Griljerad skinka

Klassisk griljering till en julskinka med senap, ägg och ströbröd. Du kan välja den senap du gillar eller blanda. Förslagsvis 1 msk skånsk grov senap och en msk vanlig senap eller stark dijonsenap. Sockret kan du utesluta om du väljer en söt senap. Vidare kan du ta senapspulver utrört i någon tsk vatten om du önskar riktigt stark senapssmak på griljeringen.

Du kan också garnera skinkan med att sticka i 10 stycken kryddnejlikor i ett jämnt mönster i skinkan innan griljeringen. Förr garnerade man skinkan med sockerkristyr efter senapsgriljeringen. Då blandar man florsocker med lite vatten och ättika och vispar den tjock med en elvisp någon minut. Sedan lägger man kristyren i en liten hopvikt sprits av smörpapper. Spritsa sedan i ex. nätmönster över skinkan.

Vid servering kan du sätta en stekgaffel i skinkan så du får bättre grepp när du skär upp den. Förvara skinkan i kylen efter julbordet så mycket som möjligt och skär sedan bara upp de skivor du behöver så håller skinkan längre. Överbliven skinka kan frysas.

1 sats griljering till en julskinka

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 skinka med svål 2-5 kg, kokt eller ugnsstekt
  • 1 äggula
  • 1 msk socker
  • 2 msk senap, valfri sort ex grovkornig skånsk senap
  • 1 dl ströbröd
  • 3 msk smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 220 grader övervärme.
  2. Skär bort det mesta av svålen och spara den. Samt lite av undersidan så att skinkan står plant.
  3. Lägg den borttagna svålen underst i en ugnsform. Klicka i smöret i formen.
  4. Lägg skinkan på svålen.
  5. Vispa ihop ägget med senapen samt ev. socker i ett glas och bred på över hela skinkan.
  6. Strö över ströbrödet.
  7. Sätt in skinkan i mitten av ugnen 20-30 minuter.
  8. Ta ut och ös skinkan 2-3 gånger genom att luta formen. Griljera skinkan tills den fått en ljusbrun färg.
  9. Ta ut och låt skinkan svalna innan servering.
E-mail
Medel: 4.2 (25 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer