Spettekaksrutor

Introduktion och förberedelse

Spettekaksrutor är min variant på hembakt spettekaka som gräddas i en vanlig ugn med smet som spritsas ut och gräddas i lager samt toppas med kristyr.

Det blir en slags spettekaka du kan garnera med kristyr och skäras i rutor till servering.

Den smakar som en spettekaka tycker jag men har inte samma struktur eller är lika knaprig som en köpt traditionell spettekaka.

Spettekaka är en skånsk specialitet till födelsedagar och andra fester. Den bakas genom att smeten ringlas sakta på ett spätt över öppen eld eller gaslåga till en stor konformad spettekaka.

Serveringsförslag

  • Spettekakan äts som den är till kaffet.
  • Gott är också spettekaka serverad med lättvispad grädde, vaniljglass och sylt på jordgubbar, hallon eller annan frukt.

Garnering

Spettekakan dekoreras med sockerkristyr. Kristyren kan färgas med någon droppe hushållsfärg. Man har olika färg på sin spettekaka i olika delar av Skåne ex. rosa och grön kristyr på Österlen.

Förvaring

Kakan är torr och bör förvaras lufttätt i dubbla plastpåsar om den inte serveras inom kor. Står den framme suger den åt sig fukt och mjuknar även om den är fullt ätlig ändå.

Spettekakstutorna smakar som spettekaka även om den inte är lika knaprig samt har samma form som en köpt.
Spettekakstutorna smakar som spettekaka även om den inte är lika knaprig samt har samma form som en köpt.

16 bitar spettekaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 160 gram strösocker
  • 5 ägg, M/L
  • 225 gram potatismjöl
  • KRISTYR: 4 dl florsocker
  • 1 äggvita
  • 1 tsk ättiksprit
  • 1-2 msk vatten

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Separera äggulor och vitor i varsin bunke.
  2. Vispa äggulor och socker i fem minuter med elvisp.
  3. Vänd i potatismjölet i äggsmeten och rör till en jämn smet.
  4. Förbered en liten långpanna på ca 26x21 cm med ett tillklippt bakplåtspapper i botten.
  5. Vispa äggvitorna någon minut tills de är fasta.
  6. Vänd ner 1/3 i taget av den vispade äggvitan i smeten med äggulorna. Rör ej för mycket utan precis att det är blandat.
  7. Lägg över lite smet i en sprits med en tyll på ca 0,5 cm.
  8. Spritsa ett lager på bakplåtspappret.
  9. Grädda i mitten av ugnen i 2,5 minuter.
  10. Upprepa att spritsa lager och grädda i 2,5 minuter tills smeten är slut. Jag gjorda sex lager.
  11. När du spritsat den sista smeten så öppnar du ugnsluckan så att värmen går ur och sänker värmen till 125 grader varmluft.
  12. Grädda i mitten av ugnen ytterligare 1 timme.
  13. Stäng av ugnen och sätt luckan på glänt och låt kakan svalna helt.
  14. KRISTYR: Blanda samman ingredienserna till kristyren i en bunke. Vispa med en elvisp tills den är fluffig och fast.
  15. Dela upp i tre skålar och färga enligt önskemål. Förslagsvis en vit, en blå och en röd.
  16. Fyll en spritspåse med smal tyll med vit kristyr. Spritsa i förslagsvis ett rutmönster. Fyll sedan med annan färg och upprepa enligt tycke.
  17. Låt kristyren stelna minst 3 timmar.
  18. SERVERING: Stjälp upp spettekakan och skär med brödkniv försiktigt ut lagom stora portionsbitar/rutor. Jag fick ut 16 stycken - 4x4.
E-mail
Medel: 3.8 (72 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 84 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-02-28