Färsk gnocchi med portabello

Introduktion och förberedelse

Färsk gnocchi med portabello, parmesan, salvia, spenat, salladslök och grädde samt en touch av tryffelolja.

Gnocchi är en sorts pasta kuddar som är gjorda med kokt potatis, ägg och lite mjöl.

Portabello är bruna kastanjechampinjoner som fått växa sig stora.

Serveringsförslag

  • Passar till fest eller vardagslyx.
  • Funkar även i små portioner som vegetarisk förrätt eller tapas.

Tips

Kolla in min film på Youtube hur man lagar svamp-portabello-gnocchin.

Varianter

  • Istället för portabello-svamp kan du ta annan matsvamp som Karljohan, kantareller, vanliga champinjoner, skogschampinjoner eller valfri matsvamp.
  • Du kan laga egna gnocchis eller köpa färska i butiken.
  • Rätten blir vegetarian och vegan om du har Oatly Imat samt vegan parmesan i. Parmesan är ej vegetariskt då den ystas med löpe så välj då en vegan parmesan.

Tänk på

Äter du mycket portabello så tänk på att det ej är rekommenderat att äta mer än två kg per år. Källa.

Gnocchi i krämig sås med spenat och grädde toppad med brynt portabello.
Gnocchi i krämig sås med spenat och grädde toppad med brynt portabello.

4 portioner färsk gnochi med portionerabello

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 200 gram portabellosvamp
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 6 blad färsk salvia
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • 1 msk citronsaft
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 3 tsk vetemjöl
  • 3 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 65 gram babyspenat
  • 3 salladslökar
  • 8 droppar tryffelolja
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano
  • 800 gram gnocchi, 2 pkt

Tillagning

  1. Sätt på vatten till gnocchin. Ca 4 liter, salta vattnet med tre tsk salt och häll i någon msk olivolja.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök.
  3. Skölj och strimla salladslöken. Ta undan den gröna delen till senare.
  4. Fräs lök, den ljusa strimlade salladslöken och vitlök i olivolja någon minut under omrörning.
  5. Rensa och skiva svampen.
  6. Strimla salvian grovt.
  7. Fräs svamp och salvia med löken några minuter. Ta ev. undan en tredjedel av svampen om du vill ha att garnera med på slutet.
  8. Tillsätt salt, peppar, citronsaft, soja och vetemjöl samt rör om.
  9. Tillsätt grädde och mjölk. Rör om och låt puttra på låg värme.
  10. Riv parmesanost.
  11. Koka gnocchin två minuter enligt paket. Lägg dem i kokande vatten. De ska flyta upp till ytan då är de klara.
  12. Skölj spenat samt vänd runt den tillsammans med resten av salladslöken med svampen. Smaka av med salt, peppar och några droppar tryffelolja (valfritt).
  13. Häll av gnocchin och blanda med svampen samt riven parmesan i en stor bunke eller skål. Eller blanda i pasta kastrullen.
  14. Servera gärna garnerad med fräst svamp (om du lagt undan lite tidigare), lite extra parmesan, nymalt svartpeppar samt flingsalt. Gott med en grönsallad eller tomatsallad till samt bröd som ex. baguette att suga upp såsen med på slutet.
E-mail
Medel: 3.9 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 583 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-11-05