Kesobröd

Ett proteinbröd med Keso, ägg, frön och nötter. Kesobröd går snabbt att röra ihop med bakpulver så det behöver ej jäsa. Keso är en grynig färskost med nyttiga proteinet kasein. Heter Cottage Cheese på engelska. Brödet har mycket ägg i degen - vilket gör brödet mycket nyttigt och innehållande nästan all slags näring man behöver. 

Kesobrödet kan varieras med bla torkad frukt, torkade bär, nötter, frön, fibrer, kvarg, filmjölk, naturell yoghurt, lingonsylt med mera. Rågkross (lägg i blöt dagen innan), vetekross (lägg i blöt dagen innan), hela linfrön (använd ej krossade linfrön som är giftiga), chiafrön, pumpafrön, råriven morot, rivna rotfrukter osv passar också i. Vill du ha ett glutenfritt kesobröd så ta glutenfria havregryn. 

Du behöver en ellet två avlånga brödformar - förslagsvis med mått runt: Längd: 26 cm. Bredd: 9 cm. Höjd: 7 cm. Satsen nedan kan även halveras till ett litet bröd. Kesobrödet kan frysas in - ev. i skivor och rostas till servering. Bakar du två bröd så kan du förslagsvis frysa in ett. 

Skillanden på bakpulver och bikarbonat är att bikarbonat bara jäser om det finns syra med i degen - som inte finns så mycket av i detta fall. Du kan tillsätta en msk nyponpulver (så får du massor med god c-vitamin och brödet håller längre) eller annat syrligt som lingonsylt så kan du baka med bikarbonat (ta hälften jämfört med bakpulver). 

2 kesobröd eller ett större

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim 55 min

Ingredienser

  • 2,5 dl Keso naturell, ett paket på 250 gram
  • 6 stora ägg
  • 3 dl fiberhavregryn eller vanliga havregryn
  • 1 dl solrosfrön
  • 1,5 msk bakpulver
  • 1 dl hackade hasselnötter eller mandlar
  • 1 dl skalade pumpakärnor eller chiafrön (eller blanda)
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader vanlig ugn.
  2. Hacka nötterna och lägg i en bakbunke.
  3. Blanda alla ingredienser i bunken till en deg.
  4. Lägg bakplåtspapper i två avlånga brödformar på längden så det sticker upp över kanten. Du kan också baka ett högre bröd i en form.
  5. Fördela degen jämnt i formarna eller formen.
  6. Grädda kesobröden i cirka 45 minuter i mitten av ugnen. Lägg ev. över bakplåtspapper efter halva tiden - speciellt om du ser att brödet börjar brännas på toppen. Stick ev. i brödet och se så degen ej är kladdig utan genombakt. Gräddar du ett tjockare och högre bröd i en form så baka 5-10 minuter till - kolla med sticka.
  7. Ta ut och låt svalna i formen eller på galler (då får du knaprig skorpa). Brödet håller några dagar men är godast nybakt.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer