Fänkålsgratäng med parmesan

Introduktion och förberedelse

Fänkålsgratäng med parmesan, mozzarellaost och grädde.

En god gratäng med fänkål som också blir en gräddig sås.

Serveringsförslag

Passar som grönsakstillbehör eller vegetarisk gratäng till det mesta ex. stek, grillat, kyckling, lammstek eller kalkon.

Varianter

Du kan ta hälften skivad potatis i om du vill variera och gillar potatis.

Val av ost

Ska du servera gratängen till en vegetarian så tänkt på att parmesanost och annan ost ej är vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället ex. riven sojaost mozzarellastyle eller Violife prosociano.

6 portioner fänkålsgratäng med parmesan

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 2 medelstora fänkål
  • 3 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 dl grädde
  • 0,5 ost mozzarella i saltlag eller 1 dl riven mozzarellaost
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Skölj och klyfta varje fänkål i fyra delar. Skär bort rotdelen i mitten på varje klyfta. Strimla sedan fänkålen och lägg i en stor kastrull samt täck fänkålen med vatten.
  2. Koka fänkålen mjuk i 15 minuter under lock på medelvärme.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Häll av fänkålen i durkslag.
  5. Skala och pressa en klyfta vitlök i en ugnsform och tillsätt olivolja samt fänkålen.
  6. Häll på grädde, salt och peppar och blanda runt.
  7. Strö eller skiva över mozzarellaost.
  8. Strö över riven parmesan eller grana padano.
  9. Grädda fänkålsgratängen i mitten av ugnen ca 25 minuter tills den kokat upp och fått fin färg.
  10. Ta ut och servera fänkålsgratängen.
E-mail
Medel: 3.8 (26 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 250 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-09