Grönt iste

Introduktion och förberedelse

Grönt iste med massor av is som är läskande och svalkande.

Du kan ta te på lösvikt eller påse - jag gillar naturellt grönt te utan någon smaksättning. Det går såklart bra med vilket grönt te du vill även de med smaksättning.

Framförhållning eller snabbvariant

Du får ha lite framförhållning. Först gör du teet, låter det svalna och sedan kyler du det i kylen. Därefter kan du servera teet iskallt med isbitar.

En snabbare variant är att göra teet och kyla det direkt genom att hälla det över isbitar. Se då till att du har ett härdat glas som tål värmeväxlingen.

Sötma

Nedan ett förslag på mängd socker - du kan ta så mycket socker du vill och göra teet så sött du vill ha det.

Varianter

  • Istället för tepåsar nedan kan du med fördel ta te på lösvikt efter tycke. Välj gärna ett kravmärkt ekologiskt odlat te som Kung Markatta, Clipper eller Pukka.
  • Gott att pimpa upp med färsk citron, någon bit färsk ingefära och citronmeliss men det är valfritt.
  • Istället för grönt te kan du göra iste på annat te som vanligt te, bärte, citonte, Pukka detox, ingefärste eller liknande.

2 glas grönt iste

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 5 min

Ingredienser

  • 2 påsar grönt te, naturell eller smaksatt efter tycke
  • 6 dl vatten
  • 12 isbitar
  • 3 msk socker
  • 2 skivor färsk ingefära (valfritt)
  • 6 blad citronmeliss (valfritt)
  • 1 skiva citron (valfritt)

Tillagning

  1. Sjud vatten tills det nästan börjar koka.
  2. Lägg i lite färsk ingefära om du gillar det.
  3. Ta av från värmen och lägg ner te. Låt dra i 2-3 minuter och ta sedan upp teet.
  4. Rör i socker och smaka av hur sött du vill ha ditt te.
  5. Ställ att svalna. Ställ sedan i kylen att kallna.
  6. Servering: fyll upp två glas med is och toppa med teet.
  7. Garnera gärna med en bitar av skivad citron och citronmelissblad.
E-mail
Medel: 4.3 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 83 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-12