AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Nej, hallon är inget bär! Läs allt om hallon och få tips på de bästa hallonrecepten här....
Sök
Android

Kalvdans med råmjölk

Kalvdans med råmjölk Kalvdans med råmjölk. Hemgjord kalvdans är en svensk klassisk dessert som smälter i munnen. Kalvdans är opastöriserad (ej kokt mjölk) som värms försiktigt tills den stelnar till en äggstanning lik creme caramel (fast utan ägg).
Hur tjock eller tunn kalvdansen blir beror på hur mycket råmjölk du tar - hälften av varje brukar bli lagom till kalvdans.
Får du ej tag på råmjölk kan du göra kalvdans med ägg eller extra mjölkpulver.
Råmjölk kan vara svår att få tag på och då kan man höja proteinhalten i vanlig mjölk med mjölkpulver.
Råmjölk är första mjölken efter kalvningen och har så hög proteinhalt att den stelnar när man gräddar den utan att ägg tillsätts och då får man kalvdans. Råmjölk kan frysas.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.6 av 5 (Antal röster: 12)
6 portioner kalvdans med råmjölk

Ingredienser:

  • 1 liter redan utspädd råmjölk (spädes med lika delar vanlig mjölk med mått: 0,5 liter nymjölkad råmjölk och 0,5 liter vanlig mjölk)
  • 2 krm salt
  • 1,5 msk socker
  • 1 bit kanel (valfritt)
  • 1 tsk stötta kardemummakärnor (valfritt)

Tillagning:

  1. Sätt på ugnen på 150 grader.
  2. Smaksätt råmjölken med salt, socker och en bit kanel.
  3. Häll i en ugnssäker form, förslagsvis en avlång bakform eller en mindre ugnsform.
  4. Låt gå i en timme i nedre delen av ugnen. Skaka lite på kalvdansen och se om all mjölk stelnat.
  5. Kalvdans är gott med sylt eller färska bär. ex. Hjortronsylt, drottningsylt, hallonsylt, färska hallon, blåbär eller jordgubbar.


 

Omdömen:

Kommenterad av DANSKALV , lördag 16 april 2011 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
JAG GJORDE I EN FORM PÅ 4L RÅMJÖLK
OH JÄDRAR VA GUTT DET BLEV,SKA GÖRA EN I MORGON DEN 17/5 HOS LILL-DOTTERN SOM OCHSÅ
ÄLSKAR KALVDANS.MKT GODARE ÄN OSTKAKA

Fler recept ur samma kategori som Kalvdans med råmjölk:

Citrontårta citrontarte med trädgårdsbär
Citrontårta eller citrontarte med trädgårdsbär är en god dessert gärna med ett sött dessertvin till.
Crème brulée med lakrits
Crème brulée med lakrits. En variant på fransk dessert med gräddig ägg- och gräddblandning här smaksatt med lakritspulver.
Ett sött dessertvin passar till ex från Australien, USA eller Canada.
Gott med färska bär som jordgubbar, hallon, rabarberkräm eller liknande.
Chokladmousse
Chokladmousse är en riktig klassiker. Till chokladmousse ska du välja en fin god choklad med runt 70% kakao ex. Valrhona eller Lindt.
Vintips till chokladmousse är lagrad Port eller franska Vin-Doux-Naturel gjort på muscatdruvan, ex Beaumes-de-Venice från Rhônedalen.
Vill du variera smak och gillar mint kan du ha några mintgodis, typ After Eight i chokladen när du smälter den. Eller krossade MM:s, Marianne eller annat godis.
Riven vit, ljus eller mörk choklad är också fint att garnera moussen med.
Chokladmousse kan du också göra genom att smälta smör med chokladen, honung och sedan tillsätta vispad äggula och vispad äggvita (2 ägg).
Se alla recept ur kategorin Desserter
Bröd med valnötter valnötsbröd
Bröd med valnötter. Valnötsbröd är gott och enkelt att baka.
Kanelsnäckor
Kanelsnäckor med smör, kanel och socker. Baka goda klassiska kanelsnäckor.
Istället för kanel, socker och smör kan du fylla med 100 gram riven mandelmassa och 50 gram smör; eller 2 dl äppelmos eller sylt. Istället för kanel i fyllningen kan du ta 1 msk vaniljsocker för vaniljsnäckor.
Receptet kan halveras om du vill baka 20 kanelsnäckor.
Potatisgratäng i portionsformar
Potatisgratäng i portionsformar. Små formar med potatisgratäng passar att servera till fest, middag eller buffé.
Goda potatisgratänger med grädde, mjölk, vitlök, lök och ev. ost på toppen.
På bilden är potatisgratängerna i formar från Le Creuset.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Rågsiktsbröd
Rågsiktsbröd. Goda bröd med rågsikt, matyoghurt, vanlig jäst, sirap och brödkryddor som anis och fänkål.
Istället för matyoghurt kan man ta Crème fraiche och istället för vatten kan man ta mjölk.
Inlagd gurka med pepparrot
Inlagd gurka med pepparrot. Skivad slanggurka inlagd i ättikslag smaksatt med pepparrot ger god smak till gurkan.
Passa på att lägga in vanlig grön gurka på sensommar och tidig höst när den är billig.
Du kan anpassa receptet på ättikslag om du har mer att lägga in genom att öka på med en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten.
Steksill i ugn med löksås
Steksill i ugn med gräddig löksås, kokt potatis samt dill. En klyfta citron samt hacka gräslök är också gott till. Knäckebröd och öl passar också till sillen.
Istället för grädde kan du ta kokbar crème fraiche eller sojagrädde.
Receptet går utmärkt att dubblera för fyra portioner.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Julpaté Julpate
Julpaté till julbordet smaksatt med muskot, timjan och mejram. Julpate kan serveras med cumberlandsås eller rårörda lingon och saltgurka.
Kycklingspett med sesamfrön
Kycklingspett med sesamfrön som marinerats i vitlök, olja, sesamolja, chili och ingefära.
Goda spett med kycklingfilé att grilla eller steka i ugnen. Passar till buffé, fest, middag med mera.
Goda med ex. nudelsallad, grillade grönsaker och jordnötssås.
Du kan grilla spetten eller steka dem under grill i ugnen.
Piroger med ostfyllning ostpiroger
Piroger med ostfyllning. Hembakta ostpiroger. Piroger med ost är god utflyktsmat. Piroger går utmärkt att frysa och ta fram vid behov. Du kan också ha strimlad skinka i ostpirogerna.
Till ostfyllningen kan du blanda olika ostar ex. lagrad riven ost, mozzarella eller fetaost. Eller ha i lite grönmögelost eller getost om du gillar det.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook