Mått och vikt på olika livsmedel

Vad väger olika råvaror och ingredienser?

Mått och vikt på olika livsmedel Vad väger ett äpple? Här hittar du mått och vikt på olika livsmedel samt måttomvandling med mera matnyttigt.

Vill du veta mått och vikt på olika råvaror och ingredienser? Exempelvis vad ett äpple, banan eller en liter lingon väger?

Alla mått och vikter nedan ska ses som riktlinjer och är ungefärliga samt genomsnittliga. Fisk, kött, grönsaker, mjöl, gryn, bönor och frukter med mera varierar såklart i vikt samt i volym beroende på sort, vattenmängd, luftfuktighet, ursprung och flera andra omständigheter.

Vikten gäller ej tillagad råvara - utgå från att vikten gäller okokt och ej tillagad råvara - om det ej anges annat.

Vad väger mjöl?

Vikten på mjöl och gryn varierar något beroende på hur fuktigt eller torrt det är.

  • Vetemjöl: 1 dl vetemjöl väger 60-67 gram. En liter vetemjöl väger ca 600-670 gram.
  • Rågmjöl: 1 dl grovt rågmjöl väger 55 gram. Fint rågmjöl väger 50 gram per dl.
  • Potatismjöl väger 80 gram per dl.
  • Majsstärkelse väger 55 gram per dl.
  • Grahamsmjöl väger 60 gram per dl.
  • Durumvetemjöl väger 65 gram per dl.
  • Bovetemjöl väger 50 gram per dl.
  • Rågsikt väger 55 gram per dl.
  • Sojamjöl väger 30 gram per dl.
  • Ströbröd väger 50 gram per dl.

Vad väger olika gryn?

  • Havregryn och liknande gryn som rågflingor väger 35 gram per dl.
  • Boveteflingor väger 45 gram per dl.
  • Hela bovetekorn väger 75 gram per dl.
  • Krossat bovete väger 60 gram per dl. Kokt väger det 120 gram per dl.
  • Bulgur väger 80 gram per dl.
  • Couscous väger 80 gram per dl. Kokt väger det 55 gram per dl.
  • Mannagryn väger 70 gram per dl. Kokt väger det 100 gram per dl.
  • Hela linfrön väger 65 gram per dl.
  • Matvete väger 80 gram per dl. Kokt väger det 70 gram per dl.
  • Polentagryn väger 70 gram per dl. Kokt väger det 105 gram per dl.

Vad väger kli?

  • Vetekli väger 30 gram per dl.
  • Vetegroddar väger 35 gram per dl.
  • Havrekli väger 45 gram per dl.

Vad väger ris?

  • Vitt ris väger mellan 72-85 gram per dl.
  • Basmatiris väger 85 gram per dl.
  • Avorioris väger 85 gram per dl.
  • Jasminris väger 85 gram per dl.
  • Råris väger 85 gram per dl.
  • Snabbris väger 40 gram per dl.
  • Puffat ris väger 10 gram per dl.

Vad väger pasta?

  • Fjärilar, farfalle, spiraler, fussili samt penne mm väger ca 35 gram per dl okokt pasta. Kokt pasta väger 40-45 gram per dl.
  • Snabbmakaroner väger 50 gram per dl okokta. Kokta snabbmakaroner väger de 45 gram per dl.

Vad väger ett ägg och hur mycket volym har det?

  • Extra stora ägg, XL, väger över 73 gram (volym 65 ml) per styck, varav äggvitan väger 48 gram (46 ml), äggulan 20 gram (19 ml). Typ stora frukostägg.
  • Stora ägg, L, väger 63-73 gram per styck. (volym 57 ml) per styck, varav äggvitan väger 41 gram (39 ml), äggulan 19 gram (18 ml).
  • Medelstora ägg, M, väger mellan 53-63 gram. (volym 50 ml) per styck, varav äggvitan väger 37 gram (36 ml), äggulan 14 gram (14 ml).
  • Små ägg, S, väger under 53 gram. (volym 43 ml) per styck, varav äggvitan väger 32 gram (31 ml), äggulan 12 gram (12 ml).
  • Vitan väger i genomsnitt 60% av ägget, gulan 30% och skalet 10%.
  • 1 äggula motsvarar ca 1 msk.
  • 1 äggvita motsvarar ca 2 msk.
  • 2 uppvispade ägg är ca 1 dl. 10 uppvispade ägg blir 5 dl.
  • 3 äggvitor motsvarar ca 1 dl äggvita. 10 äggvitor blir 3,5 dl äggvita.
  • 6-7 äggulor motsvarar ca 1 dl äggula. 10 äggulor blir 1,5 dl äggula.
  • 1 ägg binder en dl vätska som olja eller smält smör i majonnäs, bearnaise och hollandaisesås.
  • Ägg börjar stelna vid 65 grader.

Vad väger olja?

  • Matolja, vegetabilisk olja, rapsolja, solrosolja, majsolja, olivolja väger ca 90-96 gram per dl.
  • Smör väger 95 gram per dl. Smält smör väger 90 gram per dl.
  • Kokosfett väger 90 gram per dl i smält tillstånd.

Vad väger nötter, mandel och russin?

  • Jordnötter (skalade) väger 69 gram per dl.
  • Cashewnötter väger 50 gram per dl.
  • Kokosflingor väger 61 gram per dl.
  • Mandel väger 46 gram per dl.
  • Hasselnötter (utan skal) väger 65 gram per dl.
  • Pistagenötter utan skal väger 65 gram per dl.
  • Valnötter (utan skal) väger 40 gram per dl.
  • Solrosfrön väger 62 gram per dl.
  • Pinjenötter väger 80 gram per dl.
  • Russin väger 50-70 gram per dl.

Vad väger socker?

  • Farinsocker väger 75 gram per dl.
  • Florsocker väger 60 gram per dl.
  • Sirap väger 140 gram per dl.
  • Strösocker väger 90 gram per dl.
  • Syltsocker väger 95 gram per dl.
  • Vaniljsocker väger 60 gram per dl.
  • En stor sockerbit väger 3,4 gram styck och en mindre 2,2 gram.

Vikter på några övriga ingredienser:

  • Cornflakes väger ca 11 gram per dl.
  • Majonnäs väger 100 gram per dl.
  • Salt (fint salt med jod) väger 140 gram per dl.
  • Grovt salt väger 120 gram per dl. 100 gram är ca 0,8 dl.
  • Senapsfrön väger 80 gram per dl.
  • Senap (färdig) 110 gram per dl.
  • Ketchup väger 130 gram per dl.
  • Tomatpuré väger 100 gram per dl.
  • Gelé väger 130 gram per dl.
  • Marmelad väger 120 gram per dl.
  • Sylt väger 125 gram per dl.
  • Äppelmos väger 115 gram per dl.
  • Honung väger 140 gram per dl.
  • Bakpulver, bikarbonat och torrjäst väger 15 gram per matsked.
  • Bryggkaffe väger 38 gram per dl.
  • Snabbkaffe väger 22 gram per dl.
  • Kakao väger 40 gram per dl.
  • Te, lösvikt, väger ca 48 gram per dl.

Vad väger olika mejerivaror?

  • Som regel gäller att 1 dl flytade mejeriprodukt väger runt 100 gram.
  • 1 dl mjölk väger 100 gram.
  • 1 dl grädde väger 100 gram.
  • 1 dl crème fraiche väger 100 gram.
  • 1 dl matyoghurt väger 100 gram.
  • 1 dl kesella väger 100 gram.
  • Färskost väger 100 gram per dl.
  • Vad väger ost? Räkna ca 50 gram per portion till ostbricka.
  • Riven ost väger 40 gram per dl.
  • En ostskiva väger runt 10-15 gram.
  • Riven parmesan eller grana padano väger ca 50 gram.
  • Fetaost eller fårost i tärnad form väger runt 60 gram per dl.
  • Keso väger ca 100 gram per dl.
  • Riven eller tärnad mozzarella väger 55-70 gram per dl.
  • Glass väger 55-62 gram per dl.

Vad väger olika slags kött?

Stektemperaturer och innertemperaturer för kött hittar du här.

Vad väger olika sorters nötkött och biff?

  • En skiva biff med 1-1,5 cm tjocklek väger ca 125 gram.
  • Entrecôte väger per 1,5 cm skiva ca 125-150 gram.
  • Oxfilé, hel, väger mellan 1,5-2 kg. En skiva på 2,5 cm av mittdelen väger ca 150 gram.
  • Rostbiff eller innanlår väger 2-3 kg per hel stek.
  • Kalvfilé väger runt 1 kg hel.
  • Kalvstek väger runt 1-1,5 kg.

Vad väger olika sorters fläskkött?

  • Fläskfilé väger runt 600 gram styck.
  • Flintastek mellan 500-1000 gram styck.
  • Benfri karré väger 1,5-2 kg styck.
  • Fläskkotlett med ben väger 125-175 gram per 1,5 cm skiva.
  • Fläskkotlett utan ben väger 100-125 gram per 1,5 cm skiva.
  • Fjärilskotlett väger runt 150 gram per skiva med tjocklek runt 1 cm.
  • Fläsklägg (korthuggen) väger 850 gram.
  • Hel skinka för stek väger från 0,5 upp till 4,5 kg. Julskinka mellan 1,5-4,5 kg.

Vad väger olika bitar lammkött?

  • Lammstek med ben väger runt 2-2,5 kg.
  • Lammstek utan ben väger ca 2 kg.
  • Lammsadel väger runt 1 kg.
  • Lammkotlett väger beroende på styckning: dubbelstyckad 3,5 cm tjocklek väger 125 gram; enkelstyckad med 2 cm tjocklek väger 60 gram. Parkotlett väger 130 gram vid 2 cm tjocklek.
  • En skiva lammbog väger runt 125-150 gram.

Övrigt kött:

  • Hamburgare väger 60-150 gram styck.
  • Köttbullar väger mellan 10-15 gram styck. Räkna 100 gram per portion.
  • Pannbiff väger mellan 40-50 gram styck.
  • Isterband väger 100-150 gram styck.
  • Korv som lunchkorv, chorizo, frukostkorv väger runt 100-125 gram styck.
  • Varmkorv, wienerkorv eller hot dogs väger runt 50-65 gram styck.

Vad väger olika slags kyckling?

  • En hel färsk eller fryst kyckling väger mellan 1-2 kg och räcker till 4-7 portioner.
  • Kycklingbröst med skinn och ben väger mellan 150-175 gram. Kycklingfilé utan skinn och ben väger 100-150 gram.
  • Kycklingklubba väger mellan 180-300 gram styck.
  • Kycklingvingar väger mellan 50-75 gram styck.
  • Grillad kyckling, hel, väger vanligtvis runt 800 gram.

Vad väger olika slags kalkon?

  • Minikalkon väger mellan 2-3 kg och räcker till 6-8 portioner. Stor kalkon upp mot 4-8 kg (räcker till 10-20 portioner).
  • Kalkonbröst väger mellan 1500-2500 gram.
  • Ett helt kalkonlår väger 1600-1700 gram (räcker till 10 portioner). Ett ovanlår väger runt 1000 gram (räcker till 5 portioner).

Övrig fågel:

  • Strutsfilé väger 400-1000 gram styck.
  • Stek av struts väger runt 1000-1250 gram.
  • En hel anka väger 1500-2500 gram. Räkna 400 gram per portion. En anka räcker till mellan 3-5 portioner.
  • Ankbröst varierar mellan 180 -350 gram.
  • En hel gås väger 4-5 kg och ger 8-10 portioner.
  • Höns väger hel runt 1500 gram och räcker till 4-5 portioner.

Vad väger olika fisk?

Räkna ca 150 gram benfri filé per portion. Räkna mellan 30-50% rensförlust om du köper hel fisk med skinn, ben och huvud.

  • Abborre väger mellan 400-500 gram.
  • Gädda väger 1-2 kg.
  • Gös väger 800-1000 gram.
  • Hälleflundra väger 9-15 kg.
  • Kolja väger 500-1000 gram.
  • Lake väger runt 1 kg.
  • Lax väger ca 2-4 kg.
  • Makrill väger 400-500 gram.
  • Marulk väger 2-4 kg.
  • Piggvar väger 1-2 kg.
  • Regnbågslax väger 200-250 gram.
  • Röding väger 500-800 gram.
  • Rödspätta väger mellan 300-400 gram.
  • Sej väger 500-1500 gram.
  • Sik väger 1-2 kg.
  • Sill väger 90-110 gram klass II, 50-85 gram klass III samt 30-40 gram klass IV.
  • Sill väger 55-85 gram klass II, 40-60 gram klass III samt 30-40 gram klass IV.
  • Torsk väger 1-4 kg.
  • Vitling väger 250-500 gram.
  • Ål väger runt 1 kg.
  • Öring väger 2-3 kg.

Vad väger olika skaldjur?

  • Signalkräftor väger mellan 50-70 gram styck. Flodkräftor något mindre 40-50 gram.
  • Hummer från Sverige väger mellan 350-1000 gram. Amerikansk hummer mellan 450-800 gram.
  • Musslor med skal väger 20-30 gram styck. Räkna med att 70% i rensförlust. En serveringsportion 400 gram eller 15 stycken.
  • Ostron väger mellan 60-150 gram.
  • Räkor väger mellan 8-20 gram beroende på storleksklass. Räkna att 60% av vikten försvinner vid skalning.

Vad väger olika grönsaker?

  • Aubergine: En medelstor aubergine väger 300-500 gram.
  • Avokado: En avokado av medelstorlek väger 150-175 gram. Räkna med att skal och kärna väger en tredjedel av avokadon.
  • Broccoli: En broccolibukett av medelstorlek väger 250-400 gram.
  • Blomkål: En lite blomkål väger 300 gram. Medelstor 500 gram och de största upp mot 1 kg.
  • Gurka: En grön slanggurka väger 350-450 gram. En Västeråsgurka ca 100-150 gram.
  • Isbergssallad väger per huvud runt 500-700 gram.
  • Lök: Liten sk steklök väger runt 50 gram styck. En medelstor lök väger 100 gram. En stor lök väger 200 gram. En knipplök väger 40-80 gram. 1 dl friterad lök väger ca 35 gram. 1 dl hackad lök väger ca 55 gram.
  • Morot: Minimorötter väger ca 10 gram. Primörmorötter eller vårmorötter väger runt 50 gram styck. En medelstor morot väger 75-100 gram. En stor morot väger upp mot 175 gram.
  • Paprika: En medelstor paprika väger 125-200 gram. Räkna med att 10% rensas bort.
  • Potatis: Medelstor potatis väger mellan 85-100 gram. Små potatisar runt 50 gram. Stor potatis runt 150 gram. Bakpotatis upp mot 300 gram. Skalar du potatisen så kan du räkna bort ca 20% på vikten.
  • Rotselleri: en medelstor väger ca 450 gram.
  • Palsternacka: en medelstor väger ca 140 gram.
  • Kålrot: en medelstor kålrot väger ca 1 kg.
  • Purjolök väger mellan 150-300 gram. 1 dl strimlad purjolök väger ca 35 gram.
  • Rabarber: En stäng rabarber väger mellan 35-100 gram.
  • Rädisor väger ca 10 gram styck.
  • Rödbeta: En medelstor rödbeta väger 65-150 gram.
  • Rödlök väger mellan 125-200 gram.
  • Sparris: Vit färsk sparris väger ca 40-50 gram styck. Grön något mindre runt 15-30 gram.
  • Zucchini eller squash: Minizucchini väger 20-25 gram. Medelstor mellan 300-450 gram. De största kan väga upp till 5 kg.
  • Körsbärstomater väger mellan 15-25 gram.
  • Vanliga tomater, kvisttomater och plommontomater av medelstorlek väger runt 80-100 gram.
  • Bifftomater upp mot 175-220 gram.
  • Fänkål väger mellan 250-300 gram styck.
  • Vitkål - ett vitkålshuvud varierar i vikt mellan 1-2 kg. Vintervitkål är större och färsk sommarkål mindre.
  • Spetskål - ett huvud spetskål väger 450-700 gram.

Vad väger olika frukter?

  • Ananas väger runt 750-1500 gram per styck.
  • Apelsin av medelstorlek väger 175 gram. Större apelsiner väger upp mot 300 gram.
  • Aprikos, färsk, väger ca 50 gram. Torkad aprikos väger runt 7 gram styck.
  • Banan väger av medelstorlek runt 150 gram styck.
  • Björnbär, färska eller frysta, väger 3-7 gram styck. En liter björnbär väger ca 500 gram.
  • Blåbär, färska eller frysta, väger ca 600 gram per liter.
  • Citron väger 125-175 gram styck.
  • Clementin väger 75-125 gram styck.
  • Dadel väger 50 gram färsk och 8 gram torkad.
  • Grapefrukt väger 250-300 gram.
  • Hallon och hjortron väger, färska eller frysta, 2-5 gram styck och ca 500 gram per liter.
  • Jordgubbar, färska eller frysta, väger 5-12 gram styck och ca 500 gram liter.
  • Fikon väger runt 50 gram färska och 20 gram torkade per styck.
  • Lingon väger ca 600 gram per liter.
  • Kiwi väger 75-125 gram styck.
  • Krusbär väger 3-5 gram styck och 600 gram per liter.
  • Körsbär eller biarråer, färska, väger 6-8 gram styck och 600 gram per liter.
  • Lime väger mellan 75-100 gram styck.
  • Mango väger mellan 300-400 gram styck.
  • Melon: Cantaloupe-, Charantais- och Galia-melon väger runt 500-600 gram styck. Honungsmelon mellan 750-1000 gram. Nätmelon mellan 750-2000 gram. Vattenmelon upp runt 3 kg.
  • Passionsfrukt väger runt 100 gram styck.
  • Papaya väger per styck 300 gram.
  • Persika väger färsk 150-175 gram.
  • Plommon väger 25-45 gram styck och ca 600 gram litern.
  • Päron väger av medelstorlek runt 150 gram.
  • Vinbär, röda, svarta eller vita-vinbär, väger ca 500 gram per liter.
  • Vindruvor väger 10-20 gram styck.
  • Äpple väger av medelstorlek runt 125-150 gram.

Vad väger olika svampar?

  • 1 liter färsk svamp som champinjoner eller kantareller väger ca 300 gram; blir ca 200 gram förvälld svamp eller ca 25 gram (ca 2 dl) torkad svamp.
  • En champinjon väger mellan 10-35 gram.
  • Kantareller väger mellan 25-60 gram styck.
  • Ostronskivling väger per koloni 175 gram. 1 liter väger 200 gram.
  • Portabella väger runt 30-70 gram styck.
  • Shiitake väger 5-20 gram styck.

Vad väger olika bönor?

Grundregel är att 100 gram okokta bönor ger ca 3 dl kokta bönor. Räkna ca 80 gram okokta per portion eller 2-2,5 dl färdigkokta.

  • Adzukibönor väger 90 gram per dl (okokta). 100 gram okokta adzukibönor blir 2,5 dl eller 210 gram.
  • Black eyebönor väger 80 gram per dl (okokta). 100 gram okokta Black eyebönor blir 3 dl eller 260 gram.
  • Bruna bönor väger 85 gram per dl (okokta). 100 gram okokta bruna bönor blir 3 dl eller 265 gram.
  • Kidneybönor väger 75 gram per dl (okokta). 100 gram okokta kidneybönor blir 3 dl eller 230 gram.
  • Sojabönor väger 74 gram per dl (okokta). 100 gram okokta sojabönor blir 3,5 dl eller 230 gram.
  • Svarta bönor väger 85 gram per dl (okokta). 100 gram svarta bönor blir 3 dl eller 225 gram.
  • Vita små bönor samt stora vita bönor väger 70-80 gram per dl (okokta). 100 gram vita bönor blir 3 dl eller ca 240 gram.

Vad väger olika linser?

Grundregel är att 100 gram ger mellan 2,5-3 dl kokta linser. Räkna ca 60 gram okokta eller 2-2,5 dl kokta linser per portion .

  • Gröna linser väger 85 gram per dl (okokta). 100 gram gröna linser blir 3 dl eller 270 gram.
  • Gula linser väger 80 gram per dl (okokta). 100 gram gula linser blir 2,5 dl eller 200 gram.
  • Röda linser väger 90 gram per dl (okokta). 100 gram röda linser blir 3 dl eller 280 gram.
  • Svarta linser puylinser väger 90 gram per dl (okokta). 100 gram svarta linser puylinser blir 2,5 dl eller 200 gram kokta linser.

Vad väger olika ärtor?

  • Gula ärtor väger 80 gram per dl okokta. 100 gram kokta gula ärtor blir 2,5-3 dl eller 240 gram. Till ärtsoppa kan du räkna 60-80 gram okokta gula ärtor per portion.
  • Kikärter väger 85 gram per dl okokta. 100 gram kokta kikärter blir ca 3 dl eller 225 gram.

Källa: Livsmedelsverket - Vikttabell 2001, Livsmedelstabell. Konsumentverket. Dansukker. Mått om mat, Konsumentverket 1986. FAO/INFOODS Density Database Version 2.0 (2012)

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2023-07-05

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.