Gremolata

En italiensk sås och garnering i ett som är klassiskt att strö över Osso Buco (italiensk gryta med oxsvans) men är också god till andra grytor samt det mesta att strö över grillad kyckling, fisk, grönsaker osv.
Vanligtvis blandar man enbart hackad persilja, riven citron och vitlök. Jag tycker gremolatan blir god om man tillsätter saften från citronen samt lite olivolja så att det blir mer likt en sås. Den skalade citronen kanske många annars inte har användning för så då tycker jag man kan pressa i saften från den med.
Istället för bladpersilja går det fint med kruspersilja eller frusen hackad persilja.

4-5 portioner gremolata

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 400 gram bladpersilja (2 askar), ca 1,5 dl finhackad persilja
  • 2 msk finrivet citronskal
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl citronsaft
  • 0,5 dl olivolja (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj persilja och plocka bladen från stjälkarna.
  2. Hacka persiljan fint och lägg i en skål.
  3. Skala och finhacka eller pressa i vitlök.
  4. Skölj och skrubba citronen. Riv skalet fint och tillsätt det.
  5. Dela citronen och pressa ur saften om du vill ha det i. Tillsätt också olivolja om du önskar.
  6. Lägg upp i en fin skål och servera gremolatan.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer