Hovmästarsås

Hovmästarsås eller gravlaxsås. Hovmästarsås hade jag förmånen att se Tore Wretman laga och berätta om på Restauranghögskolan i Grythyttan. Såsen lagas med dill, senap, vinäger och olja samt är klassisk till gravad lax och kokt potatis, till julbordet eller midsommar.

På finare restauranger gjordes hovmästarsåsen av hovmästaren inför gästen vid bordet, därav namnet hovmästarsås. Hovmästarn hade en vagn med alla ingredienser och showen kunde börja. Idag har få restauranger råd med sådan underhållning. Ett av Tores knep var att blanda dill med socker först. Då smälter sockret, dillsmaken framträder extra starkt och såsen blir magisk.
En variant av hovmästarsås är att tillsätta en äggula tillsammans med senapen, dillen och sockret samt sedan droppvis vispa i oljan till en majonnäsliknande hovmästarsås.

3 dl hovmästarsås, 4-6 portioner

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 2 msk mild senap, gärna lite söt
  • 2 tsk fransk stark senap, typ Dijon
  • 2 msk socker
  • 2 msk vinäger, vit
  • 2 dl matolja som ex. solrosolja
  • 2 dl hackad dill

Tillagning

  1. Hacka dillen om du inte använder fryst hackad dill.
  2. Mosa ihop socker och dill i en skål (eller i en mortel) så att sockret löser sig med dillen till en röra.
  3. Tillsätt senap och vinäger. Rör.
  4. Droppa i olja sakta lite i taget i början och rör kraftigt.
  5. Tillsätt resten i liten men jämn stråle under omrörning.
  6. Smaka av hovmästarsåsen med salt och vitpeppar samt ev. vinäger, dill och socker.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer