AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Skrämmande goda recept till Halloween. Pumpapaj, pumpasoppa, kalkon och mycket mer.

Bjud på...
Sök
Android

Ärtsoppa klassisk svensk

Ärtsoppa klassisk svensk Ärtsoppa är billig, god, lättlagad och nyttig mat. Klassisk svensk ärtsoppa. Man kan utesluta fläsket för vegetarisk ärtsoppa (tillsätt då mer salt och en till lök).
Koka gärna en lite större omgång ärtsoppa. Ärtsoppa håller sig länge i kylen och kan såklart frysas in.
Servera ärtsoppa med senap och knäckebröd. Öl eller mjölk är gott att dricka till. Punsch är klassiskt.
Färsk timjan eller mejram kan man garnera ärtsoppan med.
Om du gillar skivat fläsklägg till ärtsoppan så kan du koka fläsklägget i 3 timmar med två lagerblad, 5 vitpepparkorn samt 1 tsk salt. Ta upp fläsklägget på tallrik. Spara buljongen till ärtsoppan och ersätt motsvarande del av vattnet i receptet. Plocka av köttet från fläsklägget samt skiva det och servera till ärtsoppan tillsammans med övrigt fläsk.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 17)
6 portioner ärtsoppa
Förberedelse:1 dagar
Tillagning: 2 tim 30 min
Klart på:1 dagar 2 tim 30 min

Ingredienser:

  • 0,5 kg gula ärter
  • 1,5 liter vatten till kokning
  • 250 g rimmat sidfläsk
  • 2 gula lökar
  • 1 tsk timjan och mejram
  • 1 lagerblad
  • 5 kryddpeppar
  • en halv morot

Tillagning:

  1. Lägg ärtorna i blöt över natten övertäckta i en stor kastrull eller skål.
  2. Häll av och lägg i en stor kastrull, tillsätt vatten och börja koka.
  3. Skiva eller hacka lök och tillsätt den. Skala och tärna morot och tillsätt.
  4. Lägg i fläsk och kryddor.
  5. Koka ärtsoppan under lock i 1,5 timmar på medelvärme - rör om då och då.
  6. Ta upp fläsk och skär i kuber och lägg tillbaks.
  7. Smaka av ärtsoppan med kryddor som timjan, vitpeppar, mejram och salt.
  8. Blir ärtsoppan för tjock tillsätter du lite mer vatten. Kött eller grönsaksbuljong kan man också smaksätta med, dock sparsamt.
  9. Servera ärtsoppan med senap. Grovkornig söt senap tycker jag är godast.


 

Fler recept ur samma kategori som Ärtsoppa klassisk svensk:

Minestronesoppa Italiensk grönsakssoppa
Minestronesoppa. Italiensk klassisk grönsakssoppa. Glöm Minestronen på påse - äkta hemgjord italiensk minestrone blir sagolik.
Servera minestrone med gott bröd och pesto. Minestrone är en soppa med tomat och små pasta i miniformat.
Grekisk linssoppa Faki
Grekisk linssoppa sk Faki. God, mättande, billig och nyttig soppa med linser från Grekland.
Självklart kan du ha i andra grönsaker i linssoppan som selleri, persilja, blomkål, broccoli, färska tomater osv som du önskar.
Du kan också smaksätta linssoppan med lite curry, spiskummin samt chili om du gillar det.
Om du vill kan du ha en eller två grönsaksbuljongtärningar.
Du kan ta en klick grekisk yoghurt och ringla över lite extra olivolja vid serveringen om du önskar.
Broccolisoppa
Broccolisoppa. Enkel, snabb och god soppa på broccoli. Glöm påssopporna - gör hemgjord broccolisoppa istället. Egen brocollisoppa blir både nyttig och billig.
Smaksätt broccolisoppan med färska örter efter tillgång, salt, vitpeppar samt citronsaft. En nypa socker kan också lyfta smaken på broccolisoppan på slutet.
Mixa broccolisoppan med stavmixer, mosa den för hand eller kör i matberedare. Med en skvätt grädde så blir broccolisoppan en festsoppa som passar till förrättssoppa, gärna med några hela bitar kokt broccoli i.
Servera broccolisoppan med gott nybakt bröd med ex. färskost. Eller varma mackor. Självklart kan du ha fler andra kokta grönsaker i efter tycke och smak. Prova lite rotselleri och purjolök.
Potatis är också gott i broccolisoppa - tillsätt kokt potatis eller koka med 2-3 potatisar i tunna skivor.
Serverar du broccolisoppan som förrätt kan du lägga några skalade räkor eller rökt lax i strimlor i mitten på sopptallriken och slå broccolisoppan runt. Servera med nybakt bröd som ex. baguette eller focaccia.
Ädelost är också gott att smaksätta broccolisoppa med. En annan variant är med 0,5 tsk curry.
Se alla recept ur kategorin Sopprecept
Köttsoppa grönsakssoppa med kött och klimp
Köttsoppa. Gör egen klassisk svensk köttsoppa med grönsaker och ev. soppklimp.
En grönsakssoppa med kött som du kokar av ex. soppkött som högrev och goda grönsaker som purjolök, rotselleri, potatis och morot.
Gott med klimp i men det är valfritt.
Köttsoppan kan också smaksättas med några blad libbsticka samt grovt mald kryddpeppar. Är det blast på rotsellerin kan du koka med stjälkarna i soppkoket och hacka bladen att garnera med.
Ärtsoppa klassisk svensk
Ärtsoppa är billig, god, lättlagad och nyttig mat. Klassisk svensk ärtsoppa. Man kan utesluta fläsket för vegetarisk ärtsoppa (tillsätt då mer salt och en till lök).
Koka gärna en lite större omgång ärtsoppa. Ärtsoppa håller sig länge i kylen och kan såklart frysas in.
Servera ärtsoppa med senap och knäckebröd. Öl eller mjölk är gott att dricka till. Punsch är klassiskt.
Färsk timjan eller mejram kan man garnera ärtsoppan med.
Om du gillar skivat fläsklägg till ärtsoppan så kan du koka fläsklägget i 3 timmar med två lagerblad, 5 vitpepparkorn samt 1 tsk salt. Ta upp fläsklägget på tallrik. Spara buljongen till ärtsoppan och ersätt motsvarande del av vattnet i receptet. Plocka av köttet från fläsklägget samt skiva det och servera till ärtsoppan tillsammans med övrigt fläsk.
Spagetti med ost- och skinksås med kassler
Spagetti med ost- och skinksås med kassler och gröna ärtor. En god vardagspasta med ost- och skinksås med kassler.
Istället för spagetti kan du ta annan pasta som penne, tagliatelle, farfalle, gnocchi osv.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Ärtsoppa klassisk svensk
Ärtsoppa är billig, god, lättlagad och nyttig mat. Klassisk svensk ärtsoppa. Man kan utesluta fläsket för vegetarisk ärtsoppa (tillsätt då mer salt och en till lök).
Koka gärna en lite större omgång ärtsoppa. Ärtsoppa håller sig länge i kylen och kan såklart frysas in.
Servera ärtsoppa med senap och knäckebröd. Öl eller mjölk är gott att dricka till. Punsch är klassiskt.
Färsk timjan eller mejram kan man garnera ärtsoppan med.
Om du gillar skivat fläsklägg till ärtsoppan så kan du koka fläsklägget i 3 timmar med två lagerblad, 5 vitpepparkorn samt 1 tsk salt. Ta upp fläsklägget på tallrik. Spara buljongen till ärtsoppan och ersätt motsvarande del av vattnet i receptet. Plocka av köttet från fläsklägget samt skiva det och servera till ärtsoppan tillsammans med övrigt fläsk.
Stuvad spenat
Stuvad spenat. Vanligast är att stuva hackad spenat men det blir också gott med grovhackad förvälld färsk bladspenat.
Hemgjord stuvad spenat passar till kokt fisk, falukorv, äggröra men också som tillbehör till de flesta rätter.
Spenat är nyttigt och har mycket C och A vitamin.
Muskot är gott i stuvad spenat. Vitlök kan man också ha i samt skivad rödlök.
Var noga med att skölja färsk spenat innan tillagning för att få bort jord och grus mm. Av jordbakterier kan det bildas nitritgift om du har spenat dagar i kylen och värmer den igen. Undvik detta om du ej är säker på att spenaten är mycket noga sköljd. Ett tips är att lägga spenaten i en stor kastrull, skål eller hink med vatten, arbeta runt spenaten i vattnet noga, sedan ta upp den ur vattnet och skölja i durkslag. Ev. jord och grus lägger sig då på botten av kastrullen, skålen eller hinken.
Surdeg och surdegsbröd
Surdeg och surdegsbröd. Så här gör du egen surdeg. Surdegen tar några dagar att göra men sköter sig själv. Färdig surdeg förvaras bäst i skruvlocksburk i kylskåpet.
Förnyar sin surdeg gör man genom att spara en bit surdeg i samband med bakning av surdegsbröd.
Köp gärna ekologiskt mjöl från ex. Saltå Kvarn eller annan lokal producent.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Hemlagad pasta tagliatelle med pesto
Hemlagad pasta som tagliatelle med pesto. Hemgjord pasta tagliatelle är en höjdare. Här med hemgjord pesto.
Pesto finns att köpa klar också liksom färsk pasta, då kan du sluta läsa nu och gå till affären.En pastamaskin är lätt att kavla ut pasta med. Fast det går med kavel också.
Durumvetemjöl är malt av durumvete som ger gulare, godare pasta med bättre tuggmotstånd. Pasta på durumvete kräver mer vätska, ta därför lite mer vatten i en hemgjord pastadeg.
Koktiden är 2-3 minuter.
Pasta kan du förvara i kylen och använda lite i taget efter hand.
Gör du tagliatelle och annan pasta kan du mjöla lätt och hänga upp över något eller lägga upp på en handduk att torka lite tills det är dags för middag och att koka pastan.
Omelett med stuvning
Omelett med stuvning. Välj att toppa med stuvning av räkor, kräftstjärtar, skaldjur som krabba, hummer eller musslor; eller vegetarisk fyllning som inlagd sparris, spenat eller fräst svamp.
Omelett är god som tillbehör till buffe, julbord, påskbord, kräftskiva och smörgåsbord.
Omeletten kan förberedas innan och förvaras i kylen. Sedan slår du ihop omeletten med stuvningen samt garnerar med sallad vid servering.
Nigiri sushi med fisk
Nigiri sushi med fisk är recept på den vanliga ris toppad med fisk.
Här med lax som är mycket god och prisvärd. Riktigt fin och smidig att laga sushi på är färska, skinnfria och benfria filéer av Salmalax.
Den odlade laxen behöver inte frysas. Den är behandlad mot parasiter. Risken försvinner om fisken fryses något dygn. Speciellt gravida ska endast äta lax som varit fryst.
- Tonfisk: färsk tonfisk är fantastiskt gott. Behöver inte frysas. Se till att köpa MSC-märkt tonfisk dock.
- Smörfisk eller svärdfisk: gott och dyrt. Smörfisk bör frysas.
- Crabsticks: användbara att dryga ut med. Goda i Makirullar.
- Hälleflundra, piggvar och slätvar: dyra men goda fiskar. Bör frysas. Köp MSC-märkt.
- Sill: billigt att dryga ut med, smakar mycket fisk och måste vara pinfärsk. Bör frysas.
- Havsaborre: god och fast i köttet. Bör frysas.
- Torsk: stor och färsk torsk. Bör frysas.
- Makrill: använd väl rensade filéer. Bör frysas.
Kan också serveras som förrätt och räkna då ca 3 bitar per portion.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Köttfärssås med lammfärs
Köttfärssås med lammfärs. En lammragu med bland annat svamp, tomat och vitlök.
Gott med färsk gnocchi och grönsallad (som på bilden) eller med pasta som spagetti, tagliatelle eller penne.
Laga gärna köttfärssåsen dagen innan så smakar den ännu bättre.
Köttbullar i tomatsås
Köttbullar i tomatsås. Italiensk fyllig marinara-tomatsås med köttbullar. Kan serveras till pasta, polenta, kokt potatis, råris, basmatiris, quinoa med mera. Eller användas kall som fyllning i bröd som ex. baguette. Gröp gärna ur baguetten lite innan så fyllningen får plats.
Gott i är också någon tsk curry om du gillar det.
Fisksoppa med aioli
Fisksoppa med aioli är perfekt att njuta med ett glas gnistrande vitt, vitlöksmajonnäs och knaprig pain riche.
Ett vitt torrt vin passar bra till, gärna en semillon/chardonnay från Australien.
Om du gillar grädde kan du ha 2 dl på slutet och koka upp.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook