Kalvdans utan råmjölk

Kalvdans är en efterrätt som serveras med sylt eller bär.
Råmjölk kan vara svår att få tag på och då kan man höja proteinhalten i vanlig mjölk med mjölkpulver. Råmjölk är första mjölken efter kalvningen och har så hög proteinhalt att den stelnar när man gräddar den utan att ägg tillsätts och då får man kalvdans.

4 portioner kalvdans utan råmjölk

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 7 dl mjölk (standard)
  • 2,5 dl mjölkpulver
  • 2 ägg
  • 2 krm salt
  • 1 msk socker
  • 1 bit hel kanel (valfritt)
  • 1 tsk stötta kardemummakärnor (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Vispa ut mjölkpulvret i mjölken i en bunke och vispa ner ägg, salt, socker och kryddor.
  3. Häll blandningen i en ugnsfast form på ca 1,5 liter ex. en avlång brödform eller sockerkaksform.
  4. Grädda kalvdansen i ca 50 minuter. Kalvdansen ska stelna likt äggstanning i konsistensen.
  5. Ta ut kalvdansen och låt den svalna något.
  6. Servera kalvdansen ljummen med sylt, färska bär och ev. vispad grädde.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer