Svamppasta

Pasta med svampssås och parmesan. En vegetarisk pasta. Du kan använda valfri matsvamp. Kantarell, karl-johan blir mycket goda. Vidare funkar skogschampinjon, ostronskivling eller shii-take bra också.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Istället för torkad pasta kan du ta två paket färsk tagliatelle.

4 portioner svamppasta

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som tagliatelle eller spagetti
  • 2 msk olivolja eller smör
  • 150 gram skogschampinjon eller annan valfri matsvamp
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl vitt vin
  • 0,5 dl hackad persilja eller gräslök
  • 1 msk hackad färsk timjan eller något krm torkad timjan
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 4 droppar tryffelolja (valfritt)
  • 1 dl riven parmesan

Tillagning

  1. Sätt på en kastrull vatten till pastan. Tillsätt 0,5 tsk salt och några droppar olivolja.
  2. Rensa svampen och skär den i halvor eller grova bitar ca 2x2 cm.
  3. Skala och hacka lök.
  4. Värm en stekpanna (gärna med höga kanter) eller wok.
  5. Tillsätt olivolja eller smöret.
  6. Tillsätt lök och svamp. Fräs på högsta värme under omrörning.
  7. Skala och pressa i vitlöken och blanda i. Rör om.
  8. Pudra över vetemjöl och rör ut mjölet.
  9. Häll på vin och rör ut det.
  10. Rör i mjölk och grädde.
  11. Tillsätt timjan. Låt svampsåsen puttra under tiden du kokar pastan.
  12. Koka pastan al dente (eller enligt förpackningen).
  13. Hacka under tiden persilja eller gräslök samt tillsätt till svampsåsen.
  14. Riv ost.
  15. Smaka av svampsåsen med salt och peppar.
  16. Häll av pastan.
  17. Nu kan du välja att blanda pastan med såsen i en stor skål eller kastrull. Eller servera pastan för sig och svampsåsen för sig (blanda då gärna pastan med någon msk olivolja så den inte klibbar ihop).
  18. Servera pastan med riven parmesanost.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer