AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Nej, hallon är inget bär! Läs allt om hallon och få tips på de bästa hallonrecepten här....
Sök
Android

Ärtsoppa klassisk svensk

Ärtsoppa klassisk svensk Ärtsoppa är billig, god, lättlagad och nyttig mat. Klassisk svensk ärtsoppa. Man kan utesluta fläsket för vegetarisk ärtsoppa (tillsätt då mer salt och en till lök).
Koka gärna en lite större omgång ärtsoppa. Ärtsoppa håller sig länge i kylen och kan såklart frysas in.
Servera ärtsoppa med senap och knäckebröd. Öl eller mjölk är gott att dricka till. Punsch är klassiskt.
Färsk timjan eller mejram kan man garnera ärtsoppan med.
Om du gillar skivat fläsklägg till ärtsoppan så kan du koka fläsklägget i 3 timmar med två lagerblad, 5 vitpepparkorn samt 1 tsk salt. Ta upp fläsklägget på tallrik. Spara buljongen till ärtsoppan och ersätt motsvarande del av vattnet i receptet. Plocka av köttet från fläsklägget samt skiva det och servera till ärtsoppan tillsammans med övrigt fläsk.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 17)
6 portioner ärtsoppa
Förberedelse:1 dagar
Tillagning: 2 tim 30 min
Klart på:1 dagar 2 tim 30 min

Ingredienser:

  • 0,5 kg gula ärter
  • 1,5 liter vatten till kokning
  • 250 g rimmat sidfläsk
  • 2 gula lökar
  • 1 tsk timjan och mejram
  • 1 lagerblad
  • 5 kryddpeppar
  • en halv morot

Tillagning:

  1. Lägg ärtorna i blöt över natten övertäckta i en stor kastrull eller skål.
  2. Häll av och lägg i en stor kastrull, tillsätt vatten och börja koka.
  3. Skiva eller hacka lök och tillsätt den. Skala och tärna morot och tillsätt.
  4. Lägg i fläsk och kryddor.
  5. Koka ärtsoppan under lock i 1,5 timmar på medelvärme - rör om då och då.
  6. Ta upp fläsk och skär i kuber och lägg tillbaks.
  7. Smaka av ärtsoppan med kryddor som timjan, vitpeppar, mejram och salt.
  8. Blir ärtsoppan för tjock tillsätter du lite mer vatten. Kött eller grönsaksbuljong kan man också smaksätta med, dock sparsamt.
  9. Servera ärtsoppan med senap. Grovkornig söt senap tycker jag är godast.


 

Fler recept ur samma kategori som Ärtsoppa klassisk svensk:

Thaisoppa med kyckling tom khaa gai
Enkel Thaisoppa med curry och kyckling, typ Tom Khaa Gai kycklingsoppa.
Man kan också ha i en grovhackad stjälk citrongräs samt 2-3 limeblad tillsammans med kokosmjölken. Vidare kan du ha i någon dl grovhackad färsk koriander samt thaibasilika på slutet om du vill lyxa till thaisoppan på slutet.
Rödbetssoppa Borsjtj med kött
Rödbetssoppa Borsjtj. Fyllig, billig, enkel och god rysk rödbetssoppa med kött - en rysk klassiker.
Borsjtj serveras med skålar med gräddfil (eller helst smetana som är syrad gräddfil), saltgurka - skivad eller tärnad, färska hackade kryddor som ex. bladpersilja, samt soppköttet i strimlor.
Gott till din egen soppmiddag är också nybakt lantbröd eller piroger.
Ryssarna dricker sedan vodka till sin borsjtj. Kall öl är annars gott. Eller mjölk.
Morotssoppa med parmesan
Morotssoppa med parmesan och räkor. En god soppa med morot, potatis och grädde smaksatt med riven parmesanost och här toppad med räkor (men de kan uteslutas).
Välj helst ekologiskt odlade svenska morötter som har god fyllig söt smak.
Morotssoppan passar till lunch, soppbuffé eller förrätt till middag.
Ett gott bröd som baguette eller surdegsbröd passar till. Salt tapenade är då gott som pålägg till brödet då det passar till söta morotssoppan.
Se alla recept ur kategorin Sopprecept
Pumpamos
Pumpamos. Pumpa passar utmärkt att göra mos av likt potatismos.
Har du mycket pumpa är det smidigt att göra pumpamos och ex. frysa in. Pumpamoset kan du ha som grund till ex. pumpasoppa, pumpadipp, pumparisotto, pumpapaj eller pumpagnocchis.
Gott till stekt eller grillad fisk, på buffé, till kött och vegetariskt.
Kall bulgursallad med räkor
Kall bulgursallad med räkor, majonnäs, persilja, citron och gröna ärtor. En god krämig sallad som passar till lunch eller lätt middag. Även till utflykt - men se till att den är kyld.
Gott i är också kokta tärnade morötter samt majs.
Grahamsscones scones med grahamsmjöl
Grahamsscones eller scones med grahamsmjöl. Nyttigare och goda scones med grovare mjöl.
Grahamsmjöl är lite grovare mjöl med vetemjöl och rågmjöl blandat. Lite vetekli kan du också ha i om du vill ha fibrer.
Engelsmännen älskar scones och serverar engelska scones till en kopp te med smör, ost och marmelad.
Byter du ut lite av mjölet mot riven ost så får du goda ostscones. Ostscones: Byt ut 1/3 av mjölet mot riven ost.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Stark hemlagad senap
Stark hemlagad senap är lätt, går snabbt och blir mycket godare än köpesenap. Smaksätt din senap med lite vinäger, honung och salt.
Hemlagad egen senap tappar styrkan efter hand. Den är dock godast efter några dagar i kylen. Hemgjord senap kan förvaras i flera dagar. Ha gärna din senap i ett Höganäs krus - dom är fina.
Förr krossade man senapskornen med en kanonkula som man rullade fram och tillbaka i en skål. Det blir lika god senap i mortel eller matberedare/mixer.
Du kan blanda senapen med lite creme fraiche, vispad grädde eller matlagningsyoghurt innan servering om du tycker den är för stark. Receptet nedan balanserar med lite syra och sötma men det räcker såklart att bara använda senapsfrön och lite vatten om man vill. En god senap till julbordet. Blanda i vit sås eller servera som tillbehör till lutfisken ex.
Revbensspjäll kokta sedan grillade
Revbensspjäll som först är kokta, marinerade och sedan grillade eller ugnsstekta. Välj tjocka köttiga revbensspjäll.
Grillad revbensspjäll är gott till grillfest, julbord, buffe.
Gott till revbensspjäll är coleslaw och ugnstekta potatisklyftor; eller potatissallad; yoghurtsås mm.
Barbequemarinad kan du göra själv eller köpa färdig. Godast är att göra själv för då smakar den inte bara konstgjord rök.
Dubbla ev. barbequemarinaden och servera hälften till i en skål bredvid som grillsås.
1,5 kg revbensspjäll räcker till 4 personer och kan räcka till flera beroende på hur mycket kött det är på revbenen. Överblivna revben kan sparas i kylen.
Revbensspjällen kan också grillas utan marinad med bara ingefära, salt och vitpeppar för den som vill ha utan barbequesås.
Istället för att koka revbensspjällen går det också bra att försteka möra i ugnen i en timme på 150 grader i en långpanna.
Älgköttbullar
Älgköttbullar. Enkla och klassiska älgköttbullar. Köttbullar med älgfärs.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Grönsaksgratäng gratäng med grönsaker
Grönsaksgratäng. Gratäng med grönsaker som av valfrit sort broccoli, bönor, haricots verts, vaxbönor, purjolök, blomkål, fänkål, palsternacka, rotselleri, kålrabbi, jordärtsskockor samt spenat.
En snabbare gratinering kan du göra genom att hälla på lite grädde, finhackad schalottenlök, 0,5 pressad vitlök och sedan riva ost över och toppa med lite smakrik parmesan eller grano padano.
Rödbetor med getostsmör
Rödbetor med getostsmör. Rödbetor slungade med getostsmör passar som tillbehör till ex. ugnstekt serverat med skivor av kokt potatis och knaperstekta små bitar bacon eller saltfläsk. Då kan ett fylligare rödvin passa bra till. Rödbetorna är också god förrätt, osträtt, bufferätt eller mellanrätt.
Inlagda rödbetor med vitlök
Inlagda rödbetor med vitlök. Skivade kokta rödbetor inlagda i ättikslag smaksatta med vitlök ger god smak åt rödbetorna.
Passa på att lägga in svenska rödbetor på sensommar och tidig höst när de är billiga.
Du kan anpassa receptet på ättikslag om du har mer att lägga in genom att öka på med en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Kokt färsk majs
Kokt färsk majs är god som den är med smör, salt och svartpeppar eller så skär du loss majskornen från kolven och använder majsen till sallad eller annan matlagning.
Du kan också spara majsen i kylen eller frysa den i påsar eller burkar.
Köttfärsragu
Köttfärsragu till pasta. En ragu eller sås med köttfärs, blandfärs, nötfärs, fläskfärs eller viltfärs smaksatt med tomat, lök och kryddor.
Köttfärsragu är klassiskt med pasta toppad med rikligt med riven parmesan.
Detta är ett grundrecept som kan varieras på flera vis.
Goda smaksättningar i köttfärssås är vidare hackad stjälkselleri, hackade sardeller, koncentrerad hummerfond eller skaldjursfond, färsk basilika, hackad persilja, kapris, mald fänkål, köttbuljongtärning med mera. Vitlök kan uteslutas.
Istället för krossade tomater kan du ta passerade tomater, färska skalade tomater eller tomatpuré.
Fisksoppa soppa med fisk
Fisksoppa eller soppa med fisk. God, relativt snabb och enkel fisksoppa.
Vintips till är ett vitt vin av ex. Chardonnay.
Rostad baguette och aioli är gott till.
Nu finns det fryst fisk i bitar samt frysta skaldjur som räkor och musslor eller i färdig blandning som är perfekt för fisksoppa.
Fisksoppan är god nylagad men blir ännu godare om du lagar basen till soppan dagen innan servering - alltså fram tills att du ska lägga i fisken. Då står den till sig och smaken mognar. Koka sedan upp soppbasen och lägg i fisk och skaldjur när det är dags att äta den.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook