AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Här hittar du recept till Valborg. När man tänker på mat till Valborg så är...
Sök
Android

Chokladkakor med chokladbitar, sirapskakor, apelsinkakor eller nötkakor

Chokladkakor med chokladbitar, sirapskakor, apelsinkakor eller nötkakor Chokladkakor med chokladbitar, sirapskakor, apelsinkakor eller nötkakor. På bilden kakor med nötter. Amerikanska klassiska kakor sk cookies.
När du bakar egna kakor eller cookies kan du smaksätta och variera med chokadbitar, sirap, apelsin eller nötter.
# Sirapskakor - kakrecept med sirap: Följ receptet till amerikanska kakor. Byt ut två deciliter av sockret mot sirap och ta bort chokladbitarna. Blir fylliga och nästan sega kakor.
# Apelsinkakor - kakrecept med apelsin: Byt ut en deciliter socker mot apelsinmarmelad. Riv skal av en apelsin och blanda i deg. Ta bort chokladbitar.
# Kakor med nötter - kakrecept med nötter. Tillsätt 2 matsked kakao till deg. Byt ut chokladbitar mot krossade nötter. Förslagsvis hasselnötter
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 20)
40 kakor chokladkakor
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 25 min

Ingredienser:

  • 200 gram rumsvarmt smör
  • 3,5 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 6 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 dl mörk choklad i småbitar

Tillagning:

  1. Se till att smör är rumsvarmt. Mikra det eller tärna och rör smöret mjukt.
  2. Värm ugnen till 175 grader.
  3. Vispa ihop smör och socker i en bunke tills det är fluffigt. Använd gärna en elvisp.
  4. Tillsätt ägg under omrörning.
  5. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke. Rör ner i äggsmeten.
  6. Rulla små bollar och platta ut dem. Tryck eventuellt ut mönster med gaffel. Lägg på bakplåtspapper.
  7. Baka i mitten av ugnen cirka 10 - 15 minuter till de fått fin färg. Ta ut och låt svalna. Förvara i lufttät burk. Kan också frysas.


 

Omdömen:

Kommenterad av susannemw , lördag 22 februari 2014 vote imagevote imagevote imagevote image
Jättegoda chokladkakor.
Jag gör dem utan nötter, apelsin etc.
Bara hackad choklad i smeten.
Mums! :- )

Fler recept ur samma kategori som Chokladkakor med chokladbitar, sirapskakor, apelsinkakor eller nötkakor:

Kokosbollar skumbollar
Kokosbollar, skumbollar, kokosrutor eller kokoskuber. Recept på hemgjorda fyrkantiga kokosbollar med skum av vispad äggvita och socker rullade i kokos.
Tänk på att det tar 4 timmar för kokosrutorna att stelna i kylen också.
Riktigt mumsiga är dessa kokosbollar.
Du kan också doppa kokosbollarna i smält choklad och sedan kokos. Det blir mycket choklad om du doppar runt om men ett tips är att bara doppa de motsatta sidorna så blir det lagom med choklad.
Chokladen kan du smälta i en bunke i mikron - ta den choklad du gillar - mörk fin 70%, blockchoklad, mjölkchoklad eller blanda. Eller så kan du blanda kokosen med någon msk kakao.
En visp med hållare, matberedare med visp eller Robocop är att rekommendera när du vispar - annars får du hålla i vispen i 40 minuter.
Alexandriakakor sesamkakor med mandel och honung
Alexandriakakor. Ett slags sesamkakor med mandel och honung. Goda och förhållandevis nyttiga kakor. Kakor med bara naturliga råvaror.
Gillar du sesamkakor så är Alexandriakakor för dig. Vegankakor. Sesamfrön är en god källa för kalcium för veganer. Perfekta som energikakor vid utflykt, träning eller skidåkning mm. Hembakta sesamkakor passar också till jul. Alexandriakakor kan också formas till bollar när smeten är ljum.
Du behöver bakplåtspapper att baka på.
Sirapskakor Kolakakor
Sirapskakor eller kolakakor med kolasmak. Goda, sega och lite knäckiga kakor med smak av kola från sirap.
En halv sats räcker till en bakplåt (18 kakor).
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Chili con carne
Chili con carne - en het gryta med köttfärs eller biff, chili, bönor, paprika, vitlök och tomat.
Istället för köttfärs kan man använda mört tärnat eller strimlat grytkött (som på bilden) som biff, fransyska, lövbiff eller innanlår och då kokar du chilin någon timme. Använder du grytkött som högrev så behöver det koka i ca 2 timmar gärna längre. Då kan man också lägga med okokta vita bönor (låt svälla i vatten några timmar innan) och låta koka mjuka i chili con carnen. Ersätt då burkbönorna med 2 extra burkar tomater.
Chilipulver kan ersättas med hackad färsk chilifrukt ex. en eller två röd spansk peppar eller piri piri.
Här har jag valt vita bönor på burk men godast blir det såklart med egna koka vita bönor eller andra kokta bönor som svarta bönor eller röda bönor. I detta recept kan du ta 5 dl kokta bönor och tillsätta ytterliggare 1-2 burkar krossade tomater.
Chili con carne kan serveras med ris. Basmatiris, bulgur eller råris är gott till.
Jalapeñopeppar, tabasco, färsk hackad koriander, någon sås som guacamole, gräddfil eller matyouhurt, nachos eller brytbröd är andra tillbehör som passar till chili con carne.
I USA har de tävlingar i bästa chili con carnen.
Bagels med soltorkad tomat och sallad
Bagels med soltorkad tomat, färsk tomat, blandad sallad, gurka, färskost, lök och paprika. Vegetariska bagels.
Gott, enkelt och rätt nyttigt till lunch, utflykt eller kvällsmat.
Köp färdiga bagels eller baka egna - sök efter bagelrecept här på receptfavoriter.se
Pepparcupcakes
Pepparcupcakes. Cupcakes med smak av pepparkakskryddor toppade med frosting och garnerade med strössel.
Använder du stora amerikanska formar så blir det mindre antal cupcakes ca hälften och så får du grädda cupcakesen några minuter extra.
Se alla recept ur kategorin Amerikansk mat
Rostade grönsaker i ugn GI
Rostade grönsaker i ugn. GI-grönsaker som morot, blomkål, kål och lök rostade i olivolja i ugnen. Ett gott grönsakstillbehör för såväl GI-följare som alla andra. Passar till det mesta.
Ett GI-tillbehör som ersätter ex. ugnsrostad potatis och klyftpotatis. Är ni fler som äter och bara någon äter GI kan du även rosta extra klyftad potatis med lite olivolja, salt och peppar i en separat ugnsform (laga lika lång tid som grönsakerna).
Pulled beef
Pulled beef är långstekt högrev eller annat nötkött som dras isär till servering. Pulled beef kan lagas på flera olika vis och med olika kryddningar - det viktiga är att köttet steks så pass länge att det lätt kan dras isär samt är mört och smakrikt.
Pulled beef passar perfekt att laga på de billigare (och vanligtvis segare) delar av nötkött - högrev passar bäst men fransyska, ytterlår, flankstek eller annat segt och gärna fettrikt nötkött funkar bra.
Pulled beef kan även stekas på lägre värme ca 100 grader - räkna då 2-3 timmars ytterligare tillagning.
Om du väljer att laga en större bit på 2-3 kilo så blir det mycket god pulled beef om du steker det på 100 grader i 10 timmar. Höjer du värmen till 150 grader så kan du räkna ca 6 timmar.
Marinerar du nötköttet över natten i kryddorna och med löken får du extra god smak.
Istället för kryddblandningen nedan kan man använda färdig bbq-rub eller bbq-sås.
Vid servering kan man först dra isär köttet och sedan fräsa det i lite olja och krydda med någon tsk soja, några msk barbequesås och gärna några tsk hemgjord piri-piri salsa (sök recept här på receptfavoriter) eller annan chilisås. Att värma och steka på köttet är speciellt gott om du har förberett köttet innan och ej vill servera kallt kött.
Servera pulled beef med valfria tillbehör - enkelt och genialiskt gott är att servera pulled beef sandwich med endast surdegsbröd, grönsallad, tzatziki och piri-piri-salsa som på bilden.
Annat gott till är avokado, barbequesås, sallad och tomat; vidare strimlad isbergssallad och inlagd rödlök eller lökconfit, strimlad rödlök, hamburgerböd, hackad bladpersilja, skivad inlagd gurka osv.
Tortillabröd eller tacos är också gott att fylla på tex-mex vis med pulled beef, guacamole, sallad, salsa, majs, svarta bönor, riven ost eller annat från tex-mex hyllan. Om du vill kan du då krydda köttet med tex-mex krydda när du steker det istället för kryddblandningen i receptet nedan.
Helstekt fläskkarré, kotlettrad eller skinkstek i lergryta eller stekgryta
Helstekt fläskkarré, kotlettrad eller skinkstek i ugnen ex. i lergryta, ugnsform eller stekgryta.
Fläskkarré blir supergod stekt i ugnen, gärna i en lergryta men det går såklart bra i en ugnspanna eller annan stekgryta, ugnsgryta eller järngryta.
Köp svenskt krav-märkt griskött.
Såsen kan du laga med eller utan svamp och valfri gelé.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Snabb kladdkaka chokladtårta med riktig choklad
Snabb kladdkaka eller chokladtårta. Denna kladdkaka går snabbt att göra trots att den görs med riktig choklad. Servera med lättvispad grädde med lite vaniljsocker i.
Räkna en rund form på ca 25 cm diameter.
Självklart kan du blanda fin choklad med hälften blockchoklad eller annan choklad.
Chokladfondant
Chokladfondant är en slags kladdig chokladkaka som dessert i portionsformar. Servera ljummen med en kula vaniljglass eller sorbet på toppen.
Portionsformarna med chokladfondant kan du förbereda dagar innan och ha i kylen fram tills du bakar av dem till gästerna.
Formarna bör vara ca 1,5 dl stora med diameter runt 8,5 cm. Fyll upp med ca 1 - 1,2 dl chokladsmet i varje form.
Vintips till chokladfondanterna är ett sött dessertvin Beeren Auslese från Österrike eller Tyskland. Söt sherry eller madeira är också gott.
Chokladbräck med nötter
Chokladbräck med nötter, russin och torkad aprikos. Chokladbräck är som en vanlig chokladkaka som du gör själv och toppar med vit choklad, nötter som hasselnötter, flagad mandel, russin och hackade torkade aprikoser. Du kan såklart toppa chokladen med annat gott efter smak ex. kokosflingor, krossade polkagrisar, hackade fikon eller nonstop osv.
Istället för blockchoklad kan du ta finare och ev. mörkare choklad som Lindt eller Valrhona 70% eller blanda mörk och ljusare choklad efter eget tycke.
Se alla recept ur kategorin Chokladrecept

Gilla oss på Facebook