AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Njut av nyplockade svenska saftiga äpplen. De är goda och nyttiga som de är men kan också användas till...
Sök
Android

Kalvdans med råmjölk

Kalvdans med råmjölk Kalvdans med råmjölk. Hemgjord kalvdans är en svensk klassisk dessert som smälter i munnen. Kalvdans är opastöriserad (ej kokt mjölk) som värms försiktigt tills den stelnar till en äggstanning lik creme caramel (fast utan ägg).
Hur tjock eller tunn kalvdansen blir beror på hur mycket råmjölk du tar - hälften av varje brukar bli lagom till kalvdans.
Får du ej tag på råmjölk kan du göra kalvdans med ägg eller extra mjölkpulver.
Råmjölk kan vara svår att få tag på och då kan man höja proteinhalten i vanlig mjölk med mjölkpulver.
Råmjölk är första mjölken efter kalvningen och har så hög proteinhalt att den stelnar när man gräddar den utan att ägg tillsätts och då får man kalvdans. Råmjölk kan frysas.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.6 av 5 (Antal röster: 12)
6 portioner kalvdans med råmjölk

Ingredienser:

  • 1 liter redan utspädd råmjölk (spädes med lika delar vanlig mjölk med mått: 0,5 liter nymjölkad råmjölk och 0,5 liter vanlig mjölk)
  • 2 krm salt
  • 1,5 msk socker
  • 1 bit kanel (valfritt)
  • 1 tsk stötta kardemummakärnor (valfritt)

Tillagning:

  1. Sätt på ugnen på 150 grader.
  2. Smaksätt råmjölken med salt, socker och en bit kanel.
  3. Häll i en ugnssäker form, förslagsvis en avlång bakform eller en mindre ugnsform.
  4. Låt gå i en timme i nedre delen av ugnen. Skaka lite på kalvdansen och se om all mjölk stelnat.
  5. Kalvdans är gott med sylt eller färska bär. ex. Hjortronsylt, drottningsylt, hallonsylt, färska hallon, blåbär eller jordgubbar.


 

Omdömen:

Kommenterad av DANSKALV , lördag 16 april 2011 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
JAG GJORDE I EN FORM PÅ 4L RÅMJÖLK
OH JÄDRAR VA GUTT DET BLEV,SKA GÖRA EN I MORGON DEN 17/5 HOS LILL-DOTTERN SOM OCHSÅ
ÄLSKAR KALVDANS.MKT GODARE ÄN OSTKAKA

Fler recept ur samma kategori som Kalvdans med råmjölk:

Ananas med toscasmet
Ananas med toscasmet. En klassiker och mycket god med färsk ananas och vaniljglass. Du kan också ta ananasringar på burk.
Smulpaj med jordgubbar och rabarber
Smulpaj med jordgubbar och rabarber. Gott med vaniljsås eller vaniljglass.
De god kombination med de söta jordgubbarna och den surare rabarbern.
Toscasmet
Toscasmet med mandel. Gratinera ananas, äpplen eller päron. Gör toscarutor med sockerkaka under eller toscakaka.
Se alla recept ur kategorin Desserter
Crepes med choklad
Crêpes med choklad. Franska för pannkakor med choklad. Chokladcrêpes med bitar av smält ljus eller mörk choklad eller chokladsås som Oboy.
Gott är också crêpes med Nutella.
Vitello Tonnato med fläskfile och tonfisksås
Vitello Tonnato som är en italiensk rätt med kallskuret kalvkött eller som här med fläskfile med tonfisksås. Perfekt på buffé, till förrätt eller huvudrätt ex. med tagliatelle, ris, sallad eller rostade grönsaker.
Laga gärna såsen dagen innan så får den godast smak.
Kyckling teriyaki
Kyckling teriyaki som är en supergod kycklingfilé marinerad i ljus söt sojasås. Bankar du ut kycklingen blir den snabbare genomstekt utan att bli bränd.
Välj gärna en god fin kyckling som majskycklingfilé. Fungerar också utmärkt med kalkon.
Du kan servera kyckling teriyaki med samma tillbehör som ex. club sandwich (med grillat bröd som chiabatta, currymajonnäs, rödlök, tomatskivor, isbergssallad samt stekt bacon) eller med valfria andra tillbehör ex. fräst bok choy smaksatt med lite ljus soja.
Kyckling teryaiki i mindre bitar kan också träs på spett.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Yoghurtmarinerade kycklingfileér
Yoghurtmarinerade kycklingfileér. Kyckling marinerad i yoghurt blir mör och god. Smaksatt med spiskummin (samma krydda som alla kebaber använder i mellanöstern), het chili sambal oelek ger sting och färg samt lite vitlök för fyllighet.
Stek i panna eller ugn eller grilla kycklingen hela (gärna något utbankade) eller i bitar på spett.
Gott till kycklingen är ex. bulgursallad.
Kalvdans med råmjölk
Kalvdans med råmjölk. Hemgjord kalvdans är en svensk klassisk dessert som smälter i munnen. Kalvdans är opastöriserad (ej kokt mjölk) som värms försiktigt tills den stelnar till en äggstanning lik creme caramel (fast utan ägg).
Hur tjock eller tunn kalvdansen blir beror på hur mycket råmjölk du tar - hälften av varje brukar bli lagom till kalvdans.
Får du ej tag på råmjölk kan du göra kalvdans med ägg eller extra mjölkpulver.
Råmjölk kan vara svår att få tag på och då kan man höja proteinhalten i vanlig mjölk med mjölkpulver.
Råmjölk är första mjölken efter kalvningen och har så hög proteinhalt att den stelnar när man gräddar den utan att ägg tillsätts och då får man kalvdans. Råmjölk kan frysas.
Blåbärskräm kräm av blåbär
Blåbärskräm. Kräm med blåbär är nyttig, god och enkel att koka själv.
Kall blåbärskräm är god med gräddmjölk eller vispad grädde och mandelskorpor som dessert.
Spär du med mer vatten och reder med mindre potatismjöl så får du blåbärssoppa.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Lax i foliepaket med potatis och fetaost
Lax i foliepaket med potatis och fetaost är gott, nyttigt, enkelt och snabbt att grilla eller laga i ugnen.
Tzatziki, yoghurtsås, creme fraiche är gott till som extra sås. Råris, quinoa, cous cous eller kokta svarta bönor är också gott i - med eller utan potatis.
Vegetariskt blir det med soltorkade tomater och halloumitärningar istället för lax. Kan också lagas i ugnen såklart.
Dryckestips till är vitt vin eller öl.
Ugnsbakad lax med pesto och grönsaker
Ugnsbakad lax med pesto och grönsaker. En nyttig, smal och supergod rätt med ugnsbakad laxfilé, smakrik pesto som sås och goda ugnsgrillade grönsaker på italienskt vis med paprika, zucchini, purjolök, morot, rotselleri och små körsbärstomater. En riktig Gi-lax.
Vintips till pestolax blir ett rose eller ett fylligt vitt vin av ex. Semillon från Australien.
Det går så klart bra att grilla laxen istället för att ugnsbaka laxen.
Brownies med salmiak
Brownies med salmiak, choklad och nötter. Goda brownies med smak av salmiak, likt lakritssmak.
Här har jag bytt ut en del av den vanliga chokladen mot salmiakchoklad ex. från Fazer och fått lakritssmak på chokladkakorna. Du kan också ta och krossa ex. turkisk peppar och blanda med grovhackad mörk choklad istället för salmiakchokladen.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook