Havreflarn

Havreflarn är goda, tunna och knäckiga småkakor. Havreflarn kan också doppas i smält choklad - då brukar de rullas ihop till en rulle och halva änden doppas i smält choklad eller så doppar du lite på varje ände. Då kan flarnen också fyllas med smörkräm eller hårt vispad vaniljvisp.

Man kan också kavla - bre ut - smeten i en stor rundel eller rektangel och sedan bryta i bitar när den svalnat.

25 st havreflarn

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 75 g margarin eller smör
  • 1 dl socker
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 1/4 tsk bakpulver
  • 1 msk mjölk
  • 1 msk ljus sirap

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader (varmluft 175 grader).
  2. Smält fett i en stor kastrull. Ta av från plattan och rör ner resterande ingredienser till en jämn smet.
  3. Lägg upp två plåtar med bakplåtspapper och klicka ut en halv matsked med mellanrum, cirka 8 cm mellan varje klick (smeten flyter ju ut till flarn när den gräddas). Du kan ev. rulla ihop degen till bollar och platta ut något så blir de extra runda och fina havreflarn.
  4. Grädda dina havreflarn 5 minuter eller tills de har fått fin färg.
  5. Låt havreflarnen svalna på bakplåtspapperet så att de stelnar. Om du vill böja dem, lossa dem då med en liten kniv och böj dem över något runt som borstskaft eller liknande.
  6. Förvara havreflarn torrt ex. i en kakburk annars mjuknar de något och blir sega (men ännu goda). De kan också frysas.
E-mail
Medel: 4.2 (27 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer