Bananglass

En god hemgjord glass med banan. Du behöver helst en riktig glassmaskin men går även att laga med enbart frysen till hjälp.

4 portioner bananglass

  • Förberedelse: 4 tim 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 6 tim 20 min

Ingredienser

  • 0,5 vaniljstång
  • 1,5 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 äggulor
  • 1,5 dl socker
  • 1 blad gelatin
  • 2 bananer
  • 1 msk pressad citron

Tillagning

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i en stor kastrull.
  2. Häll i mjölk samt grädde och vispa ut vaniljen. Tillsätt också en halv vaniljstång.
  3. Värm upp under omrörning till 80 grader och ställ åt sidan.
  4. Vispa äggulor och socker fluffigt i en stor bunke.
  5. Vispa ner lite av den varma gräddmjölken i taget i äggblandningen.
  6. Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och låt det sjuda till 80 grader under omrörning.
  7. Häll över i en bunke, rör i gelatinbladet samt rör ut det.
  8. Låt svalna och ställ sedan i kylen att kallna i några timmar eller över natten.
  9. Ta upp vaniljstång.
  10. Skala och mixa eller mosa bananerna tillsammans med citron.
  11. Rör ner bananröran i glassmeten.
  12. Kör glassmeten i glassmaskin
  13. Servera direkt eller spara till senare samt frys i några timmar så blir glassen fastare.
  14. Istället för glassmaskin kan du frysa glassmeten i en bunke och ta ut och mixa någon minut med elvisp efter 1,5 timme och sedan varje timme tills glassmassan är krämig och fin glass.
  15. Alternativ tre som blir mycket god hemgjord glass kräver att du har två stora rostfria bunkar - en lite mindre än den andra - samt plats i frysen för den större bunken. Häll vatten i den stora bunken till ungefär en fjärdedel. Sätt i den andra bunken och sätt i en tyngd så att vattnet trycks upp runt kanterna. Tyngden kan exempelvis vara en stenmortel. Sätt in bunkarna i frysen och frys vattnet - tar ca 3-4 timmar. Häll glassmassan i den frysta bunken (ta upp tyngden först) och vispa glassmassan med elvisp rätt sakta i tio minuter. Sätt in bunken i frysen igen i en kvart. Ta ut och vispa sakta glassen igen och snart så har du en smidig och krämig glass.
  16. Ett tips är att skölja glasskopan i hett vatten så är din hemgjorda bananglass lättare att göra snygga kulor av vid servering.
  17. Låt också gärna bananglassen stå framme lite innan servering om du fryst den länge efter du tillverkat den.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer