Julkola med nötter nötkola

Julkola med nötter. Kola är enkelt att koka och gott till jul. Till nötkola tillsätter du hackad mandel eller andra nötter.

ca 100 julkolor med nötter

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl farinsocker
  • 5 dl strösocker
  • 3 dl grädde
  • 1 msk smör
  • 2 dl skållad, hackad mandel

Tillagning

  1. Rör ihop allt utom smör i en tjockbottnad kastrull.
  2. Koka i cirka 30 minuter. Rör någon gång då och då. Kolan ska vara ca 125 grader varm - kolla med en stektermometer under tiden du kokar kolan.
  3. Gör ev. kulprovet för att se så att kolan är färdigkokt. Dvs droppa några droppar kola i ett glas med kallt vatten. Kan du rulla dropparna till små kolabollar så är kolan klar.
  4. Rör i smöret och nötterna på slutet.
  5. Bred ut julkolasmeten i smord form. Förslag är att hälla kolan i en ca 30x20 cm form - lätt oljad med lite neutral matolja såsom solrosolja.
  6. Låt julkolan svalna.
  7. Klipp ut kolabitar - ca 2x2 cm storlek.
  8. Slå in julkolorna i ca 1x1 dm klippta rutor smörpapper annars klibbar de ihop. Du kan också lägga dem i små knäckformar.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer