Radiokaka

Radiokaka är en svensk klassisk chokladkaka med Mariekex, smör, blockchoklad och sirap. Namnet kommer av radiokakans utseende när den skivas upp som påminner om en gammaldags radiohögtalares mönster med horisontella tjocka linjer.

ca 15 skivor radiokaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 tim
  • Klart på: 5 tim 10 min

Ingredienser

  • 200 gram kex (typ Mariekex)
  • 100 gram smör
  • 400 gram blockchoklad (ljus)
  • 0,5 dl sirap

Tillagning

  1. Ta fram en avlång bakform eller brödform. Klä den ev. med smörpapper eller plastfilm.
  2. Dela blockchokladen i bitar, smält i en bunke över vattenbad eller mikra försiktigt och rör.
  3. Blanda ned sirap och smör under omrörning över vattebad eller mikra då och då.
  4. Varva mariekex och chokladsmet i formen.
  5. Ställ radiokakan att stelna i frysen ca 2 timmar eller i kylen ca 5 timmar.
  6. Förvara radiokakan i kylen.
  7. Stjälp upp radiokakan ur formen på en skärbräda eller bricka. Det går lättare stjälpa upp radiokakan om du klätt formen med smörpapper eller plastfilm. Man kan också sänka formen i hett vatten i vasken så lossar den lättare.
  8. Skär upp radiokakan i 1,5 cm tjocka skivor och servera.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer