Långkokt griskind

Långkokt griskind bräserad med lök, öl, persiljerot, fänkål och korianderfrön serverad med en reducerad skysås smaksatt med karamelliserat socker, rödvin och smör.
Griskind blir mycket mör och god när den är kokas länge. Griskind kan man beställa i köttdisken eller köttaffären.
Kan även lagas i lergryta men glöm inte att lägga lergrytan
Förslag att servera till är en grönsallad, äppelrelisch, inlagd gurka, grönkålssallad, äppelsallad med jordärtskockor, sockersaltad vitkålssallad, bönsallad, tomatssallad med mera. Om man vill kan man även ha potatis till som rostad potatis men det behövs ej.
Har du tid och framförhållning så kan du marinera griskinderna över natten i salt och mald svartpeppar, fänkål och koriander.
Som öl kan du välja en ljus IPA dock inte för mycket beska. Ett förslag som finns på flesta Systembolag är Oppigårds Everyday IPA.
i blöt någon timme innan du använder den.
Vintips till griskinden är ett fylligt rött vin som ex. Shiraz från Australien eller Syrah från Frankrike.

5 portioner långkokt griskind

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 40 min

Ingredienser

  • 12 griskinder
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk hel svartpeppar
  • 1 tsk korianderfrön
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 50 gram smör och neutral olja för stekning
  • 2 gula lökar
  • 800 gram persiljerötter
  • 2 flaskor på 33 cl öl typ ljus IPA som Oppigårds Everyday
  • 5 dl vatten
  • 2 lagerblad
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 1 msk honung
  • Till sås: 2 msk socker
  • 50 gram smör till sås
  • 2 dl rödvin
  • Garnering: 0,5 citron
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk kapris
  • 10 blad salvia

Tillagning

  1. Mortla och krossa svartpeppar, korianderfrön och fänkålsfrön till en kryddblandning.
  2. Blanda griskinder med salt och kryddblandningen. Marinera gärna övertäckt några timmar eller över natten i kylen. Går också bra att laga direkt.
  3. Sätt ugnen på 150 grader.
  4. Skala och hacka lök grovt.
  5. Skala och dela persiljerötter i klyftor.
  6. Bryn griskinderna runt om i lite smör eller olja några i taget i en stekpanna. Lägg över i en gryta med lock, stekgryta, keramikgryta eller lergryta.
  7. Bryn lök och persiljerötter och lägg över den med köttet.
  8. Koka ur stekpannan med vatten och tillsätt det.
  9. Tillsätt öl, lagerblad, vinäger och honung. Griskinder och grönsaker ska vara täckta upp till två tredjedelar med vätska - tillsätt annars mer vatten.
  10. Sätt in i ugnen med lock eller folie. Laga i 1,5 timmar.
  11. Ta ut och vänd runt kött och grönsaker.
  12. Smält sockret ljust brunt i en såskastrull.
  13. Sila av stekskyn och tillsätt den till såskastrullen med sockret.
  14. Tillsätt rött vin och reducera - koka ner - såsen till hälften ca 3-4 dl återstår. Smaka av med salt, citronsaft, socker och peppar. Rör i smöret precis innan servering.
  15. Garnering: skölj citronen och riv skalet av halva citronen. Blanda i en skål med, hackad schalottenlök, grovhackad kapris, grovhackad salvia och persilja.
  16. Servering: häll tillbaka såsen över kött och grönsaker i grytan. Garnera med det gröna hacket.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer