Grillad kyckling i ugn med örter och grönsaker

Grillad kyckling i ugn med örter och grönsaker från medelhavet. Kycklingklubbor eller kycklingdelar grillade i långpanna med timjan, vitlök, citron och lök.
Förslag på tillbehör till de grillade kycklingdelarna är ugnsrostad potatis, morot, zucchini, paprika och oliver samt en kall sås gjord med frisk grekisk matyoghurt blandad med salt fetaost.
Istället för kycklinglår kan du dela en hel färsk kyckling - det blir jättegott. Godast blir färsk svensk kyckling.
Vintips till är ett vitt friskt vin ex. från Australien - De Bortoli Semillon.
Köp färsk svensk kyckling gärna från en ekogård.
Om du är osäker på om kycklingen är klar kan du ta upp en bit och skära i den. Då ser du om kycklingköttet är rött och rått invid benet. Men på en timme är den oftast klar. Bränner grönsaker eller kycklingen i toppen så kan du vända runt lite i pannan samt ev. täcka med lite folie.
Kyckling i ugnen passar både till fest, buffe samt till vardags.

4 portioner grillad kyckling i ugn med örter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 4 st kycklingklubbor
  • 1 tsk torkad timjan
  • 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 4 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 rödlökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 0,5 citron
  • Rostade grönsaker: 0,5 dl olivolja
  • 8 fasta potatisar med fint skal, ex. delikatesspotatisar
  • 1 zucchini, i bitar
  • 1 gul paprika
  • 2 morötter
  • 1 dl svarta kalamata oliver med kärnor (valfritt)
  • 1 purjolök
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm nymalen svartpeppar
  • Sås: 5 dl grekisk matyoghurt
  • 200 gram fetaost, gärna den mjuka sorten
  • 1 krm nymalen svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Stycka kycklingen i bitar om du köpt hel kyckling. Dela lår. Lägg kycklingdelarna i en långpanna.
  3. Tillsätt timjan, rosmarin, smör, salt och peppar.
  4. Skala och klyfta rödlök och tillsätt den. Skala och grovhacka vitlök och tillsätt den.
  5. Dela citronen och pressa över kycklingen. Rör om.
  6. Grilla kycklingen i övre delen av ugnen i ca 50 minuter till en innertemperatur på 75 grader. Ös den efter halva tiden.
  7. POTATISTILLBEHÖR: Putsa potatisen (skala den om den har fult skal), dela dem på mitten och lägg i en långpanna med olivolja.
  8. Skölj och skär zucchini och paprika i grova bitar 3x3 cm stora ungefär.
  9. Skala morötter och skär i grova bitar.
  10. Dela och skölj purjolöken. Skär i grova bitar och lägg i pannan.
  11. Tillsätt salt, oliver och vitpeppar och blanda runt.
  12. Sätt in potatis och grönsaker i ugnen under kycklingen tills kycklingen är klar. Minst dock 30 minuter. Känn om potatisen är mjuk. Du kan byta plats på potatistillbehör och kyckling. Den översta platsen blir maten brynt överst först. Så varva lite efterhand som maten får färg.
  13. FETAOSTSÅS: Mixa eller smula, hacka ner fetaosten i yoghurten. Klart - detta är världens enklaste sås. Om du vill smakar du av med lite svartpeppar, citronsaft, olivolja och salt.
  14. Servera den grillade kycklingen förslagsvis med de rostade potatis- och grönsakerna samt fetaostsåsen.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer