Färsk gnocchi med portabello

Färsk gnocchi med portabello, parmesan, salvia, spenat, salladslök och grädde samt en touch av tryffelolja. Vegetariskt när det är som bäst. Passar till fest eller vardagslyx. Funkar även i små portioner som vegetarisk förrätt eller tapas.

Portabello är bruna kastanjechampinjoner som fått växa sig stora. De går att ersätta med vanliga champinjoner, skogschampinjoner eller valfri matsvamp. Gnocchi är en sorts pasta kuddar som är gjorda med kokt potatis, ägg och lite mjöl. Du kan laga egna gnocchis eller köpa färska i butiken. Blir vegan om du har Oatly Imat samt vegan parmesan.

4 portioner färsk gnochi med portionerabello

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 200 gram portabellosvamp
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 6 blad färsk salvia
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • 1 msk citronsaft
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 3 tsk vetemjöl
  • 3 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 65 gram babyspenat
  • 3 salladslökar
  • 8 droppar tryffelolja
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Sätt på vatten till gnocchin. Ca 4 liter, salta vattnet med tre tsk salt och häll i någon msk olivolja.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök.
  3. Skölj och strimla salladslöken. Ta undan den gröna delen till senare.
  4. Fräs lök, den ljusa strimlade salladslöken och vitlök i olivolja någon minut under omrörning.
  5. Rensa och skiva svampen.
  6. Strimla salvian grovt.
  7. Fräs svamp och salvia med löken några minuter. Ta ev. undan en tredjedel av svampen om du vill ha att garnera med på slutet.
  8. Tillsätt salt, peppar, citronsaft, soja och vetemjöl samt rör om.
  9. Tillsätt grädde och mjölk. Rör om och låt puttra på låg värme.
  10. Riv parmesanost.
  11. Koka gnocchin två minuter enligt paket. Lägg dem i kokande vatten. De ska flyta upp till ytan då är de klara.
  12. Skölj spenat samt vänd runt den tillsammans med resten av salladslöken med svampen. Smaka av med salt, peppar och några droppar tryffelolja (valfritt).
  13. Häll av gnocchin och blanda med svampen samt riven parmesan i en stor bunke eller skål. Eller blanda i pasta kastrullen.
  14. Servera gärna garnerad med fräst svamp (om du lagt undan lite tidigare), lite extra parmesan, nymalt svartpeppar samt flingsalt. Gott med en grönsallad eller tomatsallad till samt bröd som ex. baguette att suga upp såsen med på slutet.
E-mail
Medel: 2.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer