Hemgjord matyoghurt

Hemgjord matyoghurt eller gräddyoghurt. Nu har jag vart i Danmark på fermenteringskurs och fermenterat egen matyoghurt. Riktigt krämig och god blev den.
Du kan blanda yoghurten med bär till egen lyxig bäryoghurt. Matyoghurten kan också serveras eller användas till all slags mat precis som vanlig matyoghurt. Ex som kall sås ex. till grillat eller buffé smaksatt med ex. pressad vitlök och lime, sweet chilisås, örter eller till tzatziki.
Vad händer i yoghurt när den surnar: yoghurtkulturen eller mjölksyrebakterierna lever av laktosen i mjölken eller grädden. Syren sänker ph-värdet och proteinet koagulerar och tjocknar.
Du kan jäsa matyoghurten med naturell yoghurt som start eller frystorkad yoghurtkultur (ostlabbet.se).
Blandar du i bär i yoghurten så tänk på att om du ej är säker på vad som är på bären (importerade färska och frysta bär) så koka dem då och låt svalna innan du blandar dem i yoghurten. Detta gäller speciellt om yoghurten ska förvaras några dagar.

1 liter hemgjord matyoghurt

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 4 dagar 2 tim
  • Klart på: 4 dagar 3 tim

Ingredienser

  • 1 liter grädde
  • 2 msk naturell yoghurt eller 5 gram yoghurtkultur, rumsvarm

Tillagning

  1. Värm upp grädden till 82 grader och ta av från värmen.
  2. Låt svalna till 43 grader.
  3. Blanda i yoghurt eller yoghurtkulturen i en dl av grädden och blanda sedan denna i resten av grädden. Rör om väl.
  4. Häll över och kör 8 timmar på 43 grader i en yoghurtmaskin. Eller låt stå i 24 timmar och håll temperaturen så nära 43 grader du kan under de första 8 timmarna. Detta är svårt att göra på spisen så ett tips är att sätta på lock, slå in kastrullen i en filt och ett täcke och sätta den på sängen så håller nog värme för att yoghurtjäsningen ska komma en bra bit på väg.
  5. Häll upp i en burk eller kanna och låt stå kallt och orörd i kylen över natten. Rör om matyoghurten.
  6. Nu kan du använda din matyoghurt till det du önskar. Håller minst 4-5 dagar i kylen.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer