Melitzanosalsa
Introduktion och förberedelse
Melitzanosalsa är en slags aubergineröra från Italien av rostad aubergine, vitlök och olivolja.
Serveringsförslag
God som salsa, röra eller sås till grillat, på buffé eller som tillbehör.
Rosta i ugnen eller på utegrill
Här rostas auberginerna i ugnen men man kan också grilla dem hela i ca 40 minuter (det gör inget om skalet bränns) och sedan skölja och skala försiktigt i kallt vatten.
Förslagsvis kan du använda eftervärmen nästa gång du grillar - så kan du förbereda en omgång melitzanosalsa till nästa måltid.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skölj och dela äggplantorna (man kan också rosta dem hela om du sticker hål i skalet).
- Lägg dem på ett ugnsbleck med snittytan uppåt och rosta dem i cirka 40 minuter.
- Skala vitlöksklyftorna och lägg in med auberginen efter en halvtimme.
- Ta ut, låt svalna och pilla bort det svarta skalet. Lägg hela innandömet till auberginen samt vitlöksklyftorna i en matmixer eller skål.
- Mixa eller mosa ev. med stavmixer eller för hand.
- Tillsätt under tiden olivolja och smaka av med salt, peppar och citronsaft samt ev. lite socker.
- Lägg upp melitzanosalsan och servera i skål eller på fat.
- Du kan garnera med lite ringlad olivolja och grovhackad persilja.
Uppskattat näringsvärde per portion: 165 kcal