Steksås eller skysås av stek eller kyckling

Steksås eller skysås. Stek och heltstekt kyckling med mera får man god sky att göra steksås på. Har du inte ljus soja så kan du ersätta med någon tsk kinesisk soja.

Red såsen eller skyn med ljus maizenaredning istället för mjöl om du vill ha en glutenfri steksås eller skysås. 

6 portioner

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 8 min

Ingredienser

  • 5 msk mjöl
  • 50 gram smör
  • 3 dl sky, buljong från stek, kyckling osv
  • 2,5 dl grädde
  • 2 msk ljus soja, typ kikkoman
  • 1 msk gele
  • 1 tsk maizena utrört i 0,5 dl kallt vatten

Tillagning

  1. Fräs 5 matskedar mjöl i 50 gram smör.
  2. Sila ner skyn från ugnspannan under omrörning.
  3. Tillsätt 3 deciliter grädde. Låt koka 5 minuter. En skvätt ljus soja gör susen. Någon matsked gelé blir också gott.
  4. Örtsås blir det med någon deciliter hackade örter som dragon, persilja och gräslök. Med två deciliter stekt svamp blir det svampsås. Smaka av med salt och vitpeppar.
  5. Tycker du att såsen är för tunn kan du reda den genom att röra i lite maizena i taget utrört i kallt vatten tills såsen tjocknar. Ta inte för mycket bara (i värsta fall kan du dock spä såsen med mer sky eller vatten).
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer