Radiokaka

Radiokaka är en svensk klassisk chokladkaka med Mariekex, smör, blockchoklad och sirap. Namnet kommer av radiokakans utseende när den skivas upp som påminner om en gammaldags radiohögtalares mönster med horisontella tjocka linjer.

ca 15 skivor radiokaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 tim
  • Klart på: 5 tim 10 min

Ingredienser

  • 200 gram kex (typ Mariekex)
  • 100 gram smör
  • 400 gram blockchoklad (ljus)
  • 0,5 dl sirap

Tillagning

  1. Ta fram en avlång bakform eller brödform. Klä den ev. med smörpapper eller plastfilm.
  2. Dela blockchokladen i bitar, smält i en bunke över vattenbad eller mikra försiktigt och rör.
  3. Blanda ned sirap och smör under omrörning över vattebad eller mikra då och då.
  4. Varva mariekex och chokladsmet i formen.
  5. Ställ radiokakan att stelna i frysen ca 2 timmar eller i kylen ca 5 timmar.
  6. Förvara radiokakan i kylen.
  7. Stjälp upp radiokakan ur formen på en skärbräda eller bricka. Det går lättare stjälpa upp radiokakan om du klätt formen med smörpapper eller plastfilm. Man kan också sänka formen i hett vatten i vasken så lossar den lättare.
  8. Skär upp radiokakan i 1,5 cm tjocka skivor och servera.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer