Örtsalt

Gör ditt eget örtsalt. Använd torkade kryddor och blanda med gourmetsalt. Hemgjort örtsalt.
Du kan också blanda i torkad vitlök, nymalen svartpeppar samt chiliflakes. Smidigt och gott salt till grillning samt bordsalt. Saltet anväder du sedan som bordsalt eller att gnida in som salt (rub) till grillat eller grönsaker.
Gör du med färska örter så ta med mycket persilja. Hacka eller mixa örterna fint. Pressa ut vattnet med en kökshandduk genom att lägga örterna i mitten, vik upp kanterna till ett knyte och snurra handdukens kanter så att örterna pressas till en boll i tyget. Fortsätt snurra och vätskan pressas ut. Sprid ut dem på handduken och låt torka något dygn. Vänd runt dem då och då. Blanda med örtsaltet.

3 dl örtsalt

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 0,5 msk torkad dragon
  • 1 msk torkad persilja
  • 1 msk torkad körvel
  • 1 msk torkad basilika
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 1 tsk torkad salvia
  • 2 dl gourmetsalt eller flingsalt

Tillagning

  1. Blanda de torkade örterna dem med saltet och lägg i en tät burk med lock ex. gammal syltburk eller annan finare burk.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer