Hemgjord dipsås till grönsaker

God kall sås med gräddfil att dippa grönsaker som ex. morotsstavar, gurkstavar, blomsterbuketter, färsk paprika, chips och/eller rädisor.

Grönsaker med dippsås är gott och rätt nyttigt (med undantag för chipsen) som förrättsplock à la åttiotal eller till klassiskt tv-mys.

Istället för salladskrydda kan du ta 3 krm torkad basilika, 3 krm dragon, 3 krm finmald kardemumma, 2 krm timjan, 2 krm malen anis eller malen fänkål och 3 krm vitlökspulver. Alternativ till smaksättning: 1 tsk curry (currydip), 1 tsk paprika pulver (paprikadipp) eller några droppar tabasco (chilidip). Gott är även färsk pressad vitlök, riven ingefära, riven pepparrot, ajvar, chilisås med mera.

4 portioner dippsås till grönsaker

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 3 dl gräddfil
  • 2 tsk salladskrydda
  • 1 krm svartpeppar
  • 2,5 krm salt
  • 1 tsk socker eller honung

Tillagning

  1. Blanda gräddfilen med kryddor och rör om.
  2. Låt gärna dippsåsen stå och få smak en halvtimme i kylen annars går den bra att äta direkt.
  3. Förbered under tiden grönsaker som skala morot och gurka och skär i stavar. Skölj och skär blomkål i buketter. Skölj och rensa rädisor. Lägg upp grönsaker på fat, i glas eller skålar.
  4. Servera grönsakerna med dippsåsen i fyra små glas eller skålar så att ni inte alla dubbeldippar i samma skål. Lägg ev. upp potatischips till.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer