Sallad med lax

Sallad med lax, ägg, avokado, tomat, rödlök, kokt potatis och örtsås samt citron. Istället för varmrökt lax som på bilden eller skivad rökt lax eller gravad lax.  En somrig sallad som passar året om till lunch, förrätt, till buffé eller lätt middag.

Perfekt om du har rester. Du kan ta i annat i salladen efter tillgånt och tycke - några saker jag kommer på är kokt sparris, kokt potatis, kokt pasta, kokt ris, kokta svarta bönor, kokta vita bönor, vit inlagd sparris, kokta gröna bönor, svarta oliver, finriven morot, kapris, minimajs, kokta vita bönor, kokta svarta linser, kokt matvete, kokta korngryn, kokt quinoa, kokt bulgur, röd paprika (gärna grillad), riven zucchini, babyspenat eller annan grönsallad.

Vill du ha lite knaprigt så stek lite tärnat bröd i olivolja till krutonger samt strö över vid servering. 

3 portioner sallad med lax

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2 laxfiléer à 120 gram
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 5 delikatesspotatisar eller färskpotatisar
  • 2 ägg
  • 1 huvud röd eller grön romansallad
  • 100 gram salladsmix blandad grönsallad
  • 2 tomater
  • 0,5 rödlök
  • 1 avokado
  • 0,5 citron
  • Örtsås: 2 dl matyoghurt
  • 2 dl crème fraiche
  • 0,5 paket frysta hackade örter Provencale
  • 0,5 paket fryst hackad persilja
  • 1 paket fryst hackad gräslök
  • 0,5 paket fryst hackad dill
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk socker
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Koka potatis mjuk ca 20 minuter.
  2. Stek laxen i olivolja på medelvärme i ca 7 minuter på varje sida. Salta och peppra. Kontrollera så den är genomstekt - stek annars lite till. Låt svalna.
  3. Koka ägg (ca 6 minuter). Låt svalna.
  4. Blanda örtsåsen av yoghurt och crème fraiche med de hackade örterna, citronsaft, salt, socker och svartpeppar i en skål. Smaka av med salt och citronsaft.
  5. Skölj sallad och riv isär stora blad.
  6. Lägg upp salladen på ett stort fat eller tre tallrikar.
  7. Skär tomater i klyftor och lägg på dem.
  8. Dela, kärna ur och gröp ur avokado. Droppa lite citronsaft över avokadon. Fördela över salladen.
  9. Skala och skär ägg i klyftor och lägg dem på salladen.
  10. Skär potatis i klyftor och lägg på salladen.
  11. Dela laxen i grova bitar och fördela över salladen.
  12. Skala och strimla rödlök och strö över den.
  13. Skär ut tre klyftor citron och servera med salladen.
  14. Skeda över lite örtsås på salladen och servera resten av såsen vid sidan.
  15. Salladen med lax är klar att serveras. Gärna med ett gott bröd till.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer