AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Klassiskt svenskt julbord med sill, lax, skinka och Jansson med mera. Många rundor blir det.

Varje år...
Sök
Android

Kokt lutfisk lutfiskrecept

Kokt lutfisk lutfiskrecept Kokt lutfisk. Lutfiskrecept till lutfisk kokt i ugn, gryta och mikro.
Tillbehör till klassisk lutfisk är kokt potatis, vit sås (Bechamelsås), svart- eller kryddpeppar och/eller grov senap, gröna ärter eller broccoli. Stekt fläsk i bitar samt fläskflott är också vanligt till lutfisk.
Räkna med 400-600 gram okokt lutfisk per person.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 12)
4-6 port lutfisk

Ingredienser:

  • 2 kg lutfisk, skinnfri och urvattnad
  • 2 msk salt
  • 3 liter vatten
  • # Tillbehören att servera till lutfisk: kokt potatis. Vit grundsås (bechamelsås), gröna ärter, grov senap, salt, grovt krossad kryddpeppar eller grovt krossad svartpeppar.
  • # Bechamelsås eller vit sås
  • 100 gram smör
  • 1 dl mjöl
  • 1 l standard mjölk
  • 0,5 tsk riven muskot (valfritt)
  • salt och vitpeppar

Tillagning:

  1. # Ugnskokt lutfisk: Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela fisken i 5-8 cm stora bitar.
  3. Ställ lutfisken på högkant i en ugnsform med hög kant minst 5 cm. Har lutfisken skinn ställer du med skinnet nedåt.
  4. Strö över salt - 1 msk per kilo. Det ska vara rejält salt. Täck lutfisken med aluminiumfolie.
  5. Baka lutfisken i ca 45 minuter. Kontrollera gärna med stektermometer så att lutfisken är 65 grader.
  6. Häll av vattnet som bildats. Låt det inte lutfisken gå förlänge då smälter lutfisken bort.
  7. # Lutfisk kokt i mikro: Skär lutfisken i 5-8 cm stora bitar.
  8. Lägg lutfiskbitarna i en rymlig form eller kärl (om lutfisken har skinn ska skinnet vara nedåt).
  9. Salta 1 msk per kilo lutfisk.
  10. Täck lutfisken med plastfolie eller lock.
  11. Kör på full effekt (700W) i 30 minuter för två kilo och 15 minuter för ett kilo. Har du mer så får du köra den längre tills innertemperaturen på lutfisken är 65 grader (kontrollera med stektermometer). Vrid formen om inte ugnen gör det. Låt stå 5 minuter så att värmen sprids.
  12. # Luftisk kokt i gryta: Skär lutfisken i bitar ca 5-8 cm stora. Placera lutfisken på högkant (har lutfisken skinn ska det vara nedåt) i en stor kastrull eller panna med höga kanter och lock.
  13. Salta 1 msk per kilo lutfisk. Alltså 2 msk till 2 kilo lutfisk.
  14. Fyll på med 5 dl vatten. Sätt på lock.
  15. Koka upp och sänk värmen så att lutfisken sjuder försiktigt i ca 25 minuter. Kontrollera med en stektermometer att lutfiskens innertemperatur är 65 grader.
  16. Häll av vattnet och servera tillbehör.
  17. # Bechamelsås vit sås: Fräs mjölet i smöret någon minut och rör ut det väl.
  18. Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning.
  19. Låt bechamelsåsen koka under omrörning i minst fem minuter på låg värme.
  20. Smaksätt såsen med salt och vitpeppar samt ev. lite muskot.


 

Fler recept ur samma kategori som Kokt lutfisk lutfiskrecept:

Köttgryta vintergryta med bacon, äpple och svamp
Köttgryta vintergryta med bacon, äpple och svamp. En mustig vintergryta du sätter på spisen i några timmar. Köttgrytan blir bara godare av ett par dagar i kylen.
Serveras förslagsvis med råris, basmatiris, kokt potatis, pressad potatis, potatismos eller kokt vete.
Lammfärsbiffar
Lammfärsbiffar. Fetost blir kanongott i lammbiffar. Servera lammfärsbiffarna med klyftpotatis, tzatziki, stekt paprika och zucchini.
Ett gott fylligt rödvin till ex. Shiraz från Australien (där troligen lammet också kommer ifrån).
Kryddor som passar i lammfärsbiffar är: 1 tsk mynta, 0,5 tsk spiskummin, 0,5 tsk grovmalen kryddpeppar,
0,5 tsk oregano samt 0,5 tsk timjan. Ta den eller de kryddor du gillar.
Man kan också utesluta kokt potatis eller ströbröd samt mjölken - ta då mer lammfärs istället.
Kycklingfilé eller kycklingfile toppad med soltorkad tomat, ruccola och mozzarella
Kycklingfilé toppad med soltorkad tomat, ruccola, oliver, och mozzarella samt italiensk dressing. En perfekt rätt till buffé.
Kycklingen kan stekas dagen innan, tom frysas. Vid servering skivar du kycklingen och toppar med god soltorkad tomat, ruccola och mozzarella samt dressing.
Potatissallad, potatisgratäng, couscous, råris, quinoa, kokt vete mm passar till.
Vintips är ett vitt från norra Italien.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Torskgryta
Torskgryta eller torsksoppa. En variant på fransk Bouillabaisse med tomat, saffran, grädde, grönsaker som potatis, fänkål, kål, morot, purjolök och paprika. Servera med aioli (vitlöksmajonnäs) och gott bröd som ex. baguette.
Det här receptet är för åtta portioner och överbliven torskgryta blir bara godare dagen efter. Förvara i kylen.
Köp gärna torsk fiskad i Barents Hav och Östersjön (undantag Nordsjön, Skagerack och Kattegatt) helst krav eller msc märkt. Du kan också ersätta torsken med annan fisk efter tycke.
Stekt inlagd strömming
Stekt inlagd strömming eller sill. Inlagda strömmingsflundror. Panerad strömmingsflundrar steks och läggs in i ättikslag med kryddpeppar och rödlök. Serveras kalla till sillbord, påsk, julbord eller bara på knäckebröd.
Skaldjursgryta gryta med skaldjur och fisk
Skaldjursgryta eller gryta med skaldjur, musslor och fisk. En god gryta med smak av vitt vin, fånkål, rotfrukter, fisk, räkor och skaldjursfond bla.
Valfritt vitt vin passar till skaldjursgrytan.
Vitlöksbaguette eller vitlöksbröd är gott till. Vidare vitlöksmajonnäs sk aioli (sök recept här på receptfavoriter).
Du kan använda färsk eller fryst fisk och skaldjur.
Se alla recept ur kategorin Fiskrecept
Knäckklubbor knäckstrutar godisklubbor med knäck
Knäckklubbor eller knäckstrutar. Hemgjorda godisklubbor med knäck i små bakplåtsstrutar är gott godis till jul och fest.
Som pinnar kan man använda ätpinnar i trä delade på mitten eller delade små grillspett av trä.
Gillar du mandel så kan du tillsätta det till knäckklubborna.
Julkaka fruktkaka med russin, fikon och mandel
Julkaka eller fruktkaka med russin, fikon och mandel. En riktig klassiker till julbordet.
Julkakan kan gräddas i sockerkaksform, ex. en avlång eller i en stekpanna som förr.
Du kan välja nötter och torkade frukter som du vill - valnötter, hasselnötter eller pekannötter; vidare torkad frukt som korinter, aprikoser, dadlar osv.
Köttbullar med nötfärs
Köttbullar med nötfärs. Klassiska köttbullar med färs av nötkött, lök, grädde och mjölk. Utan ströbröd (glutenfria).
Gott att smaksätta nötköttsbullarna med är ex. något av följande: 2 msk dijonsenap; 1 krm mald kryddpeppar (julköttbullar); 2 msk finhackad ansjovis; 1 tsk oregano och en klyfta vitlök. Vill du spä färsen till 1-2 portioner till så kan du ha i 2 dl mer mjölk och 2 dl ströbröd i smeten.
Se alla recept ur kategorin Julmat
Grillade kycklingspett med couscoussallad
Grillade kycklingspett med couscoussallad samt en kall yoghurtsås med vitlök.
Småtomater i balsamvinäger
Småtomater eller cocktailtomater i honung och balsamvinäger är ett gott, snabbt och enkelt tillbehör till grillat och på buffé. Gott med ugnsstekt potatis samt kött eller kyckling.
Thailändska krabbkakor
Thailändska krabbkakor. Stekta krabbkakor eller biffar med krabba passar med wokad nudelsallad eller bara wokgrönsaker samt ev. thairis.
Het söt chilisås är också gott till krabbkakor.
Se alla recept ur kategorin Fettsnål mat

Gilla oss på Facebook