Chailatte

Introduktion och förberedelse

Chailatte är varm mjölk med chai-te och socker eller chaisirap.

Jag smaksatte med chaisirap som jag förberett innan. Perfekt att ha i färdig att laga chailatte på och räcker till flera koppar.

Du kan justera sötman med mer eller mindre chaisirap eller göra teet med påste eller löste samt valfri mängd socker.

Serveringsförslag

  • Chailatte passar till fika, frukost eller kvällste.
  • Passar vidare som värmande dryck till afterski, jul, lucia, advent eller utflykt i termos.

Varianter

  • Blir också jättegod att servera kall likt iste. Låt svalna eller använd kall mjölk och chaisirap och fyll på i ett högt glas typ Duralex fyllt med isbitar eller krossad is.
  • Kan även göras med havremjölk, mandelmjölk eller baristamjölk.

2 glas, ca 5 dl chailatte

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 6 dl mjölk, valfri sort
  • 5 msk chaisirap, ca 0,75 dl; eller
  • ELLER: 2 påsar svart chai-te eller 1,5 tsk lösvikts-te, 2 msk strösocker, 2 msk farinsocker samt eventuellt 1 krm vaniljsocker
  • 1/3 krm kanel till garnering

Tillagning

  1. Värm upp mjölken i en kastrull. Rör då och då. Vispa gärna upp lite skum.
  2. MED CHAISIRAP: Tillsätt chaisirap. Rör om.
  3. MED TEPÅSE ELLER LÖSVIKTSTE: Tillsätt tepåse eller lösviktste i tesil. Tillsätt vidare strösocker, farinsocker och vaniljsocker. Rör om. Låt dra 5 minuter. Ta upp tepåse eller tesil. Värm upp igen under omrörning.
  4. Häll upp i glas eller koppar samt servera chailatten varm.
  5. Kan garneras genom att du pudrar över lite kanel på toppen.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 187 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-12-06