AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Kalvdans med råmjölk

Kalvdans med råmjölk Kalvdans med råmjölk. Hemgjord kalvdans är en svensk klassisk dessert som smälter i munnen. Kalvdans är opastöriserad (ej kokt mjölk) som värms försiktigt tills den stelnar till en äggstanning lik creme caramel (fast utan ägg).
Hur tjock eller tunn kalvdansen blir beror på hur mycket råmjölk du tar - hälften av varje brukar bli lagom till kalvdans.
Får du ej tag på råmjölk kan du göra kalvdans med ägg eller extra mjölkpulver.
Råmjölk kan vara svår att få tag på och då kan man höja proteinhalten i vanlig mjölk med mjölkpulver.
Råmjölk är första mjölken efter kalvningen och har så hög proteinhalt att den stelnar när man gräddar den utan att ägg tillsätts och då får man kalvdans. Råmjölk kan frysas.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.6 av 5 (Antal röster: 12)
6 portioner kalvdans med råmjölk

Ingredienser:

  • 1 liter redan utspädd råmjölk (spädes med lika delar vanlig mjölk med mått: 0,5 liter nymjölkad råmjölk och 0,5 liter vanlig mjölk)
  • 2 krm salt
  • 1,5 msk socker
  • 1 bit kanel (valfritt)
  • 1 tsk stötta kardemummakärnor (valfritt)

Tillagning:

  1. Sätt på ugnen på 150 grader.
  2. Smaksätt råmjölken med salt, socker och en bit kanel.
  3. Häll i en ugnssäker form, förslagsvis en avlång bakform eller en mindre ugnsform.
  4. Låt gå i en timme i nedre delen av ugnen. Skaka lite på kalvdansen och se om all mjölk stelnat.
  5. Kalvdans är gott med sylt eller färska bär. ex. Hjortronsylt, drottningsylt, hallonsylt, färska hallon, blåbär eller jordgubbar.


 

Omdömen:

Kommenterad av DANSKALV , lördag 16 april 2011 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
JAG GJORDE I EN FORM PÅ 4L RÅMJÖLK
OH JÄDRAR VA GUTT DET BLEV,SKA GÖRA EN I MORGON DEN 17/5 HOS LILL-DOTTERN SOM OCHSÅ
ÄLSKAR KALVDANS.MKT GODARE ÄN OSTKAKA

Fler recept ur samma kategori som Kalvdans med råmjölk:

GI kladdkaka chokladkaka
GI kladdkaka. En kladdkaka med lite lägre glykemiskt index än vanlig chokladkaka.
Hallonsås halloncoulis
Hallonsås eller halloncoulis. En god bärsås till dessert på mixade och passerade hallon smaksatt med socker.
Coulis är en tjock sås av mixad frukt eller bär som silats från grova bitar till en slät sås. Ofta tillsätts socker men det kan uteslutas ex. om bär och frukt redan är söta som ex. om man passerar söt mango.
Såsen används till desserter. Den röda fina färgen gör halloncoulis användbart att garnera desserter med. Ex. om du har en vaniljsås så kan du droppa i halloncoulis och sedan dra med en spets av något slag så blir det små hjärtan osv. Använder du såsen att garnera med så är en flaska likt en sportflaska smidigt att dutta ut hallonsås med.
Hemgjord gräddglass parfait med valnötter,choklad och mandelmassa
Hemgjord gräddglass - en slags parfait med valnötter, choklad och mandelmassa. Detta är en jättegod glass med mycket smak av valnötter, som även kan bytas ut mod pecannötter, om man som jag har tur att ha sitt eget träd.
Se alla recept ur kategorin Desserter
Persiljesmör kryddsmör med persilja
Persiljesmör. Hemgjort kryddsmör med persilja.
Gott till råbiff, grillat, stekt sill, ugnstekt lax mm. Råstekt potatis, klyftpotatis, kokt potatis eller rostade rotfrukter passar till.
Prova att svänga runt nykokta små nypotatisar i persiljesmör och smaka av med salt och vitpeppar. Du kan använda blad- eller kruspersilja.
Pasta med tomatsås och räkor
Pasta med tomatsås och räkor. En god lunch eller middag med räkor i mustig tomatsås. Du kan välja vilken pasta du vill - torkad eller färsk. Förslagsvis spagetti, tagliatelle, gnocchi eller penne.
Du kan göra tomatsåsen på burktomater eller färska tomater. Välj gärna hela skalade tomater på burk av ekologiskt märke. Krossade eller passerade tomater går också bra. Färska tomater (välj ekologiska) skalas helst först men det går bra att laga med skal också. Skala tomaterna genom att skära ett kryss i den ände som inte har blomfäste, koka upp vatten och doppa tomaterna i 1-2 minuter, ta upp och skölj dem i kallt vatten så kan du skala av skalet som lätt lossnar. Klyfta tomaterna och ta bort kärnorna. Nu kan du använda de skalade tomaterna.
Romsås
Romsås med röd rom eller caviar, crème fraiche, gräddfil, majonnäs och citron. Om du vill kan du ha hackad dill eller gräslök i också. Även finhackad rödlök och pressad vitlök passar i romsås. Citronsaft kan bytas mot limesaft. Vidare kan crème fraiche och gräddfil bytas mot matyoghurt som turkisk yoghurt.
Romsås passar till varmrökt lax, rökt lax, rökt makrill, räkor, kräftor, skaldjurspaté, fiskpaté med mera.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Grillad kyckling
Grillad hel eller halv kyckling. Ett grundrecept på ugnsgrillad kyckling. Gott och enkelt.
Servera med valfria tillbehör eller förslagsvis gräddsås på stekskyn, kokt potatis och grönsaker; eller med potatissallad; eller tzatziki och klyftpotatis; eller låt svalna och ha som salladskyckling, paj eller i fyllningar och röror.
Välj god fin svensk kyckling av hög kvalitet som majskyckling eller gårdskyckling. Gärna ekologisk.
Skrovet kan användas till kycklingbuljong. Koka då med 0,5 tärnad purjolök, 2 morötter, 1/4 rotselleri, 0,5 gul lök samt några korn vitpeppar i 40 minuter och sila av. Gott till soppa och grund till såser.
Helstekt fläskkarré, kotlettrad eller skinkstek i lergryta eller stekgryta
Helstekt fläskkarré, kotlettrad eller skinkstek i ugnen ex. i lergryta, ugnsform eller stekgryta.
Fläskkarre blir supergod stekt i ugnen, gärna i en lergryta men det går såklart bra i en ugnspanna eller annan stekgryta, ugnsgryta eller järngryta.
Köp svenskt krav-märkt griskött.
Fisk som piggvar med skirat smör och pepparrot
Piggvar med skirat smör och pepparrot - som är ett klassiskt tillbehör till ugnsstekt fisk.
Skirat smör och pepparrot passar också till torsk, lax, gös, gädda eller annan fisk.
Tänk på att öka tillagningstiden om fisken är hel och stor som ex en hel plattfisk eller gädda. Fråga hos fiskhandlaren när du handlar fisken och säg att du ska ugnssteka fisken hel.
Servera med kokt potatis - gärna färskpotatis - dill och citronklyfta.
Kokta gröna ärtor, gröna bönor, broccoli och/eller morot passar också till.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Rostade rotgrönsaker
Rostade rotgrönsaker. Ugnsrostad potatis, morot, palsternacka och butterscotch pumpa. Du kan byta eller lägga till rotgrönsaker efter tillgång ex. ta rotselleri, gulbetor eller kålrot.
Kycklingfile marinerad i chili, tandoori och mandel
Kycklingfile marinerad i chili, tandoori och mandel. En nordafrikansk och indisk touch på denna kycklingmarinad. Passar till couscoussallad med yoghurtsås eller raita; kokt basmatiris med jordnötssås och grönsallad; eller med hummus, marinerade bönor och råris. Eller valfria indiska tillbehör.
God också att serveras kall eller uppvärmd på buffé förslagsvis delade i tre delar.
Piroger med soltorkad tomat
Piroger med soltorkad tomat och ost. Piroger är godast nybakta eller uppvärmda. Passar som lunch med sallad, liten middag, snack, buffé, nattamat, till soppa, knytis eller buffé. Piroger är också god utflyktsmat.
Piroger går utmärkt att frysa och värma vid behov.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook