Avokado

Räkfylld avokado ÄR gott. Här hittar du alla mina avokadorecept, fakta om avokado och tips hur du delar dem

Avokado Avokado är klassisk som röran Guacamole. Några kommer kanske ihåg räkfyllda avokados från 80-talet. Det är faktiskt rätt gott.

Längst ner på sidan hittar du alla recept med avokado som huvudingrediens med klassiker som guacamole eller tomat och avokadosallad.

Här hittar du tips hur du delar en avokado.

Har du omogna och hårda avokado så lägg dem framme att mogna några dagar.

Med lite efterforskningar visar sig avokadon vara full av överraskningar:

  • Avokado mognar inte förrän man plockar den.
  • Det är en av våra fetaste men samtidigt nyttigaste frukter.
  • I Brasilien blandas den med socker till efterrätt.
  • Förr kallades avokado för Advokatpäron eller Krokodilpäron.

Att avokadons kött blir brunt (oxiderar) känner många till. Och hur man hindrar det med saft från något surt som citron eller vinäger (antioxidanter). Men att avokadon missfärgas och bildar bismaker av kyla är det inte många som vet. Därför är det ingen mening med att ha dem i kylen, lägg dem i en skål istället. De är ju rätt vackra att se på.

Mogen eller inte mogen - det är frågan.

Känn på avokadon - är den mjuk men spänstig är den mogen. Fast riktigt säker blir du inte förrän du delar den hemma. Är avokadon hård mognar den om du låter den ligga någon dag.

Har man köpt många avokados och är rädd att de blir övermogna, kan man lägga dem i en lufttät plastpåse. Då slutar de mogna. Så fort de får syre så börjar de igen. Ungefär likadant är det vid plockningen, trädet producerar ett hormon som hindrar frukten att producera etylen (det som sätter igång frukters mognad). När den sedan plockas börjar avokadon producera etylen och mogna.

Det bästa sättet att förvara avokados är därför att helt enkelt lämna dem på trädet, men det går ju inte i Sverige.

Hur är det med fett i avokadon?

I tropikerna kallas avokadon "fattig mans smör". Det är inte så konstigt med en fetthalt på 20 %. En halt som lägger avokadon högst upp på feta frukters tio i topp - lista. Den varvar andra frukter mer än 20 gånger. Men fettet i avokado är antagligen nyttigt.

Kort förklarat går det till så här: allt fett binds i kroppen med proteiner och blir lipoproteiner för att kunna transporteras i blodet. Det finns mättade (allt fett med fast konsistens som exempelvis smör), enkelomättade samt fleromättade (flytande fetter som exempelvis olivolja) och avslutningsvis transfettsyror (en dålig blandning som används bland annat för att göra choklad och margarin fast).

Beroende på typ av fett händer olika saker i våra små ådror. Mättade och transfettsyror skapar LDL - Low density lipoproteins, som är trögflytande, kloggar igen ådror och därför dåliga. Men fettet i avokadon är fleromättat och vegetabiliskt. Det bildar därför HDL - High density lipoprotein, som tvärtom verkar hjälpa till att hindra LDL att klogga igen. Inte nog med det - avokadon är också rik på B-vitaminer och mineraler. Källa: Om fett på Wikipedia.

Avokados Det finns olika sorters avokado. Avokado är feta men ändå nyttiga. Hur kan det komma sig?

Olika sorter avokado

Den uppmärksamme konsumenten har märkt att det finns avokados med olika utseende. Det är två sorter som är vanligast i Sverige. Det finns en som förblir grön när den mognar, det är en hybrid från Guatemala och Mexiko.

Den andra och vanligare sorten blir svart när den mognar och härstammar bara från Guatemala. Avokadon har funnits i centrala Amerika i över 7000 år, spreds till Jamaica på 1600 - talet och vidare ut i världen. På 1900 - talet började den odlas mycket i Kalifornien och Afrika.

Källa: Om Avokado på wikipedia.

Hur du väljer och delar en avokado

Det kan vara svårt att veta om avokadon är mogen. Men om man luktar och klämmer lite försiktigt så ska den dofta och kännas lite mjuk. Ofta är avokadon i affären nästan mogen, då kan man låta avokadon ligga framme någon dag.

Användbara och snygga halvor utan kärna och skal får man lättast på följande vis: skär ett snitt genom köttet runt hela kärnan. Vrid isär halvorna. Kärnan hamnar i den ena halvan. Hugg kniven försiktigt men bestämt i kärnan och vrid till så att kärnan lossnar från frukten, men sitter kvar på knivbladet. Slå av kärnan mot en kant. Ta en större stabil men tunn sked (alltså inte träslev eller liknande) och gröp från kanten i ett steg ut köttet. Vips så har du snygga halvor att skiva, tärna eller mosa.

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Pages