Måttomvandling

Här hittar du måttomvandling för olika måttenheter som msk, tsk, dl, ml, krm, viktomvandling samt temperaturomvandling °C till °F

Måttomvandling för köket som tsk till msk, krm och dl. Temperaturomvandling.
Måttomvandling för köket som tsk till msk, krm och dl med mera.

Här hittar du måttomvandling till matlagning och recept för vikt och volym som liter, msk, tsk, dl, ml och krm.

Omvandling för vanliga amerikanska och engelska köksmått som cups och ounces; samt vilka ugnstemperaturer som motsvarar vad i °F och °C.

Från koppar och nypor till dl och krm

Fram till 1855 så hade vi gamla svenska måttenheter som koppar, nypor, kannor och skålpund. Dessa ser man ännu ibland. Idag har vi kokboksmått, olika volymenheter samt mass- eller viktenheter som jag använt som källa här.

Dessa talar om exakt vad en msk motsvarar i volym, vad en liter är osv. Allt enligt SI-standard - ett internationellt system för mått, volym, vikt med mera.

Trots detta system kan en matsked och kopp skilja sig åt lite beroende på land där receptet kommer ifrån.

Måttomvandling volym

Enhet Förkortning Samband
1 liter l = 10 dl = 100 cl = 1000 ml
1 deciliter dl = 10 cl = 100 ml = 6,6 msk = 20 tsk
1 centiliter cl = 10 ml = 10 krm = 2 tsk = 10 krm
1 milliliter ml = 1 krm
1 matsked msk = 3 tsk = 15 ml = 15 krm
1 tesked tsk = 5 krm = 5 ml
1 kryddmått krm = 1 ml = 0,2 tsk

Måttomvandling vikt

Enhet Förkortning Samband
1 kilo kg = 10 hg = 1000 g
1 hekto hg = 100 g = 0,1 kg
1 gram g = 1/100 hg = 1/1000 kg

Omvandlingstabell

Några vanliga livsmedel omvandlade från volym till gram.

Livsmedel 1 tsk 1 msk 1 dl
Vatten, grädde, mjölk, kaffe 5 g 15 g 100 g
Olja och smält smör 5 g 14 g 96 g
Strösocker 4 g 13 g 90 g
Farin och muscovado 4 g 11 g 75 g
Florsocker och vaniljsocker 3 g 9 g 60 g
Honung 6 g 18 g 120 g
Sirap 7 g 21 g 140 g
Livsmedel 1 tsk 1 msk 1 dl
Vetemjöl, grahamsmjöl, dinkelmjöl 3 g 9 g 60 g
Mandelmjöl 2 g 7 g 50 g
Potatismjöl 4 g 12 g 80 g
Havregryn 2 g 5 g 37 g
Kakao 2 g 6 g 40 g
Kanel 3 g 8 g 52 g
Livsmedel 1 tsk 1 msk 1 dl
Salt 6 g 18 g 125 g
Flingsalt 4 g 12 g 80 g
Bakpulver och bikarbonat 5 g 15 g 100 g
Hjorthornssalt 3 g 9 g 60 g
Sesamfrön 3 g 10 g 68 g
Riven kokos 2 g 5 g 35 g
Livsmedel 1 tsk 1 msk 1 dl
Solroskärnor 3 g 9 g 62 g
Pumpafrön 3 g 9 g 58 g
Russin 3 g 9 g 60 g
Mandel och hasselnötter 3 g 10 g 70 g
Valnötter 2 g 6 g 40 g

Hur mycket är en tekopp, kaffekopp och nypa?

Några gamla svenska mått som kan vara aktuella om du lagar efter en gammal kokbok.

Måttenhet Samband
1 nypa = 0,5 - 1 krm
1 glas = ca 2 dl
1 tekopp (tkp) = ca 2,5 dl
1 kaffekop (kkp) = ca 1,5 dl
1 kanna = 2 stop = 2,6 liter
1 kappe = 1,75 kanna = 4,6 liter
1 hink = 1 spann = 10-12 liter
1 tunna = 155 liter
1 stop = 4 kvarter = 1,31 liter
1 skålpund = 32 lod = 425 gram
1 jungfru = 0,082 liter
1 lod = 4 kvintin = 13,3 gram
1 kvintin = 3,32 gram
1 ort = 100 korn = 4,25 gram
1 korn = 0,0425 gram

Utländska viktenheter

På denna länk kan du omvanda engelska temperaturer, mått och vikter.

En uns eller ounce förkortas oz och omvandlas till metersystemets gram i Sverige. Tänk på att man skiljer på oz som är för vikt och massa och liquid eller fluid oz som är för vätska/volym.

OBS - Mått för volym som cup, quarts, pints och gallon är något större för Imperial system - alltså i recept från UK och Storbrittanien jämfört med samma mått i recept från USA - U.S. system. En Cup är exempelvis olika mängd i UK jämfört med USA. Vad gäller vikt är systemen samma.

Ska du översätta recept så kolla var det kommer ifrån och titta sedan i tabellen nedan - eller räkna ut det här.

Från svenskt till utländskt

Måttenhet Förkortning Samband
1 liter l = 0,264 US gallons (liquid) = 1,06 quart
1 deciliter dl = 3,38 US fluid oz
10 gram g = 0,35 oz
1 kilogram kg = 2,2 pounds
100 gram g = 3,5 oz

Utländska till svenska mått

Vikt eller volym Förkortning Amerikansk US UK Imperial
1 pound (vikt) lb 453,6 gram 453,6 gram
1 ounce (vikt) oz = 28,35 gram
1 quart UK qt = 1,14 liter
1 quart US qt = 9,5 dl
1 liquid gallon gal = 3,8 liter
1 dry gallon gal = 4,4 liter
1 imperial gallon UK gal = 4,55 liter
1 liquid pint pt = 4,74 dl
1 dry pint pt = 5,51 dl
1 imperial pint UK pt = 5,68 dl = 2 cups = 20 oz
1 cup = 2,37 dl = 8 fl.oz = 2,84 dl = 10 oz
1 fluid ounce fl.oz = 29,6 ml = 28,4 ml
1 tablespoon tbsp./T = 14,8 ml = 15 ml
1 teaspoon tsp.t = 4,9 ml = 5 ml

Längdmått på ex. diameter på pajform

Det kan vara bra att kunna översätta om det anges storlek i engelskt recept på ex. en pajform.

  • 1 inch (in) eller tum är lika med 1 tum eller 2,54 cm. En vanlig rund 24 cm diameter pajform är alltså 9-10 inches eller tum.
  • 18cm = 7in
  • 20cm = 8in
  • 23cm = 9in
  • 25cm = 10in

Temperaturomvandling °C till °F

I Europa och Sverige använder vi grad celsius som förkortas °C för att ange temperaturer. I USA används gradenheten Fahrenheit som skrivs °F.

  • För att omvandla °F till °C så drar du bort 32 från Fahrenheit-temperaturen, gångar med fem och dividerar sedan med 9.
  • För att omvanda °C till °F så multiplicerar du Celsius-temperaturen med 9, dividerar med 5 och lägger till 32.
  • Här hittar du temperaturomvandlig från °C till °F och tvärtom.
  • Kroppstemperatur 37 grader °C motsvarar ca 100 °F.

Amerikanska ugnstemperaturer

Här är de vanligaste tillagningstemperaturerna för ugn och vad respektive motsvarar.

Omvandling för ugnstemperaturer från °C till °F samt Gas Mark

°C Motsvarar i °F Motsvarar på gasspis
125 °C = 257 °F
140 °C = 284 °F = Gas Mark 1
150 °C = 302 °F = Gas Mark 2
160 °C = 320 °F = Gas Mark 3
175 °C = 347 °F
180 °C = 356 °F = Gas Mark 4
190 °C = 374 °F = Gas Mark 5
200 °C = 392 °F = Gas Mark 6
210 °C = 410 °F = Gas Mark 7
220 °C = 428 °F = Gas Mark 8
225 °C = 437 °F
250 °C = 482 °F
300 °C = 572 °F

Här kan du själv konvertera olika värden.

Omvandling för ugnstemperaturer från °F till °C

°F Motsvarar i °C
275 °F = 140 °C
300 °F = 150 °C
325 °F = 165 °C
350 °F = 177 °C (ca 175 °C)
400 °F = 200 °C
425 °F = 220 °C
450 °F = 230 °C
475 °F = 245 °C
500 °F = 260 °C (max ugnsvärme)

    Jag har även sammanställt fler vikt och mått på olika livsmedel.

    Stektemperaturer och rekommenderade innertemperaturer hittar du här.

    E-mail

    Publicerat: Uppdaterat: 2023-07-05

    Författare:

    Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.