Rimmad skinka julskinka

Rimmad skinka i saltlake. Innan julskinkan bakas i ugn rimmas den i saltlake. Salpeter gör så att skinkan blir vackert rosa (utan salpeter blir skinkan grå). Det är dock valfritt att ha i.

Här har jag valt att rimma i en plastlåda (Smartstore från Ortex) som är godkänd för livsmedel och mycket smidig med lock. Har du stor skinka med ben får du ta en stor låda respektive en mindre låda för mindre skinka. En ren plasthink med lock avsedd för livsmedel går också bra. Använda ej rostfritt eller aluminium som får skador av saltet.

Det går bra att lägga ner färsk eller fryst skinka direkt i lagen utan att först gnida in den med salt, peppar och saltpeter. Salpeter finns på kryddhyllan. En stor skinka väger från 6 till 12 kilo. Efter att skinkan rimmats är det dags att vattna ur den över natten eller minst två-tre timmar. Detta så den starkaste saltsmaken på utsidan försvinner. Sedan ugnsbakas eller kokas den och sist griljeras skinkan. Sök recept här på Receptfavoriter.se

1 rimmad skinka

  • Förberedelse: 19 min
  • Tillagning: 4 dagar 3 tim 40 min
  • Klart på: 4 dagar 3 tim 59 min

Ingredienser

  • 1 stor skinka med ben
  • 1,6 kg salt
  • 2 dl socker
  • 1 msk salpeter (valfritt)
  • 10 liter vatten
  • 1 plastlåda SmartStore 31 liter med lock
  • 1 MINDRE SKINKA UTAN BEN (2,5 - 5 kg): 1,2 kg salt
  • 1,5 dl socker
  • 2,5 tsk salpeter (valfritt)
  • 8 liter vatten
  • 1 plastlåda SmartStore 15 liter med lock

Tillagning

  1. Blanda salt, socker och salpeter i plastlådan. Har du en skinka med ben så skär ett snitt in mot benet och gnid in salt och socker in mot benet.
  2. Tillsätt vattnet och rör runt om tills salt och socker löst sig. Lagen ska täcka skinkan.
  3. Du kan ev. koka upp lagen vid sidan (eller blanda mer lag om det behövs) och låta den kallna samt sedan tillsätta den.
  4. Skinkan bör ligga i saltlaken i minst en vecka och upp till två veckor. Ställ den med lock svalt och mörkt.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer