Jordgubbssaft
Introduktion och förberedelse
Jordgubbssaft med rabarber eller enbart jordgubbar. Hemgjord saft på jordgubbar kan du servera kall och läskande - gärna med is.
Späd saften med vatten 2-3 gånger eller så stark du vill ha den.
Lite rabarber ger en frisk god syra till jordgubbssaften men det är valfritt.
Häll upp saften på väl rengjorda saftflaskor - sterilisera dem gärna innan om du vill ha en hållbar saft.
Förvara saften i kylen eller mörkt och svalt.
Tillagning
- Rensa jordgubbar och hacka dem grovt.
- Rensa rabarber om du vill ha det i. Skala dem ev. om de är grova. Strimla dem.
- Koka upp vatten, jordgubbar och rabarber i en kastrull. Koka några minuter och mosa mot kanten med en slev.
- Häll av i silduk eller durkslag med tunn kökshandduk.
- Mät upp saften i en kastrull och tillsätt 5 1/2 deciliter socker och ett kryddmått natriumbensoat per liter saft.
- Rör om och koka tills sockret löst sig.
- Häll saften i väl rengjorda flaskor och sätt på skruvkork eller tät kork direkt. Låt svalna. Förvara mörkt och svalt. Öppnad flaska förvaras i kylen.
- Späd saften med vatten 2-3 gånger vid servering eller så stark eller svag du vill ha den. Servera gärna med isbitar. Eller blanda saften i en kanna och sätt in i kylen att kallna innan servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 72 kcal