Svartpepparsås sås med svartpeppar

Svartpepparsås. En god och enkel sås med svartpeppar.
Svartpepparsås är god att göra med steksky.
Godast smak får svartpepparsåsen när svartpepparn är nymald varför du kan använda en pepparkvarn, mortla, köra i kryddmixer (kaffebönskvarn) eller krossa hela svartpepparkorn för hand tex mot en skärbräda med baksidan på en stekpanna.
Du kan göra samma sås med grönpeppar, rosépeppar eller blanda pepparsorter som du vill.
Vill du laga en riktigt fin och god pepparsås så kan du använda en extra fin peppar Telicherry, Cubebepeppar från Indonesien eller Andalimanpeppar från Tasmanien. Du hittar peppar på Alltgott.se.

4 portioner svartpepparsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2 msk mjöl
  • 2 msk smör
  • 1-2 dl vatten eller steksky
  • 1 dl mjölk
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 0,5 msk nymalen svartpeppar
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Med steksky: Häll vatten i stekpannan efter du stekt det du ska och vispa ur stekskyn. Sila upp den i en skål och sätt åt sidan.
  2. Laga såsen: Smält smör i en såskastrull och rör i mjölet. Fräs mjölet ljust brynt några minuter under omrörning.
  3. Tillsätt mjölk och grädde lite i taget under omrörning. Vispa ut klumpar.
  4. Sila ner stekskyn under omrörning.
  5. Smaksätt såsen med nymalen svartpeppar och salt till önskad styrka.
  6. Koka svartpepparsåsen i minst 7 minuter gärna längre. Rör då och då.
  7. Svartpepparsåsen är klar att servera. Garnera gärna med lite extra nymalen svartpeppar på toppen.
  8. Gör ev. ren stekpannan och lägg tillbaks köttet och häll över såsen samt låt puttra ihop någon minut innan servering.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer