Jordgubbssylt med syltsocker

Introduktion och förberedelse

Snabb och enkel jordgubbssylt kokt med syltsocker som blir hållbar och får fin konsistens.

Blir god på färska eller frysta jordgubbar.

Serveringsförslag

Sylten passar till frukost, pannkakor, plättar, citrontårta, pannacotta, crème caramel eller cheesecake med mera.

Varianter

  • Istället för syltsocker kan du koka jordgubbssylt med strösocker.
  • Du kan minska mängden syltsocker för en mindre söt sylt ned till halva mängden socker.
  • Du kan även ha i andra bär som hälften hallon, blåbär, krusbär eller strimlad rabarber. Eller prova med jordgubbssylt med vattenmelon.
  • En god twist är även att koka med en 1/8 bit vaniljstång och/eller 1/2 kanelstång.

Jordgubbssylt kokt med syltsocker får fast fin konsistens och blir extra hållbar då syltsockret har pektin (gör sylten tjock), citronsyra (för att pektinet ska fungera) samt kaliumsorbat för hållbarhet.
Jordgubbssylt kokt med syltsocker får fast fin konsistens och blir extra hållbar då syltsockret har pektin (gör sylten tjock), citronsyra (för att pektinet ska fungera) samt kaliumsorbat för hållbarhet.

    6,5 dl jordgubbssylt med syltsocker

    • Förberedelse: 10 min
    • Tillagning: 15 min
    • Klart på: 25 min

    Ingredienser

    • 500 gram jordgubbar, frysta eller färska (1 liter färska jordgubbar)
    • 5,5 dl syltsocker, 500 gram
    • 1/2 dl vatten

    Tillagning

    1. Rensa och skölj jordgubbar. Ta bort blomfästen. Frysta jordgubbar kan användas direkt från frysen.
    2. Lägg jordgubbarna i en gryta med vattnet.
    3. Koka upp. Färska bär kokas i 5 minuter. Frysta bär kokas upp så de tinar och sedan i 5 minuter ytterligare. Koka med lock. Rör då och då.
    4. Tillsätt syltsocker.
    5. Mosa sönder jordgubbar och socker med en potatisstöt till så grov sylt du vill ha.
    6. Koka i 5 minuter på lite över medelvärme.
    7. Ta bort skum runt kanterna med en slev.
    8. Fördela jordgubbssylten i rena burkar. Sätt på lock direkt. Låt svalna.
    9. Kan serveras direkt men ställ gärna i kylen några timmar att stelna till.
    10. Kan förvaras i kylskåp eller mörkt och svalt upp till något år. Öppnad burk förvaras i kylen.
    E-mail
    Medel: 4.4 (12 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 39 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2023-06-29

    Tillbehör och liknande recept: