Torkade äpplen

När det är billigt med äpplen kan man passa på att köpa ett lass att torka. Chipstillverkarna får ursäkta, men äpplen är om inte billigare så i alla fall mycket nyttigare.
Torkade äppelringar är gott att ha hackade i ex. filen till frukost eller hackade i musli. Äppelringarna är också mycket bra som utflyktsmat, snack eller vandringsmat. Kan också hackas och värmas i gröten.
Lägger man äppelringarna i saltat vatten innan så mörknar de ej förrän lite mot slutet av torkningen.

40 torkade äppelringar

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 dag 12 tim
  • Klart på: 1 dag 12 tim 30 min

Ingredienser

  • 6 stora äpplen
  • 1 msk salt
  • 1 msk citronsaft
  • 3 meter bomullssnöre

Tillagning

  1. Tvätta och skrubba äpplena.
  2. Tag bort växtdelar.
  3. Kärna ur dem.
  4. Skiva dem i ca 8 skivor vardera. Ett tips är att använda en mandolin.
  5. Lägg dem i en stor bunke med ca 1 liter vatten, salt och citronsaft i 10 minuter. Var försiktig så inte äppelringarna går sönder.
  6. Trä upp äppelringarna på snöret eller valfri sak som går att trä äppelringarna på.
  7. Häng upp äppelringarna inomhus. Fördela äppelringarna så det är lite luft mellan dem.
  8. Torka äppelringarna i minst några dagar. Känn på dem så de är torkade. De behåller lite fukt var och blir som sega bitar.
  9. Förpacka i äppelringarna torrt och svalt i burk ex. honungsburk av glas med lock.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer