AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Chokladkakor med chokladbitar, sirapskakor, apelsinkakor eller nötkakor

Chokladkakor med chokladbitar, sirapskakor, apelsinkakor eller nötkakor Chokladkakor med chokladbitar, sirapskakor, apelsinkakor eller nötkakor. På bilden kakor med nötter. Amerikanska klassiska kakor sk cookies.
När du bakar egna kakor eller cookies kan du smaksätta och variera med chokadbitar, sirap, apelsin eller nötter.
# Sirapskakor - kakrecept med sirap: Följ receptet till amerikanska kakor. Byt ut två deciliter av sockret mot sirap och ta bort chokladbitarna. Blir fylliga och nästan sega kakor.
# Apelsinkakor - kakrecept med apelsin: Byt ut en deciliter socker mot apelsinmarmelad. Riv skal av en apelsin och blanda i deg. Ta bort chokladbitar.
# Kakor med nötter - kakrecept med nötter. Tillsätt 2 matsked kakao till deg. Byt ut chokladbitar mot krossade nötter. Förslagsvis hasselnötter
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 20)
40 kakor chokladkakor
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 25 min

Ingredienser:

  • 200 gram rumsvarmt smör
  • 3,5 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 6 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 dl mörk choklad i småbitar

Tillagning:

  1. Se till att smör är rumsvarmt. Mikra det eller tärna och rör smöret mjukt.
  2. Värm ugnen till 175 grader.
  3. Vispa ihop smör och socker i en bunke tills det är fluffigt. Använd gärna en elvisp.
  4. Tillsätt ägg under omrörning.
  5. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke. Rör ner i äggsmeten.
  6. Rulla små bollar och platta ut dem. Tryck eventuellt ut mönster med gaffel. Lägg på bakplåtspapper.
  7. Baka i mitten av ugnen cirka 10 - 15 minuter till de fått fin färg. Ta ut och låt svalna. Förvara i lufttät burk. Kan också frysas.


 

Omdömen:

Kommenterad av susannemw , lördag 22 februari 2014 vote imagevote imagevote imagevote image
Jättegoda chokladkakor.
Jag gör dem utan nötter, apelsin etc.
Bara hackad choklad i smeten.
Mums! :- )

Fler recept ur samma kategori som Chokladkakor med chokladbitar, sirapskakor, apelsinkakor eller nötkakor:

Kladdkaka med apelsin
Kladdkaka med apelsin. Gillar du smaskig kladdig choklad och apelsin är detta för dig. Servera kall eller ljummen med vispad grädde eller vaniljglass. Passar till dessert, på buffé eller till fika.
Istället för choklad med apelsinsmak kan du ta vanlig 70% choklad och sedan tillsätta 1 msk rivet apelsinskal från en ekologisk apelsin. Här med Lindts Excellence Orange som även innehåller mandel.
Vaniljhjärtan
Vaniljhjärtan är goda att baka själv även om de är lite krångliga.
Du behöver speciella hjärtformar.
Överbliven deg från vaniljhjärtan kan du rulla ut till en rulle och skär och baka i tio minuter till mördegskakor.
Frasvåfflor utan ägg
Frasvåfflor utan ägg. Klassiska frasvåfflor med vispad grädde, vetemjöl och vatten. Gräddas i smör. Våfflorna är goda med sylt, grädde eller glass.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Amerikanska muffins med frosting
Amerikanska muffins med frosting. Goda och enkla hembakta muffins toppade med frosting på färskost.
På bilden chokladmuffins med frosting.
Du behöver 16 stora muffinsformar i papper eller en stor muffinsformspanna.
Limepaj med kondenserad mjölk
Limepaj med kondenserad mjölk, limesaft och äggula med knaprig Digestivebotten.
Om du vill använda äggvitorna som blir över kan du toppa limepajen med maräng som på bilden men det är valfritt.
Limepajen kan också serveras med en klick vispad grädde.
Limepaj går att laga utan ugn. Fyllningen stelnar i kylen på några timmar utan att bakas i ugnen. Anledningen att man bakar den är att ägg kan ha salmonella (ej i Sverige dock) samt att den stelnar mer om den bakas något. Digestivebotten behöver då ej bakas heller utan enbart bredas ut i formen.
Syltat limeskal: riv fina strimlor av lime med zestskal eller skala med potatisskalare och strimla fint med kniv. Lägg i en kastrull och koka några minuter med några msk socker och några msk vatten. Låt svalna i sockerlagen.
Dekoration: vispad grädde, rivet skal av en lime; syltat limeskal; krullat limeskal; skivade jordgubbar; limeklyftor eller twistade skivor lime
Krullat limeskal: dra skalstrimlor av lime med sk zestjärn eller skala med potatisskalare och strimla fint. Lägger dem i ett glas vatten i kylen över natten så krullar de sig.
Amerikanska veganpannkakor
Amerikanska veganpannkakor med sojamjölk eller havremjölk. Utan ägg och mjölk. Vegovariant av amerikanska frukostpannkakor. Veganvariant av pannkakor.
Du kan tillsätta en halv burk majs i smeten för majspannkakor.
Gott med yoghurt, nötter och fruktsallad. Kan också serveras med avokado, mango och tomatsalsa.
Det blir 6-7 pannkakor på detta recept.
Se alla recept ur kategorin Amerikansk mat
Chili kyckling
Chilikyckling är god grillad, stekt eller ugnsstekt. Kyckling med chili är god med de mesta tillbehör som potatisklyftor, pommes, couscous, råris.
Förlag på sås till kycklingen är mangosalsa, fetaostsås, tzatziki, hummus mm.
Älgentrecote
Älgentrecote med tillbehör. Helstekt älgentrecote i ugnen. Här med rostade rotfrukter och skysås.
Annat gott till älgentrecote är potatisgratäng, klyftpotatis, Hasselbackspotatis; såser som Bearnaise, pepparsås med mera.
Hittar du bara större bitar älgentrecote så laga en hel ändå eller skär av skivor och frys in att steka senare. Stekt kött som blir över är gott att laga rester på ex. pytt i panna, fräsa upp med tacokrydda till tortillas och tacos eller koka med i soppa.
Kräftströmming
Kräftströmming eller sillåda som är klassisk husmanskost eller julmat på julbordet. Kräftströmming är ugnsbakad sill eller strömming i tomat och dill.
Välj små strömmingar eller sillar. Fryst sill brukar vara små och fina till kräftströmming. Klipp gärna bort fenorna.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Muffins med choklad
Muffins med choklad och god frosting samt chokladströssel. Det är lätt och gott att baka hembakta stora chokladmuffins.
Du behöver 16 stora muffinsformar i papper eller en stor muffinsformspanna.
Välj förslagsvis 60% choklad eller mjölkchoklad att ha i smeten.
Du kan tillsätta mer kakao eller mer grovhackad valfri choklad om du vill ha mer chokladsmak.
Kladdkaka med fudge
Kladdkaka med fudge. God kladdig chokladkaka med ett täcke av chokladfudge. Gott med vaniljglass eller vispad grädde samt ev. färska bär som blåbär, hallon, jordgubbar, passionsfrukt eller liknande.
Receptet blir tolv stora bitar kladdkaka som även kan halveras till 24 bitar då den är rätt mastig och fyllig.
I den långa tillagningstiden är tiden då det tar för kladdkakan att stelna medräknad.
Temperera choklad, chokladtemperering
Temperera mörk choklad, vit choklad eller mjölkchoklad till smält choklad att doppa praliner, tryfflar, petits fours, godis, kakor, biskvier i samt gjuta choklad eller till desserter, bakverk och chokladdekorationer.
Välj choklad av högre kvalitet typ Lindt, Valrhona etc 60-70% kakao. Man kan ta hälften fin 70% choklad och hälften blockchoklad om man önskar. Du kan också ta vit choklad eller mjölkchoklad.
Chokladtemperering gör man för att chokladen ska bli bättre att jobba med, se blank ut, ej få vita fällningar samt ej smälta så snabbt vid beröring utan bara i munnen. Ett måste om du ska doppa saker i choklad. Se till att det du doppar ej är kylskåpskallt då stelnar chokladen inifrån och det är ej bra. Det som doppas i choklad ska hålla 20°C för att få en glansig och vacker yta. Temperaturerna kan variera mellan olika tillverkare ex. för temperering av Valrhona så lägg till 5-7 grader upp i värme.
TÄNK PÅ: Du kan värma på chokladen under tiden du arbetar med den, överskrider du maxtemperaturen får du temperera om.
Gör ett stelningsprov genom att doppa en ett redskap i chokladen. Om chokladen stelnar inom två minuter är chokladen färdigtempererad, annars är chokladen för varm. Då får man göra om tempereringen.
Om chokladen tjocknar under arbetet beror det oftast på att du har rört allt för flitigt, så att kakaosmöret kristalliserat. Ta då undan 1/4 av chokladen och värm upp den igen. Blanda all choklad på nytt börja om tempereringen.
Fat bloom, vita fläckar, uppstår om chokladen fel temperering. Det kan också bero på att formen eller rumstemperaturen är för varm eller att luften är för fuktig.
Chokladen spricker - chokladen har antagligen fått en rejäl temperaturchock genom för hastig nedkylning. Avkylning ska inte ske under för låg temperatur. Chokladrör och gjutna chokladformar ska kylas i en temperatur av 10 - 12°C, doppade chokladpraliner, tryfflar och petits fours i 14 - 18°C.
Se alla recept ur kategorin Chokladrecept

Gilla oss på Facebook