Vegotexmexfärs

Introduktion och förberedelse

Quornfärs eller sojafärs smaksatt med paprika, spiskummin, chili, vitlök och oregano. Eller ta tacokrydda.

Serveringsförslag

Vegetarisk eller vegan texmexfärs är god till texmexbuffé att fylla i tortillas och tacos.

Val av vegofärs

  • Du kan använda torkad sojafärs eller kyld sojafärs. Använder du sojafärs blir tacofärsen vegansk.
  • Jag gillar även Anammas formbar vegofärs.
  • Med quornfärs blir den vegetarisk (ej vegan) då quorn innehåller lite äggvita.

Varianter

  • Du kan ha i 1/2 - 1 påse tacokrydda istället för kryddorna spiskummin, paprika, oregano och ancho-chili nedan.
  • Tillsätt en halv burk krossade tomater och stek med för en såsigare vegofärs.
  • Tillsätt en halv hackad gul lök och stek med den.
  • Jag gillar att tillsätta ca 1/2 dl extra av vardera hackad färsk koriander, färsk bladpersilja och färsk mynta. Det finns även fryst hackad koriander och persilja man kan ha i några tsk av.
  • Gillar du hetare färsk så kan du ha i mer ancho-chili krydda, chiliflakes, sriracha sås, tabasco, färsk hackad chili, torkad uppblött hackad chili som Morita eller valfri chili du gillar.

4 portioner vegetarisk texmexfärs

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400 gram quornfärs, färsk sojafärs eller annan vegofärs. Eller 150 gram torkad sojafärs.
  • 3 msk majsolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk mald spiskummin (eller tacokrydda)
  • 1 tsk paprikapulver, gärna rökt paprikapulver (eller tacokrydda)
  • 1 tsk torkad oregano (eller tacokrydda)
  • 2 krm ancho chilipulver (eller tacokrydda)
  • 5 droppar tabasco, sriracha eller chili efter smak ex. 2 krm chiliflakes
  • 1 msk färskpressad lime eller citron (valfritt)
  • 3 msk hackad färsk koriander (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. MED TORKAD SOJAFÄRS: Koka den torkade färsen i 10 minuter tillsammans med en tärning grönsaksbuljong. Häll av och låt rinna av i durkslaget. Redo att fräsas. Kan förberedas innan.
  2. Fräs färsen i olja några minuter så den får lite färg. Rör om då och då.
  3. Skala och pressa vitlöken och tillsätt den. Rör om.
  4. Tillsätt kryddor som spiskummin, paprikapulver, oregano, salt och peppar. Eller använd färdig tacokrydda. Stek på medelvärme tills den har fin färg. Rör om då och då.
  5. Smaka av färsen innan servering med chili som tabasco eller sriracha, ancho-chili pulver, lime eller citron, salt, peppar och ev. mer kryddor samt färsk hackad koriander.
  6. Färsen förberedas och värmas igen till servering.
E-mail
Medel: 3.2 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 267 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-08