Punschrullar eller Dammsugare
Punschrullar eller dammsugare är en slags fyllda rullar av marsipan doppade i choklad.
Passar till kaffe och fika men även kalas och fest.
Fyllningen kan du blanda av överbliven och torr sockerkaka eller muffins som blandas med smör, kakao, arrak eller punsch, vaniljsocker samt socker.
Punschrullen har en egen dag den 7 mars. Varför vet jag inte riktigt men Punschrullens spännande historia kan du läsa mer om här.
Tillagning
- Rör smör, florsocker, vaniljsocker och kakaopulver till en jämn blandning. Mixa gärna i en matberedare med kniven eller med elvisp i en bunke.
- Smula ner sockerkaka och kör i matberedare till en finfördelad deg. Eller smula sockerkakan fint och kör några minuter med degkrokar till en fint fördelad fyllning.
- Droppa i arrak eller punsch i fyllningen efter tycke och smak. Ställ degen kallt att vila ca 1 timme.
- Färga under tiden marsipanen med grön karamell färg eller köp färdig grön karamell färg man kan också skoja till det med t.ex. röd karamell färg. Kavla ut marsipanen tunt ca 3 mm.
- Ta ut degen/fyllningen och dela den i ca 20 lika stora bitar.
- Forma degen/fyllningen till ca 5 cm långa rullar.
- Klä rullarna med en bit grön eller röd marsipan.
- Smält chokladen i vattenbad eller i mikron och botten samt doppa ändarna på rullarna i chokladen.
- Ställ punschrullarna på bakplåtspapper att stelna.
Överkurs
Om du vill ha fin blank choklad som håller sig blank länge kan du temperera chokladen innan du doppar punschrullarna i den.
Uppskattat näringsvärde per portion: 217 kcal