Köttfärssås med GI-tillbehör

Köttfärssås med GI-tillbehör som linser, tomat och avokadosallad istället för pasta.
Ett GI-alternativ till pastan till köttfärssåsen. En variant av chili con carne kan man säga men med linser istället för bönor (och ingen pasta). Istället för gröna linser kan du ta röda eller belugalinser eller kokta bönor. Eller välj kikärter eller bönor ex. svarta, vita eller adzukibönor.
Svamp kan man också ha i.

4 portioner köttfärssås med GI-tillbehör

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 200 gram gröna linser
  • 400 g nötfärs
  • 1 gul lök, hackad
  • 3 dl grädde
  • 4 msk johnnys flytande senap (sötstark)
  • 1 klyfta vitlök (pressad)
  • 2 burkar krossade tomater
  • 3 msk tomatpuré
  • 4 msk chilisås
  • 1 tsk torkad basilika
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk smör eller olivolja att steka med
  • Avokado- och tomatsallad: 4 tomater
  • 2 avokados
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vinäger
  • 1 krm svartpeppar
  • 60 gram blandad grönsallad
  • 1 dl riven parmesanost eller grana padano till servering

Tillagning

  1. Börja koka linserna enligt paket. Gröna och röda linser kokar klart på 20 minuter medelvärme under lock. Gärna med lite salt samt ev. grönsaksbuljongtärning.
  2. Börja med köttfärssåsen: bryn färsen i smöret, tillsätt den hackade löken när färsen nästan är färdigbrynt.
  3. Tillsätt vattnet och småkoka tills vattnet nästan dunstat bort helt.
  4. Tillsätt krossade tomater, senap, tomatpuré, basilika, chilisås, vitlöken och svartpeppar samt lite salt. Låt hetta upp riktigt ett par minuter och rör om då och då.
  5. Tillsätt grädden till köttfärssåsen, låt puttra 5-7 minuter, rör om då och då. Smaka av och krydda ev efter smak.
  6. Skölj och tärna tomater grovt. Lägg på fat eller i skål.
  7. Dela, gröp ur och skär avokadon i grova bitar. Lägg med tomaterna. Ringla över vinäger, olivolja samt svartpeppar.
  8. Skölj grönsallad.
  9. Blanda köttfärssåsen med linserna och servera med avokado samt tomatsallad och lite grönt. Riven parmesan passar också till.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer