Myslibar müslibar muslibar

Myslibar, müslibar eller muslibar - samma sak men olika stavning. Granolabars heter det ibland på engelska. Granola är ett annat ord för müsli.
I princip kan du blanda vilka ingredienser du vill till dina favorit muslibars.
Du kan använda färdig musli eller havregryn, torkad frukt som aprikos, torkade äpplen, torkade plommon; sesamfrön, jordnötter, paranötter, hasselnötter, mandel, valnötter, cashewnötter, pumpakärnor, bananchips, torkad papaya, torkad ananas, kokosflingor, solrosfrön och havrekli. Ingredienserna till müslibarerna binder man sedan ihop med sirap eller honung, smör eller margarin, lite vetemjöl och lite bakpulver samt lite hett vatten.
Rör ihop allt till en röra som man sedan bakar/torkar i en ugnspanna. Ägg har en del i också men inte jag. Jag satte ihop ett förslag nedan sedan kan man ta lite vad man har hemma.

16 myslibars

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 dl havregryn
  • 1 dl torkad frukt som aprikos, torkade äpplen, plommon, papaya eller ananas
  • 0,5 dl nötter som jordnötter, paranötter, hasselnötter, mandel, valnötter eller cashewnötter
  • 0,5 dl bananchips
  • 4 msk kokosflingor
  • 0,5 dl pumpakärnor eller solrosfrön
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 4 msk honung, sirap eller glukos
  • 100 g smör, margarin eller matolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Hacka den torkade frukten i små bitar och lägg i en stor bunke.
  3. Krossa bananchipsen och hacka nötter samt tillsätt i skålen.
  4. Smält smöret i en kastrull eller använd flytande margarin eller olja.
  5. Blanda i alla torra ingredienser samt tillsätt honung (eller sirap eller glukos).
  6. Tillsätt smör, margarin eller olja och rör ihop till en röra. Tillsätt 0,5 dl hett vatten och rör så att röran går ihop till en mer kletig konsistens genom att havregrynen blir blöta och lite grötiga. Det tar någon minut innan de sugit åt sig.
  7. Bred ut müsliblandningen och tryck ihop den i ett lager på ett bakplåtspapper i en avlång brödform eller liten ugnsform.
  8. Grädda muslibarsen mitt i ugnen i 15 minuter.
  9. Låt blandningen svalna så stelnar den och hänger sedan ihop.
  10. Ta ur musliblandningen ur formen och skär upp lagom stora bitar till müslibars. Slå ev. in dem i folie eller smörpapper.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer