Filbunke

Hemgjord filbunke är gott och nyttigt. Gör egen filbunke och servera kyld. Filbunke Håller sig i några dagar i kylen.

4 portioner filbunke

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 2 tim

Ingredienser

  • 1 liter mjölk, 3% standardmjölk
  • 2 dl filmjölk
  • 1 dl grädde (valfritt)

Tillagning

  1. Värm mjölken till 85 grader. Den ska inte koka.
  2. Låt mjölken svalna i kastrullen.
  3. Rör i filmjölken i mjölken. Tillsätt grädde om du vill ha sk gräddskikt.
  4. Häll upp i portionsskålar eller en stor skål, täck över och ställ i rumstemperatur i ca ett dygn tills mjölken stelnat till filbunke.
  5. Filbunken håller sig i några dagar i kylen. Servera filbunken kall.
  6. Nästa gång du gör filbunke kan du ta lite av den filbunke du gjort att syra nästa omgång filbunke med istället för filmjölk.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer