Filbunke

Introduktion och förberedelse

Hemgjord filbunke är gott och nyttigt.

Gör egen filbunke eller filmjölk och servera kyld. Håller sig i några dagar minst i kylen.

Serveringsförslag

Toppa filbunken med det du gillar - blanda müsli, bär, frukt, nötter, frön med mera. När jag var liten bröt vi i knäckebröd i filbunken - billigt och nyttigt. Några andra förslag är:

  • Med kanel och socker.
  • Med valfri musli eller granola.
  • Med skivad banan och frukt som päron, äpple, mandarin, apelsin, nektarin osv.
  • Med bär som hallon, jordgubbar och/eller blåbär.
  • Torkad frukt som russin, tärnade dadlar, fikon, tranbär, mullbär, äpple, hallon, blåbär, torkad aprikos med mera.
  • Med frön som pumpafrön och solrosfrön.
  • Nötter som mandlar, hasselnötter, pekannötter eller valnötter. Kokosflakes eller kokosflingor passar också på.
  • Med sylt.

Hemgjord filbunke i skål och tallrik med toppings.
Hemgjord filbunke i skål och tallrik med toppings - här till frukost eller mellanmål med skivad banan, russin, granola, pumpafrön, solrosfrön, tärnat päron och tranbär.

4 portioner filbunke

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 2 tim

Ingredienser

  • 1 liter mjölk, 3% standardmjölk
  • 2 dl filmjölk, valfri sort
  • 1 dl grädde (valfritt)

Tillagning

  1. Värm mjölken till 85 grader. Den ska inte koka.
  2. Låt mjölken svalna i kastrullen.
  3. Rör i filmjölken i mjölken. Tillsätt grädde om du vill ha sk gräddskikt.
  4. Häll upp i portionsskålar eller en stor skål, täck över och ställ i rumstemperatur i ca ett dygn tills mjölken stelnat till filbunke.
  5. Filbunken håller sig i några dagar i kylen. Servera filbunken kall.
  6. Nästa gång du gör filbunke kan du ta 1-2 dl av den filbunke du gjort till att syra nästa omgång filbunke med istället för filmjölk.
E-mail
Medel: 4 (56 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 114 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-11