Gratinerad fänkål med parmesan

Gratinerad fänkål med parmesan. Mycket gott som varm vegetarisk grönsaksrätt ex. med en matvetesallad, Halloumibiffar, vegobiffar eller annan vegetarisk rätt till buffé eller grönsakstillbehör till det mesta ex. grillat, kött, fisk eller kyckling. 

Variationer: Du kan ta olivolja istället för smör. Parmesanost kan bytas mot Grana padano-ost - lite billigare men också god. Gillar du ost så kan du även lägga på skivad eller riven mozzarella. Vidare funkar ost som Västerbottenost, raqlette-ost, Gruyere eller annan god lagrad gratängost. För veganer så funkar olivolja samt en vegan-parmesan eller sojaost mozzarellastyle. Andra grönsaker som likt fänkål blir goda att gratinera på detta vis är fräst skivad zucchini, aubergine eller paprika; kokt purjolök i grova bitar, spetskål och vitkål; kokta gröna bönor, vaxbönor, endiver och haricots verts. Eller blanda grönsaker efter tycke - se till att de är förstekta eller förkokta innan de gratineras. 

Kan garneras med hackad bladpersilja samt mer riven parmesanost. 

4 portioner gratinerad fänkål med parmesan

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram fänkål
  • 30 gram smör
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Skölj fänkålen och skär dem i fyra klyftor på längden. Skär bort den innersta hårda stammen. Skär resten av fänkålen i strimlor eller efter tycke.
  3. Lägg fänkålen i en kastrull och täck med vatten samt lock. Koka upp och låt koka i 8 minuter. Häll av i durkslag.
  4. Riv ost.
  5. Smörj en ugnsfast form eller panna med lite smör. Sprid ut fänkålen och täck med riven ost.
  6. Gratinera fänkålen i 20-25 minuter tills den har fin färg.
  7. Servera fänkålsgratängen varm.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer