Griljerad skinka

Klassisk griljering till en julskinka med senap, ägg och ströbröd. Du kan välja den senap du gillar eller blanda. Förslagsvis 1 msk skånsk grov senap och en msk vanlig senap eller stark dijonsenap. Sockret kan du utesluta om du väljer en söt senap. Vidare kan du ta senapspulver utrört i någon tsk vatten om du önskar riktigt stark senapssmak på griljeringen.

Du kan också garnera skinkan med att sticka i 10 stycken kryddnejlikor i ett jämnt mönster i skinkan innan griljeringen. Förr garnerade man skinkan med sockerkristyr efter senapsgriljeringen. Då blandar man florsocker med lite vatten och ättika och vispar den tjock med en elvisp någon minut. Sedan lägger man kristyren i en liten hopvikt sprits av smörpapper. Spritsa sedan i ex. nätmönster över skinkan.

Vid servering kan du sätta en stekgaffel i skinkan så du får bättre grepp när du skär upp den. Förvara skinkan i kylen efter julbordet så mycket som möjligt och skär sedan bara upp de skivor du behöver så håller skinkan längre. Överbliven skinka kan frysas.

1 sats griljering till en julskinka

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 30 min
 • Klart på: 35 min

Ingredienser

 • 1 skinka med svål 2-5 kg, kokt eller ugnsstekt
 • 1 äggula
 • 1 msk socker
 • 2 msk senap, valfri sort ex grovkornig skånsk senap
 • 1 dl ströbröd
 • 3 msk smör

Tillagning

 1. Sätt ugnen på 220 grader övervärme.
 2. Skär bort det mesta av svålen och spara den. Samt lite av undersidan så att skinkan står plant.
 3. Lägg den borttagna svålen underst i en ugnsform. Klicka i smöret i formen.
 4. Lägg skinkan på svålen.
 5. Vispa ihop ägget med senapen samt ev. socker i ett glas och bred på över hela skinkan.
 6. Strö över ströbrödet.
 7. Sätt in skinkan i mitten av ugnen 20-30 minuter.
 8. Ta ut och ös skinkan 2-3 gånger genom att luta formen. Griljera skinkan tills den fått en ljusbrun färg.
 9. Ta ut och låt skinkan svalna innan servering.
E-mail
Medel: 4.2 (26 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer