Färsk pasta eller Gnocchi med grädde, parmaskinka och tryffelolja

En god och enkel italiensk pasta med gräddig sås med vitlök, parmesan, persilja och tryffelolja toppat med parmaskinka.
Det går bra att välja någon annan lufttorkad skinka istället för parmaskinka.
Vill du ha en vegetarisk pasta så kan du ta några soltorkade tomater i olja och toppa pastan med.
Istället för parmesan kan du ta grano padano.
Vintips till är ett vitt friskt vin från norra Italien, vitt chianti från Spanien eller en Chardonnay från Australien.

4 portioner färsk pasta eller gnocchi

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 port färsk pasta eller gnocchi
  • 1 schalottenlök eller en halv gul lök
  • 2 vitlöksklyftor, tunt skivade, hackade eller pressade
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk hackad bladpersilja
  • 1 dl riven parmesan
  • 12 skivor parmaskinka eller annan god lufttorkad skinka
  • 1 msk tryffelolja efter smak
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Koka upp vatten till pastan och gör under tiden såsen. Vänta med att lägga ner pastan. Salta vattnet.
  2. Skala och hacka schalottenlöken. Skala och skiva vitlöken. Stek löken och vitlöken i olivolja i en stekpanna några minuter. Pudra över vetemjöl. Rör om.
  3. Häll på grädde, rör och låt koka upp.
  4. Riv parmesanost.
  5. Skölj och hacka bladpersiljan.
  6. Koka pastan eller gnocchin.
  7. Tillsätt persiljan, osten och tryffeloljan till pastasåsen. Smaksätt med svartpeppar.
  8. När du hällt av pastan blandar du den med såsen i en stor kastrull eller skål.
  9. Lägg upp pasta i djupa tallrikar och toppa med 3 eller 4 skivor parmaskinka samt ev några blad bladpersilja.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer