Ljust formbröd med Keso

Ett ljust och luftigt formbröd med Keso. Keson gör brödet extra saftigt. En slags formfranska eller rostbröd som är gott nybakt, till mackor samt att rosta till frukost. Kan också användas till fest som bröd, till toast och snittar. 

Keso är en grynig färskost. Kan bytas mot kvarg eller liknande Cottage cheese. Eller fyll på med mer degvätska till en smidig deg - då kan du ta vatten eller mjölk, filmjölk eller valfritt. Vill du baka med surdeg så går det bra - det finns även färdig surdeg för ljusa degar som blir mycket bra - följ anvisningar på paketet för jäsningen.

Här bakat i två 31 cm avlånga brödformar. Man kan baka bröden utan formar också. Istället för smör kan man ta bakplåtspapper, olivolja, rapsolja eller annan matolja. Degen kan också formas till baguetter eller frallor - garnera och baka på samma vis. Passa dem i ungen bara så de bakas lagom tid.

2 ljusa formbröd

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 2 tim 5 min

Ingredienser

  • 250 gram Keso naturell (1 paket)
  • 10-12 dl vetemjöl special
  • 4 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 1 paket (50 gram) färsk jäst för ljusa degar (eller ta ett paket torkad jäst)
  • 1 ägg till pensling
  • 1 msk smör att smörja formar med

Tillagning

  1. Smula sönder jästen i en bakbunke eller bunke till degmaskin.
  2. Lös upp jästen i lite av vattnet som ska vara fingervarmt.
  3. Tillsätt resten av vattnet (fingervarmt) samt Keso, salt och sedan lite vetemjöl i taget. Rör ihop till en smidig fast men kladdig deg. Det bör bli ca 1-2 dl mjöl över till knådning och utbakning.
  4. Knåda degen i assistent i 10 minuter. Eller för hand på mjölat bakbord i 15 minuter.
  5. Täck över degen och låt den jäsa till ca dubbel storlek. Det tar 40-60 minuter.
  6. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Knåda ihop hastigt till två avlånga limpor i storlek som brödformarna.
  7. Smörj två avlånga brödformar med smör. Lägg i bröden i formarna. Pensla med uppvispat ägg samt strö över sesamfrön. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
  8. Sätt ugnen på 250 grader så att den är varm tills brödet jäst klart.
  9. Baka bröden i mitten av ugnen i 10 minuter på 250 grader. Sänk sedan värmen till 225 grader och baka i ca 15 minuter till.
  10. Ta ut och låt bröden svalna i formarna om du vill ha en knaprig övre skorpa. Låt svalna övertäckt för en mjukare skorpa.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer