Low Carb-kyckling med grönsaker

Low Carb kyckling med fräst blomkål och paprika i chili och vitlöksolja, riven parmesan, soltorkade tomater, gurka, babyspenat, avokado samt ruccola. Jag har kallat kycklingen low carb då det är lite kolhydrater (carbohydrates) men mer fett och proteiner. Kan också kallas LCHF (low carb high fat). Har lågt GI - glykemiskt index då det är få snabba kolhydrater. 

Annat som passar att variera rätten med är kalkon, skinka, kött, tofu, quorn, stekt eller kokt ägg, tärnad ost som emmenthaler eller skivad mozzarella, fetaostbollar, cocktailtomater med mera. Man kan ha mer fett till genom att ha en majonnäs blandat med ex. ajvar eller chilioljan i receptet till. 

Välj gärna fina kycklingbröst med skinn från Sverige och godast är majskyckling.

2 port low carb kyckling

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 kycklingbröstfiléer
  • 1 msk smör
  • 0,5 krm salt
  • 1 litet huvud blomkål
  • 0,5 gurka
  • 1 röd paprika
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 klyfta vitlök
  • 30 gram babyspenat
  • 30 gram ruccola
  • 1 dl hackade soltorkade tomater i olja
  • 10 blad färsk basilika eller 35 gram fryst hackad basilika
  • 1 avokado

Tillagning

  1. Bryn kycklingfiléerna i en msk smör med skinnsidan nedåt först. Salta dem. Låt dem steka klart under lock på låg värme i ca 5 minuter. Skär ett snitt och kolla så de är klara. Lägg över på en tallrik och täck över med lite folie.
  2. Rensa blomkålen och skär i grova bitar. Skölj paprikan, skär bort kärnhuset och skär i grova bitar.
  3. Bryn blomkål och paprika i en stekpanna eller wok med någon msk olivolja.
  4. Tillsätt 2 msk vatten och lägg på ett lock. Sänk värmen och stek i 3-4 minuter. Lägg över i en stor skål.
  5. Skala vitlöken och pressa den i en kastrull. Tillsätt olivolja och chiliflakes. Koka upp oljan och koka under omrörning tills vitlöken är ljust brun - det tar någon minut. Häll över grönsakerna.
  6. Strimla soltorkade tomater och hacka basilika grovt. Tillsätt till grönsakerna.
  7. Riv parmesanost. Tillsätt till grönsakerna.
  8. Dela, kärna ur och skär avokado i bitar. Tillsätt till grönsakerna.
  9. Skölj ruccola och babyspenat. Tillsätt till grönsakerna.
  10. Blanda runt grönsakerna med de andra ingredienserna: vitlöks- och chilioljan, soltorkade tomater, basilika, avokado, ruccola, babyspenat och riven parmesan. Smaka av med salt och ev. chili.
  11. Skär kycklingen i skivor mot köttfibrerna och servera med grönsakerna.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer