Ugnsbakade äpplen

Introduktion och förberedelse

Fyllda och ugnsbakade äpplen med nötter, sirap, kanel, russin och smör.

En slags äppelbomber.

Serveringsförslag

Val av äpplen

Ta smakrika söta goda svenska äpplen - jag tog Aroma - men de flesta äpplen funkar fint.

Kan förberedas

Äpplena kan förberedas och lagas några timmar eller dagen innan och förvaras i kylen samt värmas i ugn eller mikro till servering.

Varianter

  • Du kan fylla med valfri sorts nötter - jag tog valnötter men hasselnötter, mandlar, pistage eller pekannötter blir också gott - eller blanda som du vill.
  • Russin är valfritt att ha i. Torkade frukter som fikon, aprikoser och dadlar funkar också i.
  • Vidare kan man ha i kokosflingor, riven mandelmassa, pumpafrön, sesamfrön eller vallmofrön.
  • Stött kardemumma och malen ingefära passar också att krydda med. Ta förslagsvis i en halv tsk stött kardemumma och några krm mald ingefära.
  • Sirap kan bytas mot agavesirap och smöret mot mjölkfritt margarin för vegan variant. Servera då med soyghurt vanilj eller valfri vegan-glass. Blir glutenfritt med mjölkfritt margarin också.
  • Vill man inte baka äpplena med skal så kan man skala dem innan.

4 portioner äpplen

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 äpplen, gärna röda och smakrika som ex. Aroma
  • 1 msk smör till formen
  • 50 gram smör, rumsvarmt
  • 0,75 dl farinsocker
  • 1 dl russin
  • 1,5 tsk kanel
  • 3 msk sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl nötter som valnötter, hasselnötter, pistage, mandlar eller pekannötter (eller blanda)

Tillagning

  1. Skölj äpplena och kärna ur med en äppelkärnare hål på cirka 2 cm diameter.
  2. Sätt ugnen på 225 vanlig ugn.
  3. Lägg ett halvt bakplåtspapper i botten på en liten ugnsform eller panna som tål ugn. Smörj med lite smör under och lägg i äpplena.
  4. Finhacka nötter och blanda med mjukt smör, socker, kanel, vaniljsocker och russin.
  5. Fördela fyllningen och tryck ner den i mitten på äpplena. Ringla över sirapen.
  6. Baka äpplena i nedre delen av ugnen i 20 minuter. De ska bli lite mjuka och få färg.
  7. Ta ut och låt svalna något samt servera med vaniljglass, vaniljvisp, vaniljsås eller vaniljyoghurt eller det du vill.
E-mail
Medel: 4 (30 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 302 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-03