Lingonbröd

Lättbakt bröd med nyttiga lingon, filmjölk och rågsikt. Bakt med bakpulver så det behöver ej jäsa och är därför bara att blanda ihop och baka. 

Variationer: Istället för förska eller frysta lingon kan man ta lingonsylt - då blir brödet sötare av sockret i sylten dock. Vidare kan man ta torkade lingon som också blir mycket gott - då kan det behövas lite extra filmjöl eller degvätska. Mörk sirap kan bytas mot ljus sirap eller honung. Filmjölk kan bytas mot naturell matyoghurt. Det blir också gott att tillsätta andra ingredienser till brödet som pumpafrön, sesamfrön, linfrön, solrosfrön, torkade blåbär, torkade tranbär, torkade nyponskal, vetekli, grovhackade hasselnötter eller valnötter, chiafrön, rågkross (låt ligga i blöt över natten innan), havregryn, rågflingor osv. Du behöver två avlånga brödformar samt bakplåtspapper att lägga i botten. 

Vill du ej ha i filmjölk och baka ett vegan lingonbröd så kan du ta rismjölk, soyghurt, vatten, sojamjölk som degvätska men då använda bakpulver (bikarbonat behöver extra syra för att jäsa).  

Köper du frysta lingon så är ett paket på 225 gram och då kan du ta nästan hela det i brödet (2 dl) samt ha några lingon till garnering av brödet. 

Använder du bikarbonat istället för bakpulver så måste du ha en syrlig ingrediens som filmjölk eller liknande som degvätska. Eller tillsätta syra i form av citronsaft. Här har ju brödet även syrliga lingon i. Annars jäser ej brödet. 

2 lingonbröd

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 2,5 tsk bikarbonat eller 5 tsk bakpulver
  • 2 dl färska eller frysta lingon
  • 4 dl rågsikt
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,75 dl mörk eller ljus sirap
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft eller 200 grader vanlig ugn.
  2. Tina frysta lingon. Mosa lingonen mot botten på en stor bakskål.
  3. Tillsätt allt utom vetemjöl och bikarbonat eller bakpulver. Rör ihop till en kladdig deg. Låt stå.
  4. Vänta tills ugnen är varm. Förbered formarna och lägg bakplåtspapper i botten som går upp längs långkanterna. Klipp bort papper några cm över kanten. Smörj kortändarna med lite smör, margarin eller olja.
  5. När ugnen är varm så blandar du vetemjöl och bikarbonat eller bakpulver i en bunke. Rör och blanda sedan i vetemjölet i resten av degen. Blanda hastigt men väl.
  6. Fördela degen i formarna. Stör ev över lite extra lingon om du önskar.
  7. Baka lingonbröden längst ner i ugnen i 40 minuter. Täck ev. över med lite bakplåtspapper på slutet om de börjar brännas på toppen.
  8. Ta ut och låt svalna något i formarna. Ta upp dem och låt dem svalna utan bakduk på galler för knaprig skorpa eller under bakduk för mjuk skorpa.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer