Kalvdans utan råmjölk

Kalvdans är en efterrätt som serveras med sylt eller bär.
Råmjölk kan vara svår att få tag på och då kan man höja proteinhalten i vanlig mjölk med mjölkpulver. Råmjölk är första mjölken efter kalvningen och har så hög proteinhalt att den stelnar när man gräddar den utan att ägg tillsätts och då får man kalvdans.

4 portioner kalvdans utan råmjölk

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 7 dl mjölk (standard)
  • 2,5 dl mjölkpulver
  • 2 ägg
  • 2 krm salt
  • 1 msk socker
  • 1 bit hel kanel (valfritt)
  • 1 tsk stötta kardemummakärnor (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Vispa ut mjölkpulvret i mjölken i en bunke och vispa ner ägg, salt, socker och kryddor.
  3. Häll blandningen i en ugnsfast form på ca 1,5 liter ex. en avlång brödform eller sockerkaksform.
  4. Grädda kalvdansen i ca 50 minuter. Kalvdansen ska stelna likt äggstanning i konsistensen.
  5. Ta ut kalvdansen och låt den svalna något.
  6. Servera kalvdansen ljummen med sylt, färska bär och ev. vispad grädde.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer