AKTUELLT FRÅN KOCKEN
gg, sill och lamm är klassiskt till påskbordet. Fyllda ägghalvor med rom är en av många varianter av...
Sök
Android

Kokt lutfisk lutfiskrecept

Kokt lutfisk lutfiskrecept Kokt lutfisk. Lutfiskrecept till lutfisk kokt i ugn, gryta och mikro.
Tillbehör till klassisk lutfisk är kokt potatis, vit sås (Bechamelsås), svart- eller kryddpeppar och/eller grov senap, gröna ärter eller broccoli. Stekt fläsk i bitar samt fläskflott är också vanligt till lutfisk.
Räkna med 400-600 gram okokt lutfisk per person.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 12)
4-6 port lutfisk

Ingredienser:

  • 2 kg lutfisk, skinnfri och urvattnad
  • 2 msk salt
  • 3 liter vatten
  • # Tillbehören att servera till lutfisk: kokt potatis. Vit grundsås (bechamelsås), gröna ärter, grov senap, salt, grovt krossad kryddpeppar eller grovt krossad svartpeppar.
  • # Bechamelsås eller vit sås
  • 100 gram smör
  • 1 dl mjöl
  • 1 l standard mjölk
  • 0,5 tsk riven muskot (valfritt)
  • salt och vitpeppar

Tillagning:

  1. # Ugnskokt lutfisk: Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela fisken i 5-8 cm stora bitar.
  3. Ställ lutfisken på högkant i en ugnsform med hög kant minst 5 cm. Har lutfisken skinn ställer du med skinnet nedåt.
  4. Strö över salt - 1 msk per kilo. Det ska vara rejält salt. Täck lutfisken med aluminiumfolie.
  5. Baka lutfisken i ca 45 minuter. Kontrollera gärna med stektermometer så att lutfisken är 65 grader.
  6. Häll av vattnet som bildats. Låt det inte lutfisken gå förlänge då smälter lutfisken bort.
  7. # Lutfisk kokt i mikro: Skär lutfisken i 5-8 cm stora bitar.
  8. Lägg lutfiskbitarna i en rymlig form eller kärl (om lutfisken har skinn ska skinnet vara nedåt).
  9. Salta 1 msk per kilo lutfisk.
  10. Täck lutfisken med plastfolie eller lock.
  11. Kör på full effekt (700W) i 30 minuter för två kilo och 15 minuter för ett kilo. Har du mer så får du köra den längre tills innertemperaturen på lutfisken är 65 grader (kontrollera med stektermometer). Vrid formen om inte ugnen gör det. Låt stå 5 minuter så att värmen sprids.
  12. # Luftisk kokt i gryta: Skär lutfisken i bitar ca 5-8 cm stora. Placera lutfisken på högkant (har lutfisken skinn ska det vara nedåt) i en stor kastrull eller panna med höga kanter och lock.
  13. Salta 1 msk per kilo lutfisk. Alltså 2 msk till 2 kilo lutfisk.
  14. Fyll på med 5 dl vatten. Sätt på lock.
  15. Koka upp och sänk värmen så att lutfisken sjuder försiktigt i ca 25 minuter. Kontrollera med en stektermometer att lutfiskens innertemperatur är 65 grader.
  16. Häll av vattnet och servera tillbehör.
  17. # Bechamelsås vit sås: Fräs mjölet i smöret någon minut och rör ut det väl.
  18. Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning.
  19. Låt bechamelsåsen koka under omrörning i minst fem minuter på låg värme.
  20. Smaksätt såsen med salt och vitpeppar samt ev. lite muskot.


 

Fler recept ur samma kategori som Kokt lutfisk lutfiskrecept:

Kyckling med nudlar
Kyckling med nudlar. Enkelt och gott recept på nudlar med kyckling, grönsaker som salladslök, morot och broccoli smaksatt med sesamolja och hoisinsås.
Grönsakerna och ingredienser kan varieras efter tycke. Gott i är även vattenkastanj, bok choy, vitkål, grönkål, purjolök, vitlök, färsk chili, färsk ingefära, sesamfrön, sojasås, ostronsås, chilisås med mera.
Du kan använda en wok eller en stekpanna och stor kastrull.
Ugnsstekt falukorv stekt i ugn
Ugnsstekt falukorv. Falukorv stekt i ugn och fylld med gottis serverat med potatismos är ju så gott. En favorit hos svenska folket.
Bruna bönor med fläsk
Bruna bönor med fläsk. Klassisk svensk husmanskost med hemlagade bruna bönor.
Kokt potatis, grönsallad och finriven morot är gott till bruna bönor med fläsk.
Egna hemkokta bruna bönor blir goda och billigare än köpta. Bruna bönor är också goda med stekt falukorv eller vegetarisk variant med stekt halloumiost.
Hemgjorda bruna bönor kan med fördel dubblas så att du kan frysa in bruna bönor till nästa gång.
Bruna bönor kan också serveras till julbord.
Du kan hälla i fettet från fläsket i bruna bönorna så får bönorna lite mer smak.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Rökt makrill med gurksallad och färskpotatis
Rökt makrill med gurksallad och färskpotatis eller delikatesspotatis är enkelt och gott. Fungerar också utmärkt som picknickmat.
En kall öl samt bröd som knäckebröd eller kavring passar till (samt smör och lagrad ost). Lite blandad grönsallad och rädisor passar också till makrillen om du önskar.
Torsksoppa
Torsksoppa med räkor, saffran, grädde, potatis, morot, fänkål, palsternacka och vitt vin.
En riktigt god fiskgryta med torsk som passar till vardags, fest; huvudrätt eller förrätt.
Välj gärna MSC-märkt torsk. Förutom fin svensk torsk så har den goda norska Skrei-torsken säsong på vinterhalvåret.
Ett vitt vin ex. Chardonnay passar till torsksoppan.
Grundrecept på inlagd sill
Grundrecept på inlagd sill med inläggningssill, ättikssprit, socker, lagerblad, kryddpeppar, morot, purjolök och lök.

Se alla recept ur kategorin Fiskrecept
Kokt lutfisk lutfiskrecept
Kokt lutfisk. Lutfiskrecept till lutfisk kokt i ugn, gryta och mikro.
Tillbehör till klassisk lutfisk är kokt potatis, vit sås (Bechamelsås), svart- eller kryddpeppar och/eller grov senap, gröna ärter eller broccoli. Stekt fläsk i bitar samt fläskflott är också vanligt till lutfisk.
Räkna med 400-600 gram okokt lutfisk per person.
Saffransbullar
Saffransbullar, saffranskusar, lussebullar eller saffranbröd - kärt barn har många namn.
För att få ut mer smak av saffranen så kan du stöta den i en mortel med 2 msk av sockret eller 2 cl sprit som brännvin (då löser sig smaken i sockret eller alkoholen). Skölj sedan ur morteln med lite av mjölken och värm sedan med smöret.
Hälften av smöret kan ersättas med 150 gram Kesella eller naturell färskost.
Griljering av skinka
Griljering av skinka med senap, ägg och ströbröd. Har skinkan svålen kvar kan du skära vackert diagonalt rutmönster i svålen. Andra föredrar att ta bort svålen helt.
Du kan såklart ta den senap du själv gillar. Alternativ till nedan är ex. 2 msk stark söt senap blandat med 2 msk dijonsenap.
Du kan garnera skinkan med några kryddnejlikor instuckna i skinkan.
Se alla recept ur kategorin Julmat
Marinerade rödbetor
Marinerade rödbetor som är en kall sallad på rödbetor och gulbetor i olivolja, örter, vitlök och balsamvinäger. Gott som tillbehör och på buffe.
Blir också gott med gula betor.
Kycklingcurry på indiskt vis
Kycklingcurry på indiskt vis med basmatiris. En kycklinggryta med curry och lite mer indiskt stuk med garam masala, zucchini och paprika.
Servera med basmatiris, råris, quinoa eller helt vete. Jordnötter och russin är gott till.
Yoghurt naturell blandat med färsk hackad eller torkad mynta samt Naanbröd är gott till. Lassi kan man dricka till.
Om du vill kan du ha en burk creme fraiche eller 2,5 dl grädde på slutet och koka upp.
Marinerade skaldjurs tapas
Marinerade skaldjurs tapas med blandade skaldjur i olivolja, vitlök, chili och citron. Fungerar också med bara räkor.
Passar med andra tapas och som smårätt eller till sallad med ex. cocktailtomat och avokados eller som hel rätt med spagetti och spenat.
Se alla recept ur kategorin Fettsnål mat

Gilla oss på Facebook