Tobbes frukostbröd frukostbullar

Tobbes frukostbröd eller frukostbullar. Ett härligt gott och mättande osötat bröd. Kompakt men fullt med nyttigt fibrer. Ett utmärkt bröd att börja dagen med.

25 frukostbröd

  • Förberedelse: 1 tim 50 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • Gröt till Tobbes frukostbröd: 4 dl havregryn
  • 8 dl kallt vatten
  • 1 tsk salt
  • Deg till Tobbes frukostbröd: 50 g margarin eller smör
  • 2 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 2 tsk hel kummin (valfritt)
  • 2,5 liter vetemjöl
  • Pensling av frukostbröden: 2 ägg
  • 1 dl blå vallmofrön

Tillagning

  1. Mät upp havregryn, vatten och salt i en gryta. Koka upp och låt koka under omrörning cirka 5 minuter. Låt svalna av.
  2. Stöt kummin i en mortel (om du vill ha det i).
  3. Smält matfettet i en gryta. Tillsätt vatten och värm eventuellt, vätskan ska vara fingervarm, cirka 37°.
  4. Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt degvätskan och rör runt tills all jäst är upplöst.
  5. Tillsätt havregrynsgröten, kummin och 1,5 liter av vetemjölet. Kör i assistent eller med degkrokar tills du har en smidig deg som inte klibbar. Du behöver tillsätta mer mjöl, gör det med 1-2 dl åt gången tills degen får rätt konsistens.
  6. Låt jäsa under duk cirka 40 minuter.
  7. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta in mjöl tills den åter är smidig utan att klibba.
  8. Dela degen i 4 lika stora delar. Dela sedan varje del i 5-6 lika stora mindre delar. Rulla varje del till en rund boll och lägg på bakplåtspapper på bakplåt.
  9. Låt jäsa under duk cirka 20 minuter.
  10. Sätt ugnen på 225 grader.
  11. Vispa upp ägg och pensla bröden med det. Strö över vallmofrö.
  12. Grädda mitt i ugnen cirka 15-20 minuter.
  13. Ta ut och låt svalna på galler under duk.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer