Ostgratinerad blomkål

Ostgratinerad blomkål i gräddig sås med en touch av vitlök (valfritt). Ett jättegott grönsakstillbehör som passar till det mesta.
Sås, grönsak och gratäng i ett.
Kan räknas som GI eller LCHF-tillbehör.
Du kan ta fryst blomkål istället för färsk. Räkna då runt 550-600 gram till fyra portioner.

4 portioner ostgratinerad blomkål

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 800 gram huvud färsk blomkål
  • 1 msk smör
  • 2 dl grädde
  • 1 dl riven ost som gratängost eller riven mozzarella
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Koka upp vatten en halv tsk salt.
  3. Rensa och skär bort fula bitar av blomkålen samt skär den i buketter.
  4. Koka blomkålen i ca 5 minuter.
  5. Häll av blomkålen i ett durkslag.
  6. Smörj en ugnsform eller gratängform med smör och bred ut blomkålen.
  7. Tillsätt pressad vitlök (valfritt), salt och peppar och blanda runt.
  8. Slå på grädde och toppa med ost. Hit kan du förbereda och förvara i kylen om du önskar.
  9. Gratinera blomkålen i mitten av ugnen tills det bubblar och osten har fin färg i cirka 10 minuter.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer