Julkola med nötter nötkola

Julkola med nötter. Kola är enkelt att koka och gott till jul. Till nötkola tillsätter du hackad mandel eller andra nötter.

ca 100 julkolor med nötter

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl farinsocker
  • 5 dl strösocker
  • 3 dl grädde
  • 1 msk smör
  • 2 dl skållad, hackad mandel

Tillagning

  1. Rör ihop allt utom smör i en tjockbottnad kastrull.
  2. Koka i cirka 30 minuter. Rör någon gång då och då. Kolan ska vara ca 125 grader varm - kolla med en stektermometer under tiden du kokar kolan.
  3. Gör ev. kulprovet för att se så att kolan är färdigkokt. Dvs droppa några droppar kola i ett glas med kallt vatten. Kan du rulla dropparna till små kolabollar så är kolan klar.
  4. Rör i smöret och nötterna på slutet.
  5. Bred ut julkolasmeten i smord form. Förslag är att hälla kolan i en ca 30x20 cm form - lätt oljad med lite neutral matolja såsom solrosolja.
  6. Låt julkolan svalna.
  7. Klipp ut kolabitar - ca 2x2 cm storlek.
  8. Slå in julkolorna i ca 1x1 dm klippta rutor smörpapper annars klibbar de ihop. Du kan också lägga dem i små knäckformar.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer