Grillspett med fläskfilé

Grillspett med fläskfilé, paprika och champinjoner.
Goda spett att grilla som har marinerats i soja, olja, vitlök, vinäger och örter.
Salvia, rosmarin och timjan ger köttet god smak men kan uteslutas.
Istället för fläskfilé blir det gott med skinkstek, fläskkarré eller annat mört fläskkött på spetten.
Rödlök och zucchini i klyftor passar också på spetten.
Istället för ketjap manis soja (som är en söt mild soja från Indonesien) kan du ta japansk ljus soja som Kikkoman eller någon msk vanlig kinesisk soja.
Spetten kan även stekas i ugnen på ugnsgaller över en ugnsplåt i 225 grader ca 20 minuter. Eller stekas i stekpanna eller grillpanna runt om i ca 15 minuter - täck dem under tiden med lock eller folie.

4 portioner grillspett med fläskfilé

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 22 min

Ingredienser

  • 500 gram fläskfilé
  • 0,5 dl ketchap manis soja eller ljus japansk soja (eller 1-2 msk kinesisk soja)
  • 4 msk olja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 krm torkad salvia eller två färska blad
  • 2 krm torkad rosmarin eller en liten kvist färsk
  • 2 krm torkad timjan eller en kvist färsk
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 4 träspett eller metallspett (lägg träspett i blöt innan grillning)
  • 1 grön, röd eller gul paprika
  • 4 stora eller 8 mindre champinjoner

Tillagning

  1. Putsa bort den tjocka senan på fläskfilén.
  2. Dela filén på längden och sedan i 2 cm breda bitar.
  3. Lägg köttet i en bunke och tillsätt ketjap manis soja, olja, salt, pressad vitlök, svartpeppar, salvia, rosmarin, timjan och vinäger. Rör om.
  4. Marinera fläskköttet så länge du har tid. Ju längre det får marinera desto mer smak får köttet. Marinera förslagsvis i kylen övertäckt över natten eller nöj dig med ex. 20 minuter under tiden grillen blir varm. Det går också att grilla direkt.
  5. Tänd grillen.
  6. Skölj och skär paprika i bitar ca 3x3 cm stora.
  7. Rensa svampen. Dela stora svampar i halvor.
  8. Varva paprika, svamp och köttbitar på spetten.
  9. Grilla fläskfiléspetten på varje sida ca 3-4 minuter. Ha ej för hög värme så att de bränns innan köttet är genomstekt. Se till att köttet är genomstekt ända in till spettet. Du kan lägga spetten i lite folie några minuter på slutet om du ej kan sänka värmen på grillen.
  10. Ta upp och servera spetten. Strö gärna över lite flingsalt och nymalen svartpeppar vid servering.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer