Chokladglasyr och chokladfrosting

Chokladglasyr eller chokladfrosting. Några olika varianter som passar till chokladkakor, chokladtårtor och chokladmuffins. Glasyren passar också till chokladfyllningar ex. till rulltårta.

Här fyra lite varianter. Alla passar att toppa med som glasyr eller frosting. 

  • En variant som ger lite tunnare glasyr med florsocker och kakao - enkelt, gott och billigt.
  • En med riktig choklad och grädde.
  • En för tjockare frosting med kakao, smör, florsocker och grädde.
  • Samt en lyxvariant med mer fin choklad, grädde och smör. 

Tips på ytterligare garnering med choklad: 

Smält en halv chokladkaka, bred ut tunt på en marmorskiva eller bakplåtspapper, låt stelna och skrapa rullar med en stor kniv eller degskrapa. Garnera chokladkakan med chokladrullarna. Blanda gärna vit och mörk choklad.

1 sats chokladglasyr

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • CHOKLADGLASYR MED FLORSOCKER: 1,5 dl florsocker
  • 2 msk kakao
  • 1 msk smör
  • 1 msk starkt kaffe, gärna espresso
  • CHOKLADGLASYR MED RIKTIG CHOKLAD: 150 gram choklad enligt smak ex. fin 70% mörk choklad eller mjölkchoklad, mintchoklad, Geisha osv
  • 1 dl vispgrädde
  • 25 gram smör eller margarin
  • CHOKLADGLASYR SOM TJOCKARE FROSTING: 5 msk kakao
  • 50 gram smör eller margarin
  • 3 dl florsocker
  • 2 msk grädde
  • 1 äggvita
  • CHOKLADGLASYR LYX: 100 g rumsvarmt smör
  • 300 g mörk choklad av hög kvalitet ex. Lindt 70%
  • 2 dl grädde
  • 1 dl florsocker

Tillagning

  1. CHOKLADGLASYR MED FLORSOCKER: Blanda alla ingredienser till glasyren i en bunke. Rör om och värm försiktigt i mikron eller vattenbad (sjudande vatten i en bred panna på spisen). Rör till en slät glasyr. Häll ut och bred chokladglasyren på det du önskar med en spatel.
  2. CHOKLADGLASYR MED RIKTIG CHOKLAD: Bryt chokladen i bitar. Lägg i en bunke och tillsätt övriga ingredienser. Rör om och värm försiktigt i mikron eller vattenbad (sjudande vatten i en bred panna på spisen). Rör ofta till en slät glasyr. Låt svalna lite så går det lättare att breda ut chokladglasyren med en spatel på det du önskar.
  3. CHOKLADGLASYR SOM TJOCKARE FROSTING: Smält smöret i en bunke i mikron eller vattenbad (sjudande vatten i en bred panna på spisen) och rör i florsocker, kakao samt grädde. Låt svalna.
  4. Vispa under tiden äggvitan till fast skum. Vispa inte för länge - bara tills äggvitan tjockat.
  5. Vänd i den vispade äggvitan i chokladblandningen och rör ihop till en chokladfrosting. Nu kan du bre ut chokladfrostingen på det du önskar.
  6. CHOKLADGLASYR LYX: Bryt chokladen i bitar och lägg i en bunke.
  7. Koka upp grädde och florsocker under omrörning.
  8. Slå blandningen över chokladen och rör så att allt smälter ihop till en jämn chokladsmet.
  9. Därefter ska du röra i det rumsvarma smöret till en slät chokladglasyr. Låt stelna någon timme så att glasyren blir fast nog att bre snyggt på det du vill glasera.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer