på låg värme.
  20. Smaksätt såsen med salt och vitpeppar samt ev. lite muskot.


 

Fler recept ur samma kategori som Kokt lutfisk lutfiskrecept:

Köttfärsbiffar utan ägg
Köttfärsbiffar utan ägg med Dijonsenap, paprika, chili, hackad lök, vitlök och svartpeppar.
Till biffarna kan du servera valfria tillbehör. På bilden är det rotmos, gräddkokt Savoykål, tomatsallad med smulad fetaost samt extra Dijonsenap vid sidan. Sök recept här på receptfavoriter.se.
Annan sås som kall paprikasås, tomatsås, gräddsås, brunsås samt potatismos, klyftpotatis, pressad potatis, kokt potatis, råris eller pasta eller quinoa; kokta grönsaker samt grönsallad är andra alternativ. Saltgurka är också gott till.
Köttfärsbiffarna kan också grillas på utegrill.
Öländska kroppkakor
Öländska kroppkakor. Hemjorda kroppkakor från Öland med rå riven potatis, kokt potatis, rimmat fläsk och lök. Serveras med skirat smör. Kan frysas.
Du kan ta enbart rå potatis men då blir kroppkakorna mörkare och hårdare.
Om
Korma curry med kyckling
Korma curry med kyckling. Enkel mild curry med kyckling, russin och mandel.
En indisk kycklinggryta som är snabb och enkel att göra då kyckling är mört från början och alla kryddor redan är malda. Du kan också använda någon matsked färdig koncentrerad currypasta korma eller färdig gryta korma på burk (dock är de inte så goda).
Tillsätt mer chili om du vill ha en starkare variant.
Korma blir också god vegetarisk med Quorn eller sojaprotein.
Lammgrytbitar blir också mycket gott - koka då i 1-2 timmar tills köttet är mört.
Servera kycklingkorma med basmatiris, yoghurtsås (raita), naan (indiskt bröd), papadams och sallad.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Sill med lime limesill
Sill med lime. Limesill. Inlagd sill smaksatt med lime, purjolök och kryddpeppar i ättikslag. En klar sill med inläggningssill.
Det går bra att använda 5-minuters sill också - då kan du äta sillen direkt efter inläggning.
5-min snabbsill i tre smaker
5-minuters snabbsill i tre smaker. Senapssill, variant på Brantevikssill med lök och kryddpeppar samt vitlökssill med ton av chili.
Tre snabba och goda inläggningar som ger smak åt den redan inlagda 5-minuterssillen.
Marinad till fisk
Marinad till fisk. Fiskmarinad och grillolja till fisk som lax, vit fisk som gös samt fiskspett mm.
Om du gillar chili kan du ha i en finhackad chilifrukt ex. röd spansk peppar. Något grönt som finhackad persilja kan man också ha i marinaden. Andra goda örter i fiskmarinad är dill, färsk koriander, rosmarin, timjan mm.
Se alla recept ur kategorin Fiskrecept
Pepparcupcakes
Pepparcupcakes. Cupcakes med smak av pepparkakskryddor toppade med frosting och garnerade med strössel.
Använder du stora amerikanska formar så blir det mindre antal cupcakes ca hälften och så får du grädda cupcakesen några minuter extra.
Hemgjord lammkorv
Hemgjord lammkorv. Lammkorv görs av lammfärs, kryddor som timjan och vitlök samt fjälster till korvskinn.
Fjälster (korvskinn) kan du fråga efter i köttdisken, 5 meter fjälster räcker väl.
För att packa korvarna smidigt och enkelt behöver du helst en köttkvarn med korvhorn.
Ska du inte laga lammkorvarna direkt så ska du gnida in dem i saltblandning så håller de bättre. Det går också bra att frysa lammkorvarna så håller de sig.
Här har jag bara lammfärs i men det går också bra att ersätta en del av lammfärsen med ett halvt kilo späck.
Lammkorv är gott till julbord, som nattamat, till korvbröd, som tillbehör till lammfilé eller husmanskost som potatismos och grov senap.
Här har jag smaksatt lammkorvarna med timjan, vitlök, lök, rosmarin, oregano men det går såklart bra med andra kryddor också som ex. salvia, persilja, mynta, garam masala, chili, paprika, gurkmeja, curry, kryddpeppar osv efter smak.
Prova ex. att smaksätta en msk av färsen och steka den innan så märker du om det blir en god smak.
Söt stark hemgjord senap
Söt och stark hemgjord senap gjord med senapspulver, socker, vatten och ättika.
Se alla recept ur kategorin Julmat
Limesås med yoghurt till grillat
Limesås med yoghurt till grillat - en god kall frisk sås med smak lime, yoghurt, vitlök samt lite honung. Limesås är enkel att göra. Du kan garnera såsen med några skivor lime om du önskar.
Limesås är gott till det mesta som grillat, kyckling, grillad lax och fisk, till buffe mm.
Hemgjord ajvar paprikaröra
Hemgjord ajvar eller paprikaröra. Grillad eller ugnsstekt paprika mixad till en röra. Gott som sås, röra och tillbehör till det mesta ex. grillat kött och grönsaker.
Gillar du het ajvar så lägg till 1 tsk chiliflakes när du blandar paprikan med olivoljan.
Kan serveras ljummen eller kall.
Minestronesoppa Italiensk grönsakssoppa
Minestronesoppa. Italiensk klassisk grönsakssoppa. Glöm Minestronen på påse - äkta hemgjord italiensk minestrone blir sagolik.
Servera minestrone med gott bröd och pesto. Minestrone är en soppa med tomat och små pasta i miniformat.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Se alla recept ur kategorin Fettsnål mat

Gilla oss på Facebook