Kalvdans med råmjölk

Hemgjord kalvdans är en svensk klassisk dessert som smälter i munnen. Kalvdans är opastöriserad (ej kokt mjölk) som värms försiktigt tills den stelnar till en äggstanning lik creme caramel (fast utan ägg). Kalvdans är gott med sylt eller färska bär. ex. Hjortronsylt, drottningsylt, hallonsylt, färska hallon, blåbär eller jordgubbar.

Hur tjock eller tunn kalvdansen blir beror på hur mycket råmjölk du tar - hälften av varje brukar bli lagom till kalvdans.

Får du ej tag på råmjölk kan du göra kalvdans med ägg eller extra mjölkpulver. Råmjölk kan vara svår att få tag på och då kan man höja proteinhalten i vanlig mjölk med mjölkpulver. Råmjölk är första mjölken efter kalvningen och har så hög proteinhalt att den stelnar när man gräddar den utan att ägg tillsätts och då får man kalvdans. Råmjölk kan frysas.

6 portioner kalvdans med råmjölk

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 0,5 liter nymjölkad råmjölk
  • 0,5 liter vanlig mjölk 3%
  • 2 krm salt
  • 1,5 msk socker
  • 1 bit kanel
  • 1 tsk stötta kardemummakärnor

Tillagning

  1. Sätt på ugnen på 150 grader.
  2. Smaksätt råmjölken med salt, socker och en bit kanel.
  3. Häll i en ugnssäker form, förslagsvis en avlång bakform eller en mindre ugnsform.
  4. Låt gå i en timme i nedre delen av ugnen. Skaka lite på kalvdansen och se om all mjölk stelnat.
  5. Kalvdans är gott med sylt eller färska bär. ex. Hjortronsylt, drottningsylt, hallonsylt, färska hallon, blåbär eller jordgubbar.
E-mail
Medel: 4.4 (11 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer