AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Kokt lutfisk lutfiskrecept

Kokt lutfisk lutfiskrecept Kokt lutfisk. Lutfiskrecept till lutfisk kokt i ugn, gryta och mikro.
Tillbehör till klassisk lutfisk är kokt potatis, vit sås (Bechamelsås), svart- eller kryddpeppar och/eller grov senap, gröna ärter eller broccoli. Stekt fläsk i bitar samt fläskflott är också vanligt till lutfisk.
Räkna med 400-600 gram okokt lutfisk per person.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 12)
4-6 port lutfisk

Ingredienser:

  • 2 kg lutfisk, skinnfri och urvattnad
  • 2 msk salt
  • 3 liter vatten
  • # Tillbehören att servera till lutfisk: kokt potatis. Vit grundsås (bechamelsås), gröna ärter, grov senap, salt, grovt krossad kryddpeppar eller grovt krossad svartpeppar.
  • # Bechamelsås eller vit sås
  • 100 gram smör
  • 1 dl mjöl
  • 1 l standard mjölk
  • 0,5 tsk riven muskot (valfritt)
  • salt och vitpeppar

Tillagning:

  1. # Ugnskokt lutfisk: Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela fisken i 5-8 cm stora bitar.
  3. Ställ lutfisken på högkant i en ugnsform med hög kant minst 5 cm. Har lutfisken skinn ställer du med skinnet nedåt.
  4. Strö över salt - 1 msk per kilo. Det ska vara rejält salt. Täck lutfisken med aluminiumfolie.
  5. Baka lutfisken i ca 45 minuter. Kontrollera gärna med stektermometer så att lutfisken är 65 grader.
  6. Häll av vattnet som bildats. Låt det inte lutfisken gå förlänge då smälter lutfisken bort.
  7. # Lutfisk kokt i mikro: Skär lutfisken i 5-8 cm stora bitar.
  8. Lägg lutfiskbitarna i en rymlig form eller kärl (om lutfisken har skinn ska skinnet vara nedåt).
  9. Salta 1 msk per kilo lutfisk.
  10. Täck lutfisken med plastfolie eller lock.
  11. Kör på full effekt (700W) i 30 minuter för två kilo och 15 minuter för ett kilo. Har du mer så får du köra den längre tills innertemperaturen på lutfisken är 65 grader (kontrollera med stektermometer). Vrid formen om inte ugnen gör det. Låt stå 5 minuter så att värmen sprids.
  12. # Luftisk kokt i gryta: Skär lutfisken i bitar ca 5-8 cm stora. Placera lutfisken på högkant (har lutfisken skinn ska det vara nedåt) i en stor kastrull eller panna med höga kanter och lock.
  13. Salta 1 msk per kilo lutfisk. Alltså 2 msk till 2 kilo lutfisk.
  14. Fyll på med 5 dl vatten. Sätt på lock.
  15. Koka upp och sänk värmen så att lutfisken sjuder försiktigt i ca 25 minuter. Kontrollera med en stektermometer att lutfiskens innertemperatur är 65 grader.
  16. Häll av vattnet och servera tillbehör.
  17. # Bechamelsås vit sås: Fräs mjölet i smöret någon minut och rör ut det väl.
  18. Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning.
  19. Låt bechamelsåsen koka under omrörning i minst fem minuter på låg värme.
  20. Smaksätt såsen med salt och vitpeppar samt ev. lite muskot.


 

Fler recept ur samma kategori som Kokt lutfisk lutfiskrecept:

Fiskgryta med marulk, tomat och citrus
Fiskgryta med marulk, tomat och citrus. Här med ris (färgat med gurkmeja). En god variant på fiskgryta med smak av tomat, vitlök, rotselleri, morot samt citrus som apelsin och citron.
Gott till är ris, pasta, råris eller potatismos eller valfritt tillbehör.
Lagar du GI eller LCHF kan du ersätta ris med ett huvud blomkål samt broccoli att koka med grönsakerna i grytan.
Det går bra att ersätta marulken med annan fisk. Byter du ut marulk med ben (som blir god när den får koka i 20 minuter) mot ex. torskfilé i bit så får du koka grunden till grytan i 20 minuter innan man lägger i fisken i några minuter till (fisken kokar annars sönder för mycket).
Vintips till grytan är ett vitt torrt vin ex. från Frankrike som Chablis.
OBS om du lagar denna rätt ska du veta att marulk är på rödlistan över hotade arter så välj gärna en annan fisksort märkt Msc eller Krav ex. lax eller hälleflundra.
Biff, oxfile eller entrecote med bearnaise
Biff, oxfile eller entrecote med bearnaisesås. Hemgjord bearnaisesås passar bäst till rött mört kött gärna grillad hängmörad biff, lövbiff, oxfile eller entrecote.
Fläskfile, kotlett eller kycklingfile passar också.
Ett rött vin i Bordeaux stil av druvan Merlot brukar slinka ner fint till bearnaisesås och en god köttbit.
Förslag till tillbehör: tomatsallad med olivolja, hackad rödlök, vinäger, salt och svartpeppar.
Ugnsrostad klyftpotatis, morot, rödlök och rotselleri.
Bakad potatis. Vanlig blandad sallad.
Grilla gärna grönsaker som skivad zucchini, vårlök och paprikabitar till.
Varmrökt lax med potatissallad
Varmrökt lax med potatissallad och kokta rödbetor. Rökt makrill eller böckling blir också gott. En enkel, nyttig och smidig rätt till vardags eller fest. Lätt att laga till många. Passar sommarlunch, middag, picnic eller buffé (ex. med en hel varmrökt lax).
Du kan köpa färdig varmrökt lax eller varmröka den själv som på bilden i en ABU-rök. Sök recept receptfavoriter på rökt fisk för att se hur du varmröker själv. Det tar bara ca 10 minuter och är enkelt.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Vitlökssill med dragon
Vitlökssill med dragon är inlagd sill eller strömming med gräddfil, majonnäs, vitlök och färsk hackad dragon.
Du kan använda färsk sill (ska vara fryst minst ett dygn först) eller salt inläggningssill (den måste du vattna ur innan över natten). Det finns också urvattnad saltsill som ska läggas in med ättikslag först eller sk minutsill som bara är att in lägga direkt med den smaksättning du önskar ex. lök och 1-2-3 lag nedan eller gräddfil och vitlök till vitlökssill.
Ättikslagen gör att den sura ättikan löser upp kalken i fiskbenen så att de inte känns i sillen. Den gör också sillen hållbar.
Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Senapsgravad strömming
Senapsgravad strömming. Sill eller strömming gravad först i ättika och sedan i senapssås. Senapsströmming.
Grillat fiskspett med kryddsmör
Grillat fiskspett med kryddsmör serverat med ugnsrostad potatis, paprika och rödlök samt tomat och ruccolasallad. Kryddsmör med soltorkad tomat, vitlök och citron. Servera ugnsrostad klyftat potatis, bitar av paprika och rödlök till exempelvis. Ruccola och tomatsallada passar också till.
Välj Msc eller kravmärkt fisk.
Ett vitt vin från norra Italien som Soave, vitt från Rioja eller en fruktig Chardonnay passar till.
Kryddsmöret kan förbereds helt dagen innan. Fiskspetten kan förberedas några timmar innan grillning. Du kan varva fiskbitarna med bitar av paprika och rödlök.
Blir GI om du tar mindre eller bort potatisen.
Se alla recept ur kategorin Fiskrecept
Rullsylta
Rullsylta till julbordet. Sylta av sidfläsk som formas till en rulle och binds med bommulssnöre. Rullsylta skärs i tunna skivor och serveras med inlagda rödbetor.
Advenstkaka adventskaka saffranskaka till advent
Adventskaka eller saffranskaka. Baka god och enkel hembakt saffranskaka till advent. Saffranskakan kan serveras som den är eller med vispad grädde och ex. jordgubbssylt.
1 dl russin eller korinter är också gott i saffranskakan. Ursäkta felstavningen i titeln.
Snaps med enbär hemgjord enbärssnaps
Snaps med enbär. Hemgjord enbärssnaps är gott till ex. rökt kött och julbord. Här recept på att smaksätta en flaska 70 cl brännvin special men du kan såklart ta annan okryddat brännvin eller vodka.
Se alla recept ur kategorin Julmat
Pasta med skinka och zucchini
Pasta med skinka, zucchini, soltorkade tomater och basilika. En god och enkel pasta - här med skruvar men du kan koka annan pasta som fjärilar, penne, spagetti eller valfri sort - även färsk pasta.
Pastan passar även att ta med till jobbet som lunchlåda.
Andra grönsaker som passar i är broccoli, ärtor och morot.
Vegetarisk blir det med fetaost istället för skinka (tillsätt den smulad eller tärnad på slutet).
Röd tzatziki med rödbetor
Röd tzatziki med rödbetor. Rödbetstzatziki får fin röd färg och blir mycket god samt nyttig. Annars är det samma ingredienser med vitlök, yoghurt och gurka som till vanlig tzatziki.
Bönor med honung, balsamvinäger och rödlök
Bönor med honung, balsamvinäger och rödlök. Marinerade bönor passar som tillbehör till det mesta exempelvis en bit stekt kycklingfilé, fläskfilé, skinkstek, nötbit eller ugnstekt fisk.
Koka helst egna bönor.
Se alla recept ur kategorin Fettsnål mat

Gilla oss på Facebook